Foto: F64

Rīgas galerijā, ceturtdienas 25. oktobra vakarā tika atklāta latviešu gleznotājas Maijas Tabakas izstāde ”Regīna un citi”, kas galerijas telpās būs apskatāma līdz 30. novembrim.

Personālizstādē eksponētas 12 lielformāta gleznas, kurās autore atgriežas pie savu fundamentālo darbu autorversijām - aktrises Regīnas Razumas portretiem, Berlīnes perioda gleznas ”Džungļi” (1977) un, ”čigānu cikla” atsevišķiem darbiem. Šo gleznu individuālie likteņi ir atšķirīgi – daļa ir zuduši dažādu incidentu rezultātā, citi glabājas ārzemju muzejos un privātkolekcijās.

Izstādes sensācija ir, līdz šim tikai no reprodukcijām zināmais, pasaules slavu ieguvušā vācu mākslinieka Volfa Fostela 1978. gadā radītais ”Maijas Tabakas portrets”. Tajā, kombinējot romantisko skaistules tēlu ar vēsi analītisko skatienu un simbolisko fotokameru centrā, mākslinieks precīzi raksturojis Maijas Tabakas personību un mākslinieciskās intereses.

Izstādes atklāšanā sveikt vienu no populārākajām latviešu māksliniecēm bija ieradušies bijušais valsts prezidents Valdis Zatlers ar kundzi, Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce, māksliniece Džemma Skulme, Rundāles pils direktors un gleznotājs Imants Lancmanis un daudzi citi.

”Latvijas mākslas cienītājiem Maijas Tabakas vārds ir pazīstams jau vairāk kā 40 gadus. Savu, neatkarīgu glezniecības stilu māksliniece izveidoja 1970. gados, kad parādījās viņai tik raksturīgās daudzfigūru kompozīcijas ar galveno varoņu portretējumiem, detalizētu vides, interjera un kostīmu attēlojumu. Viņas gleznu varoņi personificēja jaunā laikmeta urbāno kultūru un demonstrēja to, ko rūpīgi slēpa oficiālā māksla- interesi par privāto pasauli un sociālu eskeipismu. Maiju Tabaku interesēja jauni indivīdi, kas bija pilnīgi sveši valdošās ideoloģijas ideāliem, un kurus drīzāk vilināja Rietumu kapitālisma sasniegumi roka un džeza mūzikā, jaunā dizainā, arhitektūrā, mākslā un neapšaubāmi modē. Maijas Tabakas gleznu tēliem bija raksturīgs glamūra ārējais spožums, no kino aizgūts paņēmiens – īpaši izgaismotas sejas, īpašie kostīmi, inscenētās ireālās situācijas, daudzo realitātes slāņu vienlaicīgais atainojums,” raksta izstādes veidotāji no Rīgas galerijas.

Maija Tabaka piedalījusies 40. Venēcijas biennālē, 1977. gadā uzvarējusi Vācijas Akadēmiskā apmaiņas dienesta DAAD (Deutscher Akademischer Austausch Dienst) stipendiātu konkursā, kā arī piedalījusies vairākās Latvijas mākslu reprezentējošās izstādēs ārzemēs. Mākslinieces darbi bijuši apskatāmi daudzās personālizstādēs. Viņas darbi atrodas Valsts Mākslas muzeja kolekcijā, Latvijas Mākslinieku savienības muzeja kolekcijā, Valsts Tretjakova galerijā Maskavā, Ludviga Modernās mākslas muzejā Ķelnē (Vācija), Berlīnes Nacionālajā galerijā (Vācija), Norton and Nancy Dodge kolekcija, Jane Voorhees Zimmerli mākslas muzejs, Rutgers University, New Brunswick / New Jersey / ASV, kā arī daudzās privātkolekcijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!