Foto: F64
Jaunais Rīgas teātris (JRT) jaunajā 2011./2012.gada sezonā skatītājiem piedāvās desmit jauniestudējumu, tostarp divas Alvja Hermaņa izrādes – Ivana Gončarova "Oblomovu" un Aleksandra Puškina un Jurija Lotmana "Jevgeņijs Oņegins. Komentāri", kas tiks izrādīta divās valodās.

Par to informēja JRT mārketinga daļas vadītāja Andra Rutkēviča.

"Oblomovs" ir stāsts par krievu muižnieku 19.gadsimta vidū Pēterburgā, kurš visu savu dzīvi, figurāli izsakoties, pavada, tā arī "neizkāpjot no gultas". Pretēji ierastajai interpretācijai, kurā Oblomovs tiek uzskatīts par slinkuma simbolu (līdzīgi "Sūnu ciemam", tikai krievu variantā), jauniestudējuma veidotājiem šis stāsts vairāk šķiet "kā ļoti poētiska un filozofiska līdzība par dzīves eksistenciālo trauslumu".

Jauniestudējuma pirmizrāde notiks 30.augustā JRT Lielajā zālē. Izrādes režisors ir Hermanis, māksliniece – Kristīne Jurjāne, bet lomās – Ģirts Krūmiņš vai Gundars Āboliņš, Liena Šmukste, Vilis Daudziņš, Gatis Gāga, Kaspars Znotiņš, Ivars Krasts, Jevgeņijs Isajevs.

Savukārt pirmo klašu skolēniem un tiem, kas vēl tikai gatavojas iet skolā, no 9.septembra teātra Kamerzālē būs iespēja iepazīties ar "Nijaramas pasakas" varoņiem, kuri nāk no senās, tālās Indijas. Izrādē varēs uzzināt, kā gāja princesei, zilonim, krokodilam, tīģerim, papagailim un daudziem citiem cilvēkiem, putniem un zvēriem, kuri izbauda dzīvošanas grūtības un prieku. Izrādīsies, ka mazajam strazdiņam dūša ir tikpat liela kā Sprīdītim un indiešu princese varbūt ir latviešu princeses Gundegas senā māsa. Izrādes veidotāji iestudējumā sola daudz pārvērtību, skaņu, krāsu un kustību.

Jauniestudējumu veidojusi režisore Māra Ķimele, mākslinieces Inga Bermaka un Agnese Stabiņa, mūziķi Jēkabs Nīmanis un Maksis Šenteļevs, bet lomās iejutīsies Jana Čivžele, Inga Alsiņa, Edgars Samītis, Andis Strods un Varis Piņķis.

Savukārt režisora Ģirta Ēča iestudējumā 29.septembrī Muzeja zālē, Talsu ielā 1, varēs noskatīties Morisa Paniča "Vigilija. Sapnis par nomodu". Tā stāstīs par necilu bankas ierēdni, kurš ierodas pie savas, viņaprāt, mirstošās krustmātes. Pamazām rodas izjūta, ka kāds kaut ko ir pārpratis, aizmirsis. Izrāde ir tā sauktā melnā komēdija, caur smieklīgo un absurdo runājot par to, ka katrs cilvēks ir brīnums. "Nav niecīga, ērmīga vai nepareiza cilvēka, kurš nebūtu mīlestības vērts un mīlēt spējīgs. Vienkārši vajag pamosties," norāda izrādes veidotāji.

Izrādes māksliniece ir Ieva Jurjāne, lomās – Ģirts Krūmiņš un Lidija Pupure.

Oktobra sākumā pirmizrāde gaidāma arī Annijas Beikeres darbam "Drāmas kursi pieaugušajiem" Gata Šmita režijā.

Beikere ir viena no pazīstamākajām ASV jaunajām dramaturģēm un līdz šim sarakstījusi trīs lugas, no kurām divas – "Aliens" un "Circle Mirror Transformation", kuru tulkojis un iestudējis Šmits, – saņēmušas prestižo Olbija balvu kā gada labākā jaunā amerikāņu luga. Latvijā neviena no Beikeres lugām līdz šim nav iestudēta.

Viņas lugām ir raksturīgi ikdienišķi, šķietami nenozīmīgi notikumi, caur kuriem negaidīti atklājas ļoti precīzs un dramatisks lugas varoņu dvēseles atspoguļojums.

"Drāmas kursu pieaugušajiem" ("Circle Mirror Transformation") darbība norisinās mūsdienu Amerikas mazpilsētā. Vietējā Kultūras centra pasniedzēja Mārtija organizē radošās drāmas kursu pieaugušajiem, uz kuru piesakās tikai trīs dalībnieki: Terēze – bijusī aktrise no Ņujorkas, Šulcs – nesen šķīries galdnieks un Lorena – lecīga, 16 gadu veca pusaudze. Lai papildinātu dalībnieku rindas, nodarbībās apmeklē arī Mārtijas vīrs Džeimss. Luga ir stāsts par pieciem cilvēkiem, viņu attiecībām un noslēpumiem, kas negaidīti atklājas sešu teātra nodarbību laikā.

Iestudējuma pirmizrāde paredzēta 5.oktobrī JRT Lielajā zālē. Izrādes scenogrāfs ir Rūdolfs Bekičs, kostīmu māksliniece – Keita, bet lomās būs Baiba Broka, Elita Kļaviņa, Inga Tropa, Vilis Daudziņš un Andris Keišs.

Savukārt režisore un aktrise Maija Apine interesentiem piedāvās savdabīgu lekciju–eksperimentu "Boms pret Boru" ar viņas komentāriem un paraugdemonstrējumiem, velkot paralēles ar dažādiem piemēriem no citām "nezinātniskām" jomām.

"Es gribētu skatītāju iesaistīt tajā aizraujošajā procesā, ka kāds zinātniskajos eksperimentos pierādīts fakts (vai tā interpretācija) spēj vienā mirklī izgaismot veselu asociāciju virkni, izraisīt galvu reibinošu atklāsmju lavīnu," skaidroja Apine.

Šāds nosaukums izrādei izvēlēts, jo "tajā brīdī, kad dāņu fiziķis Nils Bors un viņa sekotāji apgalvoja, ka kvantu teorija ir pilnība un ka nav iespējams nonākt pie kādas vēl skaidrākas izpratnes par to, kas notiek kvantu valstībā, divus citus zinātniekus – Bomu un Einšteinu – šāda situācija neapmierināja. Boms turpināja meklēt kādu dziļāku, labāku veidu, kā aprakstīt īstenību, mēģināja atrast alternatīvu Bora skaidrojumam. Un viņš to atrada. Viņš ne tikai sasaistīja vienkopus veselu ideju miriādi, viņš tās pārcēla pavisam jaunā veidā, piedāvājot Hologrāfiskā Visuma teoriju".

"Boms pret Boru" pirmizrāde paredzēta 11.oktobrī JRT Mēģinājumu zālē.

Savukārt režisors Regnārs Vaivars JRT skatītājiem 11.novembrī Lielajā zālē piedāvās Aleksandra Vampilova "Čulimska. Pērnvasar". Izrādes veidotāji to nodēvējuši par smeldzīgu tautas idilli bez mīlestības, kurā visi izrādes personāži saistīti šķietami stabilā ikdienas sistēmā. Jūtas un attiecības ir tikpat noplukušas, apbružājušās un bezcerīgas kā ciems, kurā kādā vasaras rītā norisinās darbība. Taču pietiek vienam no viņiem vēlēties "vairāk mīlestības", lai visa sistēma sabruktu un sāktos izrāde par mīlestību un deviņiem cilvēkiem, kas par to cīnās. Cīnās ar nagiem un zobiem. Cīnās tā, ka katrs no viņiem kļūst par galveno varoni. Deviņi varoņi, kuru jaunības sapņi bankrotē.

Izrādes scenogrāfs ir Aigars Ozoliņš, horeogrāfe un kostīmu māksliniece – Anta Priedīte, bet lomās – Jana Čivžele, Ģirts Krūmiņš, Ivars Krasts, Guna Zariņa, Kaspars Znotiņš, Iveta Pole, Gatis Gāga, Edgars Samītis un Imants Vekmanis.

Februārī plānota izrāde pēc Juha Jokeļa darba "Ekonomikas prezentācija" ("The Performance Economy"), kas ir autora jaunākā luga un koncentrēta uz tirgus izdzīvošanas likumiem visās cilvēka dzīves jomās, veidojot savdabīgu stāstu par to, ka nebaidīties dzīvot nozīmē nebaidīties tēlot. Cilvēkam jāiemācās tēlot, lai neatklātu savu iekšējo būtību ikreiz, kad viņš ar kaut ko netiek galā, jo jebkura savstarpēja saskarsme ir izrāde.

Iestudējuma režisore ir Inese Mičule, mākslinieks – Gints Sippo, lomās iejutīsies Baiba Broka, Inga Alsiņa, Regīna Razuma, Elita Kļaviņa, Andis Strods, Jevgeņijs Isajevs, Gundars Āboliņš un Gatis Gāga.

Martā JRT skatītāji varēs iepazīties ar Fjodora Dostojevska slavenā romāna "Noziegums un sods" iestudējumu Ķimeles režijā. Izrādes veidotājus šoreiz vairāk par varoņu psiholoģiskajām norisēm, pašu noziegumu un tam sekojošu jeb nesekojošu sodu interesē tas, cik atšķirīgi katrs no pieciem varoņiem – Raskoļņikovs, Soņa, Duņaša, Svidrigailovs, Porfīrijs Petrovičs – skatās uz vienu un to pašu nodarījumu, piešķirot tam galēji pretēju novērtējumu. Kas vienam ir varoņdarbs, otram noziegums, trešajam – līdzeklis laimes sasniegšanai, ceturtajam – upuris, piektajam – darbs utt.

"Mūs interesē tas, vai tiešām nodarījums pats par sevi nav ne labs, ne slikts? Vai jēgu visam piešķir vienīgi mūsu attieksme?" min izrādes veidotāji.

Izrādes māksliniece ir Monika Pormale, lomās – Edgars Samītis, Guna Zariņa, Andris Keišs, Jana Čivžele un Varis Piņķis.

Savukārt 5.aprīlī JRT Lielajā zālē notiks Aleksandra Puškina un Jurija Lotmana darba "Jevgeņijs Oņegins. Komentāri" pirmizrāde, ko veidojis Hermanis.

Izrādes veidotāji norāda, ka Puškina laikabiedriem "Jevgeņijs Oņegins" kļuva par detalizētu laikmeta liecību, kas aprakstīja Krievijas 19.gadsimta 20.–30.gadu sabiedrību. Tādēļ arī izrādes uzmanības fokusā būs ne tikai pats Puškina stāsts, bet arī vēsturiskais konteksts, kas to izskaidro, un pirmām kārtām leģendārā semiotiķa Jurija Lotmana komentāri. Lotmans uzskatīja, ka, lasot vēsturisko literatūru, pilnīgi nepieciešams noskaidrot sadzīvisko, burtisko, ikdienas rituālu arheoloģiju, kas aiz rakstnieka vārdiem ir mūsdienu lasītājam apslēpta.

Izrāde būs divās valodās, jo komentāru daļa būs latviski, bet Puškina dzeja – oriģinālvalodā.

Izrādes mākslinieks ir Andris Freibergs, lomās – Kaspars Znotiņš, Ivars Krasts, Vilis Daudziņš, Kristīne Krūze, Sandra Zvīgule un Ģirts Krūmiņš.

Pēdējā pirmizrāde JRT gaidāma 1.jūnijā, kad skatītāju vērtējumam tiks nodoti Gunitas Grošas "Sapņi kažokos" Lienas Šmukstes iestudējumā.

Lugas galvenie varoņi ir dzīvnieku kopēja Lāsma, bezšķirnes kucēns Dūrainis un toiterjera kucīte Parisa. Viņi satiekas un atklāj viens otram savu slēptāko sapni.
Kopīgiem spēkiem par vispārcilvēciskajām vērtībām dēvētās: draudzība, uzticība un mīlestība, šajā izrādē pārtop arī par "vispārsuniskajām". Tas, ka suņi runā, nepadara šo stāstu par pasaku, bet ļauj ieraudzīt mūsu neuzmanības kļūdas un atcerēties, ka suņi mīl savus saimniekus tāpat kā cilvēkbērni savas mammas un tētus, norāda izrādes veidotāji.

Izrādes māksliniece ir Kristīne Vītola, lomās – Sandra Zvīgule, Jana Čivžele un Ģirts Krūmiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!