7. decembrī Jaunajā Rīgas teātrī piedzīvota Iļja Ilfa un Jevgeņija Petrova romāna „Divpadsmit krēsli” dramatizējuma pirmizrāde Alvja Hermaņa režijā.

Jauniestudējuma "Divpadsmit krēsli" režisors, scenogrāfs un dramatizējuma autors ir Alvis Hermanis, kostīmu māksliniece – Kristīne Jurjāne.

Izrādē piedalās aktieri: Andris Keišs, Gundars Āboliņš, Ģirts Krūmiņš, Baiba Broka, Guna Zariņa, Sandra Kļaviņa, Elita Kļaviņa, Jana Čivžele, Vilis Daudziņš, Jevgēnijs Isajevs, Ivars Krasts, Varis Piņķis, Regīna Razuma, Edgars Samītis un Andis Strods.

"Apslēpto dārglietu meklēšana vienā no 12 krēsliem ir iegansts, lai pastāstītu vienu no tiem ebreju stāstiem, kurā smieklīgais un smeldzīgais ir viens un tas pats.

Romāns "Divpadsmit krēsli" savā ziņā ir arī Odesas ebreju ielas folkloras apkopojums, kura asinsgrupa ir tā pati, kas Īzaka Bābela Odesas stāstiem, taču tas tika rakstīts padomju kontekstā.

Tālaika cenzūra, antisemītisms un citi apstākļi liek uztvert šo romānu kā metaforu varbūt vēl arī kaut kam citam. Interpretāciju iespējas ir atvērtas.

Mēs tās izmantosim. Šī stāsta varoņi Ostaps Benders ar savu kompanjonu Kisu sen jau ir folklorizējušies, un vizualizēt tos uz skatuves no mūsu puses ir bezkaunīga un bezcerīga drosme. Mēs par to jau iepriekš atvainojamies," saka izrādes režisors Alvis Hermanis.

Aktieris Gundars Āboliņš: "Kā lai izstāsta daudziem sen un labi zināmu anekdoti tā, lai būtu ne vien smieklīgi, bet arī mazliet žēl tās varoņu? Kur slēpjas tas āķis? Vai tas tur vispār ir? Tāds grūts, kļūdu pilns, bet skaists ceļš..."

Biļetes uz decembra, janvāra un februāra izrādēm izpārdotas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!