Jaunās mūzikas festivāla "Arēna" organizatori, biedrība "Jaunās mūzikas festivāls Arēna" sadarbībā ar VSIA "Latvijas Koncerti" aicina uz Īslandes ansambļa "Caput" koncertu sestdien, 20. oktobrī Lielajā ģildē pl. 20.00, portālu "Delfi" informēja festivāla pārstāvji.
Programmā: Magnuss Lindbergs 'Coyote Blues' (Koijotu blūzs), Hekurs Toumasons 'Gudrun Songs' (Gudrunas dziesmas), Atli Heimirs Sveinsons 'Icelandic Rap' (Īslandes reps), Snorri Sigfuss Birgisons 'Otrais klavierkoncerts', Andris Dzenītis 'septiņi e. e. kamingsa madrigāli', kurus komponists veltījis dziedātājai Ievai Paršai (mecosoprāns), viņa tos dziedās pirmo reizi. Pašlaik dziedātāja atrodas Īslandē, lai iepazītu geizerus un kopā ar "Caput" iestudētu šos madrigālus.

"Mēs dzīvojam uz salas Atlantijas okeāna ziemeļos tālu prom no visiem. Daži no mums (pavisam nedaudzi) ēd hamburgerus un picas, taču pārsvarā mēs ēdam zivis (arī haizivis) un jēra gaļu, arī jēra galvu. Viens no mums dzīvo aitu fermā. Dažiem no mums pieder zvejas laiva un rīta agrumā pirms mēģinājumiem mēs kopā dodamies zvejot. Mums patīk dziedāt un mums patīk dažādi dīvaini instrumenti. Skarba, dažkārt maiga un allaž varena daba ir mūsu lielākais iedvesmas avots un daļa no mūsu dvēseles," tā ar sevi iepazīstina "Caput" mūziķi.

Kameransamblis "Caput" dibināts pirms divdesmit gadiem. Sākotnēji nelielais ansamblis laika gaitā izveidojies par skaita ziņā elastīgu mūziķu apvienību, kas labprāt muzicē visdažādākajās formācijās – sākot ar solo un duetiem līdz pat 18 mūziķu lielai kompānijai. Šobrīd "Caput" iemantojis atpazīstamību kā viens no vadošajiem Ziemeļvalstu jaunās mūzikas ansambļiem un tā koncertu ģeogrāfija jau sen sniedzas pāri dzimtās salas krastiem. Īpaša loma ansambļa repertuārā atvēlēta īslandiešu mūzikai un "Caput" droši var lepoties ar faktu, ka daudzi Īslandes nozīmīgākie komponisti viņiem veltījuši skaņdarbus.

Diriģents Gudmundurs Oli Gunnarsons ir "Caput" mākslinieciskais vadītājs kopš tā dibināšanas - 1987. gada. Studējis Utrehtas konservatorijā Holandē un Helsinkos pie Jormas Panulas. Kopš 1992. gada Gunnarsons ir Ziemeļīslandes simfoniskā orķestra galvenais diriģents, sadarbojies arī ar Īslandes simfonisko orķestri un Reikjavīkas kamerorķestri, kā arī iestudējis vairākas operas un mūziklus.

Festivāla "Arēna" goda viesis šogad ir pasaulslavenais somu komponists Magnuss Lindbergs (Magnus Lindberg). Ar nelielām un netipiskām atkāpēm viņa darbu katalogā atrodama gandrīz tikai instrumentālā mūzika – līdzās virknei spožu kamermūzikas opusu (pārsvarā rakstītiem "netradicionāliem" sastāviem) komponista uzmanības centrā vienmēr ir bijusi simfoniskā mūzika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!