Foto: Publicitātes attēli
Jaunā Rīgas teātra Muzeja zālē (Talsu ielā 1), 19. janvārī pirmizrādi piedzīvos Augusta Strindberga lugas "Tēvs" iestudējums, ko veido režisore Māra Ķimele, portālu "Delfi" informē JRT sabiedrisko attiecību speciāliste Dagnija Grīnfelde.

Iestudējumā galvenās lomas atveidos Gundars Āboliņš un Sandra Zvīgule, pārējās lomās - Jana Čivžele, Gatis Gāga, Anta Krūmiņa, Varis Piņķis, Edgars Samītis, Andis Strods, Liena Šmukste un Inga Alsiņa.

Iestudējuma scenogrāfs – Rudolfs Bekičs, kostīmus veidojusi māksliniece Kristīne Jurjāne,

Māra Ķimele Jaunajā Rīgas teātrī Augustam Strindbergam (1849–1912) pievēršas otro reizi – savulaik skatītāju iemīļotajai izrādei "Jūlijas jaunkundzei" nu pievienojas arī "Tēvs".

2012. gadā teātri visā pasaulē pievērsās Strindberga daiļradei, pieminot izcilā dramaturga un modernās drāmas radītāja nāves 100. gadskārtu. Pievienojoties kolēģiem, režisore Māra Ķimele izvēlējusies iepazīstināt JRT skatītājus ar Latvijā ne tik populāru, tomēr ikonisku Strindberga lugu.

Šīs lugas varoņu laulības dzīve ir kā nebeidzama cīņa par ietekmi un varu ģimenē, kurā vīrišķais spēks izrādās vājāks par sievietes trauslumu. Cīņas iemesls (vai vismaz iegansts) ir bērna audzināšana, metode – karš, kurā visi līdzekļi labi, iedaba – cilvēciska nespēja un (vai) nevēlēšanās saprasties.

""Tēvs" ir ļoti personiska luga," saka Māra Ķimele, "rakstniekam bija trīs neveiksmīgas laulības, kuru dēļ cieta arī viņa attiecības ar meitu. Tomēr luga nav tikai par viena vīrieša personiskajiem pārdzīvojumiem sievietes nodarījuma dēļ, bet arī par pasaules mēroga katastrofu – nesaprašanos, kas mūsdienās, šķiet, pieņēmusi graujošus apmērus. Ja lugā vairāk uzsvērts nesaprašanās milzīgais posts, izrādē vēlamies kaut nedaudz iezīmēt arī iespējamās saprašanās skaistumu un laimi."

Tuvākās izrādes pēc pirmizrādes - 20., 22., 23. janvārī, 14., 15., 16. un 17. februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!