Foto: Publicitātes foto

Šī gada 17. oktobrī noslēgusies Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) krājuma pārvešana uz Gaismas pili sešu mēnešu laikā uz jauno ēku kopumā pārvietojot vairāk nekā trīs miljonus krājuma vienību. No 28. oktobra lasītājiem būs pieejams viss uz Gaismas pili pārvietotais LNB krājums, informē bibliotēkā.

LNB direktors Andris Vilks uzsver: "Šāda mēroga pārvākšanās process Latvijā notika pirmo reizi un tas ir vēsturisks un īpašs notikums. Ir īstenots unikāls un loģistiski sarežģīts projekts, jo bibliotēka bija izvietota vairākās ēkās.

Ļoti būtiski, ka pārcelšanās dēļ bibliotēka nevienu brīdi nebija slēgta – tas pasaules nacionālo bibliotēku vēsturē ir nebijis gadījums. Turklāt, arī jaunajā ēkā uzreiz tika sākta lasītāju apkalpošana, pakāpeniski, stāvu pa stāvam atklājot lasītavas."

LNB Galvenās krātuves vadītāja Anita Arājuma norāda, ka krājuma pārvietošanā ļoti svarīga bijusi abpusējā vēlme sadarboties, kā arī īpaši pārdomātais plānošanas darbs. "Uzņēmuma menedžeris ik dienu uzmanīgi sekoja līdzi kravu pārvešanas tempiem un apjomiem, fiksējot, ko un kā praktiski pilnveidot, lai sasniegtu iespējami labākus pārvešanas rādītājus.

Uzteicami, ka komanda nodrošināja dažāda veida un izmēra kastes – tas palīdzēja mūzikas, audiovizuālā un karšu pārvešanā, jo šīs krājuma daļas pieprasa ļoti uzmanīgu iepakošanu un pārvešanu," stāsta Arājuma.

LNB krājuma pārvešana uz Gaismas pili sākās 2014. gada 14. aprīlī. Pārvešanas process, ko veica 12 cilvēku komanda, ilga aptuveni 150 darba dienas, par gandrīz divām nedēļām apsteidzot plānoto un līgumā norādīto termiņu – 2014. gada 27. oktobri. Kopumā pārvesta 261 krava.

Krājuma pārvešanas līgumcena bija 221 028, 12 eiro bez PVN.

Šobrīd lielākā daļa bibliotēkas materiālu glabājas krātuvēs, tie ir izvietoti modernos, mobilos dzelzs plauktos. Vidējā gaisa temperatūra krātuvēs ir ap 20 C, mitruma līmenis – 40%. Lasītavu brīvpieejas plauktos izvietoti 350 000 krājuma vienību.

Pēc pārcelšanās uz Gaismas pili ēka Jēkaba ielā 6/8 nodota tās īpašnieka un iznomātāja Latvijas Republikas Saeimas rīcībā. Savukārt nams K. Barona ielā 3 tiks nodots tās īpašnieka un iznomātāja SIA NĪA Nami rīcībā. LNB ēkas, kas atrodas Krišjāņa Barona ielā 14, Tērbatas ielā 75 un Anglikāņu ielā 5, pārvalda "Valsts nekustamie īpašumi", kuri par savā pārvaldīšanā esošo ēku turpmāku izmantošanu lemj Īpašumu izvērtēšanas komisijā.

LNB repozitārijs Silakrogrā, kur glabājas reti pieprasītās literatūras krājumi, pēc pārējo piecu bibliotēkas ēku pārcelšanās uz Gaismas pili turpina savu darbību līdzšinējā vietā. Silakroga ēka ir reģistrēta uz Latvijas Republikas Kultūras ministrijas vārda, un tā ēku bibliotēkai ir nodevusi lietošanā. Repozitārijā atrodas aptuveni 500 000 krājuma vienību.

2014. gada 18. janvārī ar LNB jaunās ēkas saimnieka direktora Andra Vilka, valsts amatpersonu un ārvalstu viesu piedalīšanos īpašā ceremonijā tika atzīmēta pirmās grāmatas – 1825. gadā izdotas Bībeles latviešu valodā – ienākšana bibliotēkā. To palīdzēja īstenot nodibinājuma "Rīga 2014" un LNB organizētā akcija "Gaismas ceļš – grāmatu draugu ķēde", atklājot Eiropas kultūras galvaspilsētas gadu Rīgā.

Savukārt 2014. gada 17. oktobrī LNB krātuvē tika ievietota pēdējā pārvestā 2014. gadā izdotā grāmata "Tukuma mākslinieku grupa laiku lokos".

Grāmatu draugu ķēde fotogrāfijās:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!