Foto: DELFI

Otrdien, 1. jūlijā, plkst. 18 LU Botāniskajā dārzā atklāts "Rīga 2014" skaņu mākslas izstādes "SKAN II" otrais posms. Atklāšanas pasākumā ar īpašu performanci piedalījās Lagomeras salas senās un izmirstošās svilpošanas valodas el silbo meistars Kiko Korea, kura runas māka ir pamatā mākslinieku Heimo Latnera un Judītes Laubas skaņas instalācijai "Silbadores".

Otrajā "SKAN II" posmā, kas ilgst no 1. jūlija līdz 20. jūlijam, tiek prezentēti starptautiski pazīstamu skaņu mākslinieku un mūziķu jaundarbi, kas radīti īpaši šai izstādei un Botāniskā dārza telpām, tādā veidā uzsverot skaņu mākslas īpašo spēju atspoguļot ekspozīciju telpu akustiskās un arhitektoniskās īpašības.

Pretēji izstādes pirmajam posmam, vairāki darbi atrodas ārtelpā, tostarp Evelīnas Deičmanes veltījums Pārdaugavas koka arhitektūrai, kura pirmo daļu var aplūkot tagad, bet otro - izstādes trešajā posmā. Ārdurvīs tiks izstādīts arī skaņu mākslas pioniera Maksa Īstlija jaundarbs.

Jau minētais "Silbadores" ir skaņu mākslas darbs, kas veltīts Kanāriju salās dzimušās un šobrīd apdraudētās svilpienu valodas el silbo apzināšanai no mākslinieciskas perspektīvas. Izstādē - precīzāk sakot Botāniskā dārza Palmu mājā - tas būs klausāms līdz 20. jūlijam.

Heimo Latnera un Judītes Laubas uzmanības lokā ir balss mitoloģisko, fenomenoloģisko, estētisko un politisko blakusnozīmju pētījumi. 2012. gadā viņi apceļoja Gomeras salu, lai izpētītu el silbo svilpošanas valodu. El silbo ir saziņas līdzeklis, kas mutisko runu pārveido svilpienos, un sākotnēji tas kalpoja saziņas nodrošināšanai lielākos attālumos - svilpiens var nodot ziņu piecu kilometru tālumā, tādā veidā pārraidot cilvēka balsi maksimāli tālu bez jebkādiem tehniskiem palīglīdzekļiem.

Tā kā el silbo var pārveidot jebkuru valodu svilpienos, "SKAN II" prezentētās instalācijas ietvaros pirmo reizi el silbo tehnikā tiks svilpots teksts latviešu un krievu valodā, izmantojot Latvijas vēsturi kā fonu jautājumiem par kultūras identitāšu veidošanu Eiropas kontekstā. "Svilpiens nozīmē kaut ko gaistošu, ko nevar viennozīmīgi lokalizēt," komentē mākslinieki. "Un beigu beigās tas kļūst par dēmonisku figūru."

Otrajā izstādes posmā tiks izmantotas arī pirmajā izstādes posmā neapgūtas telpas - piemēram, Botāniskā dārzā esošajā observatorija, kurā būs uzstādīta instalācija "LEJUP LEJUP LEJUP LEJUP", ko radījuši zviedru konceptuālie mākslinieki K.M. fon Hausvolfs un Leifs Elgrēns, kas pazīstami arī kā minimālistiska avangarda mūziķi.

Katrs observatorijas stāvs, ieskaitot pagrabu tiks no iekšpuses nokrāsots atšķirīgā krāsā, un katrā stāvā būs dzirdama kosmiskas asociācijas rosinoša skaņa, padarot šo celtni par sava veida visuma signālu uztvērējstaciju, kas katram no tās apmeklētājiem ļauj pieslēgties citpasaulīgai strāvai.

Hausvolfs duetā ar Elgrēnu 2001. gadā pārstāvēja Zviedriju Venēcijas biennālē, savukārt kā solo mākslinieks to atkārtoja arī 2003. un 2005. gadā.

Pilns "SKAN II" otrajā posmā pārstāvēto mākslinieku saraksts: Tommi Grenlunds un Peteri Nisunens - Somija; Leifs Elgrēns un K.M. fon Hausvolfs - Zviedrija; Heimo Latners un Judīte Lauba- Vācija; Makss Īstlijs - Lielbritānija; Anke Ekarda - Vācija; Evelīna Deičmane  - Latvija; RIXC un Voldemārs Johansons - Latvija. Klātesošs būs arī pirmajā posmā prezentētais vācu mākslinieka Dāvida Helbika audiogids "Rīgas takas".

Izstādi un tās atklāšanu rīko nepieradinātās mūzikas un saistītās
mākslas biedrība "Skaņu Mežs" sadarbībā ar nodibinājumu "Rīga 2014".

Botāniskā dārza ekspozīcijas darba laiki: trešdiena - svētdiena 13-18 (Botāniskā dārza ieejas maksa pieaugušajiem - 3 eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!