Foto: DELFI

Piektdien, 3.oktobrī, plkst. 18 Spīķeru kvartālā esošajā Laikmetīgās mākslas centrā "kim?" tiks atklātas divas izstādes - Latvijā dzimušā un Londonā dzīvojošā mākslinieka Viktora Timofejeva "Proxyah" un ASV dzīvojošās latviešu matemātiķes Dainas Taimiņas izstāde "Hiperboliskās plaknes un ilgtspējības tīkli".

Par izstādi "Proxyah":

Latvijā dzimušais Viktors Timofejevs ir dzīvojis un studējis Ņujorkā kopš deviņdesmitajiem, bet nu jau vairākus gadus darbojas Londonā. Jaunā izstāde ir unikāls projekts un veidota kā interaktīva datorspēle, kurā apmeklētājiem iespējams piedalīties spēlē.

Strādājot starp vairākām telpām, valstīm, valodām un tehnikām, Timofejevu interesē reprezentācijas paņēmieni, kā arī kārtības un kontroles sistēmas. "Proxyah", rodoties no attālināti veiktas darbības ("proxy") apstiprinājuma ("yeah" jeb "kurš katrs"), izmanto pazīstamu un reizē mīklainu struktūru, kas pārbauda valodas robežas situācijā, kad tai ir atņemta tās spēja būt attiecinošai.

Timofejeva darba process ietver sevī materiālu absorbēšanu un kompilēšanu no dažādiem avotiem (lauka ierakstiem, interneta datubāzēs pieejamiem mediju resursiem, datorā veidotiem tēliem utt.), kam seko to kalibrēšana un atkārtota reprezentācija, šajā gadījumā datorspēles kontekstā.

Timofejevs, ar kritisku izpratni par paņēmieniem, kuri tiek izmantoti datorspēļu izrādīšanā un reklamēšanā, aizņemas simbolus un attēlus, tad sapludina to atsauces pats ar savu īpatnējo leksiku. Spēlē Timofejevs izmanto nelineāru, ģeneratīvu struktūru, lai radītu paralēlu pasauli, kurai var piekļūt, manipulējot ar olas formas kontroles ierīci. Tādējādi darbs pilnībā atklājas tikai tad, kad ar to mijiedarbojas, pārējā laikā tas atrodas pasīvā jeb "miega" stāvoklī.

Spēlētājam ir ierobežots kontroles līmenis; veiktās kustības ietekmē spēles iznākumu un trajektoriju, tomēr ir grūti pateikt, tieši kādā veidā. Pat izsekojamas darbības vienmēr ir saistītas ar citām, iespējams, svarīgākām sistēmām, kuras darbojas vienlaicīgi.

"Proxyah" piedāvā pārslogotu spēles telpu, kura attēlo mūsu tīkloto laikmetīgo realitāti; sadrumstalotu un izkliedētu skaņu, attēlu un kustību apkopojumu, kurš atrodas nepārtrauktā mijiedarbībā ar citām slēptām, mainīgām sistēmām.

Izstādi pavadīs kuratores Monikas Lipšicas teksts, kas veltīts Viktora Timofejeva mākslinieciskajai darbībai un izstādei "Proxyah".

Par izstādi "Hiperboliskās plaknes un ilgtspējības tīkli":

ASV dzīvojošās latviešu matemātiķes Dainas Taimiņas iecere ir radīt saistošus analogos 3D rokdarbu objektus – hiperboliskās plaknes.

Dabā sastopamās formas ir grūti parādīt formulās, tādēļ autore uzskata, kad tieši tamborējumos ar izšūtu diega pavedienu visuzskatāmāk var parādīt hiperbolisko plakni.
Dainas Taimiņas darbus papildinās dažādu paaudžu un tautību iedzīvotāju īpaši šai izstādei radītie baltie hiperbolisko plakņu tamborējumi no visas Latvijas. Projekts aizsākās janvārī – aicinot Rīgas un Latvijas iedzīvotājus piedalīties kopīgā hiperbolisko plakņu tamborēšanas akcijā, veidojot vienotu sociālo tīklu un piedaloties Dainas Taimiņas organizētajās radošajās darbnīcās.

Sociālā tīkla kartēšana un vizualizācija: Jānis Jankevics un Valdis Krebs. Izstādes iekārtojuma dizains: Rūdolfs Bekičs. Izstādes producents: Jauno mediju kultūras centrs "RIXC".

Izstāde "Hiperboliskās plaknes un ilgtspējības tīkli" norisinās Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!