Oktobrī gandrīz visi Delfi.lv radošie spēki un pacietība tiek veltīti, lai atklātu jau ilgāku laiku loloto jauno Notikumu Afišu. 20. oktobrī tas tiek atklāts, lai turpmāk ikviens mūsu lasītājs bez problēmām varētu orientēties gan šī mēneša gan arī turpmākajos kultūras un izklaides notikumos.

2009. gada oktobris iesākas ar Latvijas filmu svētkiem "Lielais Kristaps". Filmu skates, pirmizrādes un vietēja mēroga industrijas ļaužu nesaprašās liek just - kino pie mums vēl nav miris. Galveno "Kristapu" par labāko pilnmetrāžas filmu saņem Māra Martinsona "Nevajadzīgi ļaudis", labākā dokumentālā filma Ivara Zviedra jaunākais darbs "Bēgums", ar kuru arī tika atklāts šī gada festivāls.

Foto galerija: 'Lielais Kristaps' 2009

"Lielā Kristapa" apbalvošanas ceremonijā notiek nule atklātajā Spīķeru koncertzālē, kas pēc renovācijas savu pirmo koncertu piedzīvo 1. oktobrī. Jaunā "Sinfonietta Rīga" mājvieta tie atklāta "Rudens kamermūzikas festivāla" ietvaros, un no tā brīža mūsu pilsēta ir kļuvusi par vienu kvalitatīvu koncertvietu bagātāka.

Līdzās "Lielajam Kristapam" un "Rudens kamermūzikas festivālam" oktobrī sākas arī piektais festivāls "Dizains. Nākotne. 2009", kura ietvaros norisinās Dizaina dienas - salonos, dizaina un arhitektūras birojos, izglītības iestādēs un ražotnēs, notiek 2. Rīgas starptautiskā jauno dizaineru biennāle, kā arī trīs Eiropas valstu - Austrijas, Slovēnijas un Francijas industriālā dizaina izstādes, un daudz kas cits.

Austrumnieciskas vēsmas šogad kultūras un mūzikas dzīvē ienes jaunās mūzikas festivāls "Arēna", kura koncertos izskan gan pašmāju, gan ārvalstu komponistu Tuvo Austrumu tēmas inspirēti skaņdarbi. Savukārt "Skaņu mežs" atved uz Rīgu novatoriskos "Yacht" un postroka klasiķus "Stars of the Lid"

Populārajā mūzikā oktobrī viens no nozīmīgākajiem notikumiem ir dziedātāja Igo jauna albuma "Ieelpots" izdošana, kas vainagojas ar plaši apmeklētu akustisko koncertu turneju pa skaistākajām Latvijas pilīm un muižām. Turnejas atklāšana - 14. oktobrī Jelgavas pilī. "Šis ir īpašs albums, jo top manu tuvāko draugu iedvesmots. Albumam būs gandrīz meditatīva noskaņa, kas varbūt ļaus klausītājam pārcelties citā sajūtu dimensijā. Pārdomu dziesmas ar iekšēji rāmu struktūru. Avots, kur pasmelties vajadzīgās noskaņas savai dvēselei," par savu jaunāko veikumu teic Igo.

Oktobrī turpinās arī tradicionālie festivāla "Bildes" koncerti un izstāde. Šī gada izstādes tēma "Ergorapido un lidojošie paklāji", bet koncertos Kongresu namā pulcējas dažādi jaunie, ne tik jaunie mūziķi, veterāni un "Bilžu klasiķi".

Foto galerija: 'Bildes 2009' Veterāni

Foto galerija: 'Bildes 2009' Ne tik jaunie

Foto galerija: 'Bildes 2009' Jaunie

Līdzīgi kā daudzas izglītības un kultūras iestādes šogad, savu 90. gadu jubileju oktobrī atzīmē Latvijas Mūzikas akadēmija, bet ar vērienīgu koncertu un "Latvijas Gāzes" balvas pasniegšanu savu 90. sezonu atklāj Latvijas Nacionālā opera. Atgādinām, ka LNO gada balvas pasniegšanā, līdzās profesionāļu piešķirtajām atzinībām, tiek piešķirta arī skatītāju balva, kas šogad, kā ik gadu tika noskaidrota portāla "Delfi" balsojumā, un šogad tā tiek baletam "Smilšuvīrs".

Foto galerija: 'Latvijas gāzes' balvas pasniegšana LNO

Prieku un lepnumu oktobrī sagādā arī latviešu operdziedātāja, mecosoprāns Elīna Garanča, kura jau otro reizi saņem "ECHO Klassik balvu" kategorijā Gada dziedātāja. Tāpat tiek paziņots, ka 2010. gada janvārī Kannās dziedātāja MIDEM klasiskās mūzikas balvu kā Gada labākā dziedātāja.

Vēl oktobrī starptautiska atzinība tiek "Kremerata Baltica" mākslinieciskajam vadītājam Gidonam Krēmeram, kuram 22. oktobrī Sanktpēterburgas Ermitāžas teātrī pasniedz starptautisko prēmiju "Baltijas Zvaigzne" par izcilu ieguldījumu Baltijas jūras reģiona valstu kultūras sakaru attīstīšanu un stiprināšanu. Savukārt pašmāju populārākā grupa "Prāta vētra" oktobrī uzstājas "Rock Alternative Music Prize" balvas pasniegšanas ceremonijā Maskavā, kur arī ir nominēta vairākās kategorijās.

Tikmēr abi Latvijas lielākie brīvdabas festivāli "Positivus" un "Tele2 Baltic Beach Party", pateicoties apmeklētāju balsojumam izvirzās "UK Festival Awards" finālam kategorijā labākais ārzemju festivāls.

Rīgu oktobra sākumā jau otro reizi apmeklē grupa "Prodigy", sniedzot atpakaļ laikā nesošu koncertu, bet drīz pēc tam uzzinām, ka nākamā gada martā Rīgu apmeklēs lielie spridzinātāji un pirotehnikas biznesa atbalstītāji "Rammstein".

Foto galerija: 'Prodigy' Rīgā

Vizuālajā mākslā mēneša svarīgākais notikums norisinās Ārzemju mākslas muzejā, kur atklāj Fransisko Goijas (1746-1828) grafikas sēriju "Los Caprichos" (Kaprīzes), tāpat oktobrī uzzinām, kas ir 2009. gada 2009. gada trešā ceturkšņa (jūlijs - septembris) nākamās Purvīša balvas pretendenti.

Grāmatplaukta papildināšanai šī gada oktobrī zīmīgākie iemesli bijuši Klāsa Vāveres "101 mūzikas ieraksts vērtīgai kolekcijai", kas ir pirmais šāda veida darbs latviešu valodā, kā arī Umberto Eko "Skaistuma vēstures" tulkojums latviešu valodā.

Oktobrī pasaule tiek dalītas literatūras prēmijas - prestižo Bukera prēmiju saņem britu rakstniece Hilarija Mentela par Olivera Kromvela dzīvesstāsta attainojumu vēsturiskajā romānā "Wolf Hall", bet Nobela prēmija literatūrā tiek Rumānijā dzimušajai vācu autorei Hertai Millerei "par poēzijas blīvumu un prozas atklātību" un darbiem, kas spilgti attēlo pārdzīvoto Čaušesku režīmu. Video

Oktobra beigās - kamēr pasaule vai jūk prātā gaidot Maikla Džeksona pēdējo dzīves dienu dokumentālo filmu "This Is It", bet Lielbritānijā norisinās ikgadējais Londonas filmu festivāls, Latvijā pirmizrādi piedzīvo Viestura Kairiša dokumentālā filma "Leongrīns no Varka Kru" par kamaniņu braucēju Mārtiņu Rubeni. Oktobrī sākas arī Ziemeļvalstu kino dienas, kas atved uz Rīgu arī jau skandalozas atsauksmes piedzīvojušo Larsa fon Trīra filmu "Antikrists".

Vēl starp daudzveidīgajām oktobra kultūras norisēm minami Rīgas Grāmatu svētki, izrādes "Nesaprašanās" Nacionālajā teātrī, un "Zelta Zirgs" Valmieras teātrī, kā arī mēneša nogalē apaļu jubileju svin kamerkoris "Ave Sol".

Video: Klāss Vāvere par savu jauno grāmatu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!