Foto: DELFI

Kultūras ministrija (KM) vēlas pārdēvēt valsts SIA "Latvijas Nacionālā opera" par valsts SIA "Latvijas Nacionālā opera un balets".

Kā norāda KM, "Latvijas Nacionālā opera" savā darbībā ir vienmēr apliecinājusi kultūru kā vērtību, Latvijas spēcīgo nacionālo un eiropeisko identitāti, kā arī veicinājusi jaunrades procesu, piedāvājot augstvērtīgu profesionālu mākslas sniegumu operas un baleta jomā.

Tomēr, ņemot vērā baleta būtisko pienesumu mākslas jomā, nepieciešams pastiprināti uzsvērt baleta klātesamību Latvijas Nacionālās operas nosaukumā.

Latviešu baleta trupas oficiālā dzimšanas diena, 1922.gada 1.decembris, iezīmē operas un baleta trupu veidošanas procesu, kā sastāvdaļu kopīgā Latvijas Nacionālas operas tapšanas vēsturē un radošo sasniegumu bilancē jau kopš institūcijas pastāvēšanas pirmās desmitgades, uzsver KM.

Izvērtējot citu opernamu pieredzi, ministrija min vairākus piemērus, kur gadu laikā ir rasti risinājumi operas un baleta sniegumu līdzvērtīgam atspoguļojumam. Kā vienu no piemēriem KM min Parīzes operu, kur operas trupa un baleta trupa un operas ēkas nosaukumi ir atdalīti. "Opera de Paris" veido operas skatuves mākslas daļu, kā atsevišķu patstāvīgu vienību, savukārt "Paris Opera Ballet" ir baleta skatuves mākslas vienībai ar savu identitāti, kuras abas ir apvienotas ar vienu jumta zīmolu "Opera National de Paris".

Operas un baleta iestudējumi tiek izrādīti vairākas ēkās ar atšķirīgiem nosaukumiem, no kurām galvenās ir "Palais Garnier" un "Opera Bastille".

Lai uzsvērtu baleta līdzvērtīgo lomu pārstāvētajā skatuves mākslā, Norvēģijas opera 2008.gadā mainīja savu nosaukumu uz "Norvēģijas opera un balets". Savukārt, Nīderlandes opera (De Nederlandse Opera) 2013.gadā mainīja nosaukumu uz Nationale Opera & Baliet jeb Dutch National Opera& Ballet, lai uzsvērtu baleta trupas Het National Ballet nozīmi gan nosaukumā, gan grafiskajā identitātē. Vienlaicīgi ar operas nosaukuma maiņu tika mainīts arī opera ēkas nosaukuma vārds no Het Muziektheater Amsterdam uz Nationale Opera & Ballet jeb Dutch National Opera & Ballet theater.

Tāpēc arī Latvijā pēc nosaukuma maiņas un ņemot vērā baleta viesizrāžu iespējas, tiks popularizēti gan Latvijas baleta mākslinieku sasniegumi pasaulē, gan Latvijas kultūras atpazīstamība kopumā, pārliecināta ministrija.

KM sagatavotās likumdošanas izmaiņas pieteiktas izskatīšanā valsts sekretāru sanāksmē 27.novembrī un par tām būs vēl jālemj valdībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!