Foto: PantherMedia/Scanpix

Mūzikas ierakstu balvas "Zelta mikrofons" kategorijā "Labākā dziesma" nominēts Dons ar kompozīciju "Tev piedzims bērns", "Musiqq" ar dziesmu "Sekundes", grupa "Carnival Youth" ar dziesmu "Never Have Enough", Dons ar dziesmu "Medus pods" un Olga Rajecka ar dziesmu "Saule riet" ("Dween" remikss).

Savukārt uz balvu kategorijā "Gada debija" pretendēs grupa "Rīgas modes" ar albumu "Rīgas modes", grupa "Green Novice" ar albumu "Padebeši", "Carnival Youth" ar albumu "No Clouds Allowed", Toma Rudzinska kvartets ar albumu "Abra" un grupa "Stūrī zēvele" ar albumu "Labrīt!".

Kategorijā "Labākais hip-hop vai deju mūzikas albums" nominēts "Pikaso" ieraksts "SVMN: B Puse", "Bermudu divstūra" albums "Ballējam neguļam", "Origo Boys" darbs "LEGIT, grupas "Punkts uz I" ieraksts "Nekas nav par brīvu", kā arī albums "Karaļūdens 05", kurā piedalās dažādi izpildītāji.
Par labāko metāla un "rock" albumu sacentīsies Fēlikss Ķiģelis ar albumu "Uzzīmētā sirds", grupa ''Green Novice" ar albumu "Padebeši", Ainars Virga ar ierakstu "Dziesmas par dzīvi un mīlestību", "The Big Bluff" ar pašnosaukuma albumu, kā arī grupa "Colt" ar ierakstu "Tu jau zini, kas būs".

Kā labākais "pop" albums nominēts "Musiqq" - "Vēl viena mūzika", Haralds Sīmanis - "Pasaka par atslēdziņu", Dons - "Varanasi", Normunds Rutulis - "Aizturi elpu", kā arī Raimonds Pauls un Zigfrīds Muktupāvels - "Ziemassvētku albums".

Kategorijā "Labākais pop-rock albums" balvai izvirzīts grupas "Jumprava" albums "Laiks runā", grupas "Dabasu Durovys" ieraksts "Bāka", apvienības "Willow Farm" albums "Filma ar laimīgām beigām", Olgas Rajeckas "Buramdziesmas", kā arī Kristapa Krievkalna "40.takts", kurā piedalās dažādi izpildītāji.

Par balvu kategorijā "Labākais šlāgera vai kantri albums" cīnīsies Aldis Rullis un Emburgas zēni ar albumu "Es sapņoju", "Tālbraucēji" ar ierakstu "Kafij' pauze", Gunārs Meijers ar darbu "Tas nevar būt", "Vega" ar ierakstu ''Lido, dūja", kā arī "Vēja runa" ar albumu "Tik ātri...".

Kā labākie tautas vai pasaules mūzikas albumi izvirzīti Oskara Patjanko kapelas darbs "Ieviņas", apvienības "Nepieradinātā folka orķestris" albums "Antarktīda kūst", postfolkloras grupas "Rikši" ieraksts "Pa Pyrmam", grupas "ElektroFolk" pašnosaukuma albums, kā arī vīru kopas "Vilki" ieraksts "Jūras vilki".

Kategorijā "Labākais vokālās un kora mūzikas albums" nominēts ieraksts "INTRO", kurā piedalās Sniedze Prauliņa, koris "Mūza" un Guntis Cimiņš, "Stihiju spēles", kurā dzied Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris "Sola", "MOZART", kurā muzicē Rīgas Doma zēnu koris, "Sinfonietta Rīga", Inga Šļubovska un diriģents Mārtiņš Klišāns, "Jānim Cimzem 200" - Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris "Sola", kā arī klausāmgrāmata "Sounds of Latvian Nature" - "Latvian Voices".

Uz labāko džeza albumu pretendē grupa "FunCOOLio" ar ierakstu "VOL.1", Toma Rudzinska kvartets ar albumu "Abra", "Frank / Pashkevich duo" ar ierakstu "Close", Raimonds Pauls un Kristīne Prauliņa ar ierakstu "Melns ar baltu", kā arī darbs "Raimonds Macats 5tets", kurā spēlē Kārlis Vanags, Raimonds Macats, Juris Kristons, Oskars Sproģis un Artis Orubs.
Kategorijā "Labākais elektroniskās mūzikas albums" nominēti "Walking Through" - "Sound Meccano / Evgeniy Droomoff", "Revival" - "Oriole", "Piece of a chance, Pt.3" - "Kashuks", "Cubensis" - "Lessfucc", Orka" (EP) - "Oriole & Kashuks".

Kategorijā "Labākais alternatīvās mūzikas albums" iekļauts ieraksts "Brāļi un māsas", kurā piedalās Elizabete Balčus, "Oranžās brīvdienas", "Stūrī zēvele", "Satellites LV", Inokentijs Mārpls, Gaujarts, Sniedze Prauliņa, Anna Ķirse, koris "Juventus", "Manta", "Alis P", "Laika suns", "Mācītājs On Acid", "Pieneņu vīns", "Frontline" un "Das Sonntags Legion". Ar to sacentīsies grupas "Manta" pašnosauktais albums, apvienības "Baložu pilni pagalmi" ieraksts "Stacija mums", grupas "Martas asinis" "Sestais albums", kā arī grupas "Levīti" ieraksts "Tavi vārdi".

Kā labākais ''indie'' albums izcelts "No Clouds Allowed" - "Carnival Youth", "Spirals" - "Momend", "Iekams" - "Instrumenti", "Otkrivaju" - "Svetočustviteļnije materiali", kā arī "Mosties" - Goran Gora.
Kategorijā "Labākais albums bērniem" nominēts ieraksts "Tu tikai notici", kurā piedalās dažādi izpildītāji, "Sasauc smieklus izklīdušus", kura autori ir Renārs Kaupers un Inese Zandere, bet piedalās dažādi izpildītāji. Šajā kategorijā uz balvu pretendē arī ieraksts "Mazās muzikālās pasakas", kurā piedalās Karīna Tatarinova, Jānis, Dārta & Dāgs Stepanovi, Arturs Skrastiņš, Gundars Āboliņš, Kristīne Krūze, Andris Grunte, Raimonds Petrauskis, Rihards Zaļupe, Arturs Kutepovs, Ivars Kalniņš, Arturs Noviks, Oleksijs Demčenko, Oskars Krašauskis-Krauze un citi. Balvai nominēts arī albums "Igetas dziesmas" - vokālā studija "Tev un man", kā arī ieraksts "Manas mājas zvēru dārzs" - Ralfs Eilands un bērnu un jauniešu vokālais ansamblis "Kolibri".

Kategorijā "Labākais koncertuzveduma, teātra un kino mūzikas albums" nominēti "Senā Kursa" - grupa "Armandsound" un viesmūziķi, "Čigānu motīvi" - Raimonds Pauls, Madara Botmane, Juris Jope, "ne'FORMĀTS" - Karīna Tatarinova, Jānis Stafeckis, Arturs Kutepovs, Ivars Kalniņš, Arturs Noviks, Oleksijs Demčenko, Oskars Krašauskis-Krauze, Maija Doveika. Kategorijā uz balvu pretendē arī ieraksts latviešu precību pasaka dziesmās "Zalkša līgava", kurā piedalās Aivars Brīze, Dāvis Stalts, Ieva Tālberga, Ernests Medenis un Julgī Stalte.

Par labākā videoklipa godu sacentīsies divu Dona dziesmu "Medus pods" un "Tev piedzims bērns", kā arī divu grupas "Instrumenti" dziesmu "King of the wild things" un "Lēna uguns" videoklipi. Ar Dona un "Instrumentu" klipiem sacentīsies arī grupas "Carnival Youth" dziesmas "Never have enough" klips.

Kategorijā "Labākais koncertieraksta video" uz balvu kandidē Dona "Varanasi" ieraksts, "The Sound Poets" koncerts Siguldas pilsdrupās, "Instrumentu" "Procrastination" koncertieraksts, "Jauna mēness" 25 gadi koncertzālē "Palladium" un Lindas Leen "Klasika" ieraksts.

Kandidāti uz "Alfas Gada dziesmu" ir "Carnival Youth" ar dziesmu "Never Have Enough", Dons ar kompozīciju "Pāriet bailes", "Instrumentu" darbs "Mēs tiksimies gaisā", Ivo Fomina dziesma "Nekas jau nebeidzas", Jāņa Stībeļa un Martas Ritovas kopdarbs "2 pasaules", Lauris Reiniks ar dziesmu "Zīmes pašiem jāatmin", Linda Leen ar dziesmu "Frozen", grupas "Musiqq" hits "Sekundes", Raimonda Paula, Emīla Balcera un Martas Ritovas kopdarbs "Lai kas arī nenotiktu", kā arī grupas "Rīgas Modes" ar ierakstu "Rīgas Modes".

Uz balvu "Zelta mikrofons" šogad pretendē 94 albumi, 29 debitanti, 10 koncertieraksti, 46 klipi un 55 dziesmas. Šogad balva tiks pasniegta 20 kategorijās. To skaitā būs jau tradicionālās - labākās dziesmas, debijas, videoklipa, koncertieraksta balvas, kā arī balva par mūža ieguldījumu. Pēc biedrības "Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība" (LaIPA) apkopotajiem datiem, par 2014.gadā radiostacijās atskaņotajām dziesmām tiks noteikts gada radiohits.

Ieraksti balvai pieņemti arī jaunā kategorijā - "Labākais "indie" albums". Uz šo titulu pretendē seši albumi, to skaitā ir grupa "Instrumenti", Goran Gora, "Carnival Youth".

Pagājušajā gadā saņemto "Zelta mikrofona" balvu līderis Dons arī šogad startēs ar trīs dziesmām, diviem klipiem, albumu un koncertierakstu.

Kā pastāstīja Segliņa, lielākā konkurence, kā ierasts, ir kategorijā "Labākā dziesma", "Labākais videoklips" un "Labākā debija". No albumiem lielākā konkurence ir kategorijā "Labākais metāla un "rock" albums", kā arī "Labākais "pop" albums".

Mūzikas ierakstu gada balva "Zelta mikrofons" šogad tiks pasniegta 19.reizi. Balvu pasniegšanas ceremonija ar Kultūras ministrijas atbalstu notiks Latvijas Nacionālajā operā 24.februārī.

Visus iesniegtos ierakstus un to dalījumu kategorijās var apskatīt "Zelta mikrofona" mājaslapā, bet klausīties iesniegtās dziesmas, apskatīt videoklipus un iepazīt pretendentus uz balvu var "Skaties.lv" "Zelta mikrofons 2014" platformā "http://skaties.lv/zelta-mikrofons/".

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!