Foto: Publicitātes foto
Līdz 23. oktobrim tīklotā skaņu mākslas instalācija "Baktēriju baterija" būs apskatāma festivālā "KIBLIX 2014", Mariborā, Slovēnijā, kur tas norisinās jau trīspadsmito reizi. Festivāls balstās uz starpdisciplinārām nozarēm, kuras apvienojas lai no citas perspektīvas aplūkotu pasaules aktuālākos jautājumus.

Izstādē aplūkojamie darbi pārskata mūsdienu pasaules problēmas – kas ir post­digitālais laikmets un kādas ir tā sekas, izdzīvošanas stratēģijas pasaulē, kurā privātums ir tikai ilūzija, kā arī vai mākslinieku un zinātnieku kopdarbs varētu radīt gaišākas nākotnes iespēju. RIXC šajā izstādē piedalās Eiropas projekta "Soft control" ietvaros.

Tīklotā skaņu mākslas instalācija "Baktēriju baterija" ir inovatīvs mākslas un zinātnes sadarbības projekts, kas tapis mākslinieku un pētnieku Rasas un Raita Šmitu, skaņu mākslinieka un komponista Voldemāra Johansona, video mākslinieka Mārtiņa Ratnika un Latvijas Universitātes jauno biologu kopīgu eksperimentu un darba rezultātā, RIXC mākslas un zinātnes pētniecības projekta "Biotricity" ietvaros.

Instalācijā "Baktēriju baterija" tiek eksperimentēts ar jaunākās paaudzes "zaļās enerģijas" tehnoloģiju dēvētu par "mikrobu degvielas šūnu", ar kuras palīdzību elektrība tiek iegūta no baktērijām, kas dzīvo, piemēram, dīķos, ezeros, notekūdeņos un dubļos. Kad baterija nonāk kontaktā ar šādu vidi, rodas elektroni, kurus, savukārt, pievelk ūdenī un dubļos esošie elektrodi.

Procesa rezultātā ķīmiskā enerģija transformējas elektriskajā strāvā.

Projekta mākslinieciskā daļa ir šī neparastā procesa sonificēšana – "baktēriju elektrības" ražošanas process tiek interpretēts skaņu struktūrās, atklājot sakarības starp dabu un tehnoloģijām, bioloģiskajām sistēmām, elektroniskajiem tīkliem un skaņu pasauli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!