Foto: Publicitātes foto

Jaunā Rīgas teātra (JRT) Mazajā zālē gaidāms īpašs notikums – žurnāla "Rīgas Laiks" 20 gadu jubilejas festivāla ietvaros top izrāde "Gaismotāji. Pēc žurnāla "Rīgas Laiks" motīviem". Iestudējumu veido režisore Anna Viduleja, aktieri Regīna Razuma, Kristīne Krūze un Kaspars Znotiņš; scenogrāfs Andris Breže, portālu "Delfi" informē JRT pārstāvji.

JRT izrāde "Gaismotāji", kas veidota pēc žurnāla "Rīgas Laiks" interviju motīviem, ir neparasts intelektuālās pretenciozitātes un sirsnības apvienojums: ar maigu ironiju attiecoties pret "Rīgas Laika" nekrofilisko pārgudrību, režisore kopā ar aktieriem un scenogrāfu centusies uz skatuves pārnest to, ko par sevi nezina pats "Rīgas Laiks". 

Jautātājs un atbildētājs ik pa brīdim mainās vietām, stājoties gandrīz vai sadomazohistiskās attiecībās, līdz tiek izgaismots, ka viss "Rīgas Laiks" ir par kaut ko citu, kas tā intervijās palicis nepateikts.

"Dīvainas "Rīgas Laika" sarunas no ikdienas absurda līdz kvantiem un kosmosa izpētei, no burleskas līdz metafizikai. Dīvaini cilvēki dīvainā pasaulē runā dīvainas lietas, tiecoties uz neiespējamo – sadzirdēt vienam otru, lasot to, ko teikuši viņiem sveši cilvēki," tā topošo iestudējumu raksturo tā idejas autors Arnis Rītups.

Izrādes tekstam par pamatu ņemtas Ulda Tīrona, Arņa Rītupa un Ineses Zanderes veidotās intervijas, kas dažādos gados publicētas žurnālā "Rīgas Laiks".

"Gaismotāju" pirmizrāde notiks festivāla ietvaros 6. novembrī, kad to noskatīsies festivāla viesi, bet no 12. novembra izrāde "Gaismotāji" būs JRT repertuārā. Tuvākās izrādes – 12. un 13. novembrī (izrādes izpārdotas), 4., 5. un 6. decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!