Rīgā no 9. līdz 27.oktobrim notiks jaunās mūzikas festivāls "Arēna" , kas šogad norisināsies Tuvo Austrumu skaņu zīmē, portālu "Delfi" informē festivāla organizatori.

Festivāla koncepcijas autore komponiste Gundega Šmite skaidro: "'Arēnas' moto šogad - Tuvo Austrumu izgaismotie dialogi. Dialogi, krustceles, paralēles, galu galā arī intriga – varbūt mūsu paša Mārtiņa Viļuma persiešu pasaka 'Simurg' ir austrumnieciskāka nekā festivāla viesa, Jordānijas komponista Saīda Hadada krāšņie kamerkoncerti?".

Festivāla ietvaros sagaidāma Arābu nakts ar 'Sinfonietta Rīga', neiztrūkstošs Latvijas Radio kora skanējums, LNSO viesdiriģenta Žolta Noģa vadībā, kā arī 'Trio Mouzar' ar talantīgo Izraēlas mandolīnistu Avi Avitalu. "Arēnā" būs dzirdams arī tradicionālo arābu instrumentu skanējums - ud' , ney, qanun (arābu lauta, flauta un cītara) gan arābu klasiskās mūzikas smalkajās improvizācijās, gan laikmetīgās skaņu mākslas vidē. Līdzās intriģējošiem latviešu komponistu mūzikas pirmatskaņojumiem, gaidāma arī Jauno komponistu (līdz 30 g.v.) konkursa "Valodas skaņa tuvo Austrumu mūzikā", kur jaunie skaņraži ir aicināti ieklausīties turku, palestīniešu un izraēļu valodās, radot vokālās kamermūzikas darbus ar tekstiem to oriģinālvalodās. Tos sarūpējis dzejnieks, tulkotājs un multilingvists Uldis Bērziņš. Vēl festivāla ietvaros demonstrēs dokumentālo filmu par mūzikas dzīvi skarbajā šodienas vidē Tuvajos Austrumos, kā arī multimediālas orģijas Fausto Romitelli video operā "An Index of Metal".

Jaunās mūzikas festivāls "Arēna" vēlas rādīt mūsdienu mūzikas dažādību. "Arēna" ir ikgadējs forums, un tā galvenie mērķi un uzdevumi ir: jaunās latviešu mūzikas atskaņojumi; starptautiski atzītu jaunās mūzikas atskaņotāju piesaiste; pasaulē atzīta komponista uzaicināšana uz festivālu. 2002.gadā "Arēnas" īpašie viesi bija pasaulslavenais igauņu komponists Arvo Pērts un džeza leģenda Džo Zavinuls. Savukārt 2003.gada "Arēnas" viesis bija britu komponists Gevins Braiars, 2008.gadā – Heincs Holigers. 2002.gadā festivāls saņēma Latvijas Kultūras ministrijas prēmiju par veiksmīgu konceptuālo risinājumu mūsdienu mūzikas popularizēšanā. 2003. gadā festivāls kļuva par Eiropas Jaunās Mūzikas Organizāciju Apvienības (ECPNM) biedru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!