Jaunās mūzikas festivālā "Arēna 2007" šogad viesosies pasaulslavenais somu komponists Magnuss Lindbergs, kura skaņdarbus varēs dzirdēt festivāla atklāšanas koncertā otrdien Lielajā ģildē.
Komponists Rolands Kronlaks otrdien žurnālistiem stāstīja, ka Lindbergs ir jaunās paaudzes komponists un šobrīd ir viens no ievērojamākajiem simfoniskās mūzikas komponistiem pasaulē.

"Viņa slava izauga ārpus modernās mūzikas robežām, un viņš kļuva ievērojams arī filharmoniskās mūzikas līmenī," stāstīja Kronlaks, uzsverot, ka Lindbergs ir viens no somu kultūras nozīmīgākajiem reprezentētājiem Eiropā.

Mūzikas speciālists arī klāstīja, ka Lindberga mūzikā īpatnējā veidā saklausāma modernisma, minimālisma, spektrālisma un komponista Igora Stravinska mūzikas ietekme un sajaukums.

Atklāšanas koncertā Lindberga mūziku izpildīs Luksemburgas ansamblis "United Instruments of Lucilin", bet Lindbergs kopā ar slaveno somu čellistu Ansi Kartunenu sniegs koncertu 3.novembrī Mazajā ģildē.

Festivāls piedāvās arī daudz pirmatskaņojumu, un jau 17.oktobrī Lielajā ģildē ansamblis "Phoenix" no Šveices pirmo reizi klausītājiem atskaņos Ilo Krigula skaņdarbu "earth...to become earth again".

Savukārt 24.oktobrī Lielajā ģildē vienu no saviem pēdējiem koncertiem sniegs valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga". Orķestris savā programmā piedāvās Indras Riše koncerta klarnetei un orķestrim pirmatskaņojumu, kā arī Lindberga mūziku.

Orķestra mākslinieciskais vadītājs un diriģents Normunds Šnē pastāstīja, ka festivāla noslēguma koncertā 7.novembrī Mazajā ģildē būšot iespēja dzirdēt "Sinfonietta Rīga" stīgu kvarteta debiju, kas klausītajiem piedāvās amerikāņu komponistu mūziku.

Vairāki pasaules pirmatskaņojumi sagaidāmi arī elektroakustiskās mūzikas koncertā 27.oktobrī "Grīvas mēbelēs". Tur notiks Džona Pālmera skaņdarba "In the Temple" jaunās versijas atskaņošana, Ērika Ešenvalda skaņdarba "Pēdējās vēstules" čellam un elektronikai pirmatskaņojums, kā arī pirmo reizi klausītāji varēs dzirdēt Raimonda Tigula kompozīciju "Mer" arfai un elektronikai.

Pirmatskaņojums būs arī Volfgana Heinergera darbam "Five Towers in Flat Landscape" septiņām pašspēlējošajām mazajām bungām.

Savukārt komponists Andris Dzenītis stāstīja, ka kopā ar īslandiešu ansambli "Caput" 20.oktobrī Lielajā ģildē atskaņos skaņdarbu "septiņi e.e. kamingsa madrigāli", kuru izpildīs dziedātāja Ieva Parša, kurai šis skaņdarbs ir veltīts. Taču līdz šim Parša to nebija izpildījusi.

Festivālā būs iespēja dzirdēt ar dzīvespriecīgo ansambli no Norvēģijas "Trio POING", kas uzstājies gandrīz visos zināmajos mūsdienu mūzikas festivālos.

Savukārt Latvijas Radio kora muzicēšanu klausītāji varēs baudīt 21. un 22.oktobrī "Grīvas mēbelēs", kur tas izpildīs Ģirta Biša elektroakustisko mūziku, kā arī 30.oktobrī Svētā Jāņa baznīcā.

"Latvijas koncertu" vadītājs Guntars Ķirsis sacīja, ka aicinātu festivāla apmeklētājus uz to palūkoties kā "informācijas koridoru" un mūsdienu mediju, kas rāda, kāda mūzika ir šodien. "Mūzika stāsta, kādi mēs esam," teica Ķirsis, uzsverot, ka tik bagātīgs koncertu klāsts kā šogad sen nav bijis.

Jaunās mūzikas festivāls "Arēna" notiek kopš 2002.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!