Foto: Publicitātes attēli
Prestižais Karlovi Vari festivāls Čehijā, kas noslēdzās 12. jūlijā, kļuva par īpašiem svētkiem filmas "Akmeņi manās kabatās" režisorei Signei Baumanei, kura mājās uz Ņujorku aizvedīs līdzi divas balvas - Starptautiskās kinokritiķu asociācijas FIPRESCI balvu un Ekumēniskās žūrijas īpašo balvu, vēsta filmas autoru pārstāvji

Signes Baumanes filmas "Akmeņi manās kabatās" pasaules pirmizrāde Karlovi Vari festivālā kļuva par unikālu gadījumu šī festivāla garajā vēsturē, jo pirmo reizi galvenajā konkursa skatē tika izrādīta pilnmetrāžas animācijas filma. Filmas pirmizrādi pārpildītajā zālē noskatījās vairāk nekā 1300 skatītāju, turpmākajos seansos festivālā to apmeklēja vairāk nekā 5000 skatītāju.

"Veidojot filmu, man tā bija jānoskatās 2946 reizes. Bet, skatoties to kopā ar skatītājiem, bija tā, it kā nekad to iepriekš nebūtu redzējusi. Skatītāju reakcija tik tiešām piedod filmai jaunu dimensiju," stāsta pati režisore.

Par filmu atzinīgas recenzijas publicējuši kinoindustrijas vadošie mediji "The Hollywood Reporter" un "The Variety", kā arī "Screendaily" un citi, kas raksta par būtiskākajiem notikumiem kino pasaulē. Kritiķi slavē Signes Baumanes tēlaino un krāšņo rokrakstu, kas tikai animācijai iespējamā veidā sapludina reālās dzīves stāstu ar sirreālu iedomu pasauli, kā arī īpašu asprātību un drosmi, risinot tādas sarežģītas tēmas, kā sievietes vieta sabiedrībā un mentāli izaicinājumi, par kuriem skaļi runāt nav pieņemts.

Starptautiskā kinokritiķu asociācija FIPRESCI apvieno kinoindustrijas profesionāļus – kino kritiķus un žurnālistus visā pasaulē, tā piešķir balvas filmām, kuras uzskata par īpaši nozīmīgām. Iepriekš FIPRESCI balvas saņēmuši arī tādi slaveni filmu veidotāji kā Žans Liks Godārs, Pedro Almodovars un Kim Ki Duks.

Signes Baumanes filmu žūrija izcēlusi kā krāšņi un daudzslāņaini, drosmīgi un asprātīgi izstāstītu stāstu par savas ģimenes paaudžu un personīgo pieredzi sastopoties ar vēsturiskiem un mentāliem pārbaudījumiem.

Savukārt Ekumēniskā žūrija pārstāv katoļu mediju profesionāļu organizāciju SIGNIS un protestantu "Interfilm", tā darbojas visos pasaules nozīmīgākajos kinofestivālos, piešķirot balvas filmām, kuras uzskata par mākslinieciski īpaši augstvērtīgām, atklājot cilvēka gara dziļumu un daudzveidību.

Šī gada septembrī filmu sāks izrādīt Ņujorkā un Losandželosā, vēlāk arī citur ASV, savukārt Latvijas pirmizrādi sagaidīsim jau pirms tam - 21. augustā.

Par godu šim notikumam arī pati māksliniece sola ierasties dzimtenē. Filmas Latvijas puses kopproducents Roberts Vinovskis no "Studijas Lokomotīve" stāsta: "Mums, protams, ir milzīgs prieks par šīm balvām. Jau tas, ka Signes filma kļuva par pirmo animācijas filmu festivāla konkursa programmā, bija liels sasniegums, par to rakstīja visi kinoindustrijas mediji, kas atspoguļo Karlovi Vari norisi. Savukārt saņemtās balvas apliecina, cik augstu filmu vērtē kino profesionāļi. Šis ir brīnišķīgs veids, kā nest Latvijas vārdu pasaulē, un cerēsim, ka arī Latvijas auditorija uzņems filmu tikpat atsaucīgi, kā skatītāji un kritiķi Karlovi Vari festivālā."

Kadri no filmas:

Režisore, scenāriste un māksliniece Signe Baumane kopš 1995. gada dzīvo Ņujorkā, viņas veidotās animācijas īsfilmas demonstrētas vairāk nekā 200 festivālos visā pasaulē.

"Akmeņi manās kabatās" ir autores pirmā pilnmetrāžas filma, ļoti personīgs un gandrīz autobiogrāfisks vēstījums par Latvijas vēstures līkločiem, autores dzimtas sieviešu likteņiem un depresiju. Signe Baumane radījusi neparasti tēlainu, pārsteidzoši ekspresīvu un dziļu pasauli, kurā sastopas gan metaforiski tēli, gan viņas ģimenes locekļi. Filmas skaudrais un tomēr humora pilnais stāsts vēsta par piecu ģimenes sieviešu dzīvēm – vecmāmiņu Annu, māsīcām Mirandu, Lindu un Irbi, kā arī par Signi pašu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!