Foto: DELFI

Otrdien, 26. augustā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) – Gaismas pils – atklāšanas svētku nedēļas ietvaros norisinājās jaunās ēkas 4., 5. un 6. stāva lasītavu svinīgā atvēršana, kā arī Dainu skapja pārvešana un uzstādīšana tā jaunajā mājvietā.

Līdz šodienai Dainu skapis glabājās Latvijas Zinātņu akadēmijā, Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta (LU LFMI) Latviešu folkloras krātuvē (LFK), 3. stāvā. Pēc pārvešanas uz Gaismas pili, tas tiks uzstādīts LNB ēkas 5. stāvā līdzās LFK lasītavas jaunajām telpām.

Gaismas pils 4., 5. un 6. stāvā iekārtotas speciālo krājumu lasītavas (ietver materiālus par Latviju un Baltiju, retās grāmatas un rokrakstus, kartogrāfiskos materiālus, sīkiespieddarbus, grāmatas par mūziku un mākslu, notis, skaņu un video ierakstus).

Dainu skapis iekļauts UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" starptautiskajā reģistrā. Tā pārvešanas pasākumā piedalījās LU LFMI direktore Dace Bula, LU LFMI fondu glabātāja Māra Vīksna un akadēmiķis Jānis Stradiņš, bet uzstādīšanā - LNB direktors Andris Vilks, LNB Speciālo krājumu departamenta vadītāja Ineta Kivle, komponists Pēteris Vasks, mākslas zinātniece Helēna Demakova, Rundāles pils direktors Imants Lancmanis, folkloras speciāliste Helmī Stalte un citi.

Dainu skapja atklāšana notiks LNB Inaugurācijas dienā – piektdien, 29. augustā, plkst. 19:30, Gaismas pils 5. stāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!