Jaunais Rīgas teātris (JRT) 11.sezonā izrādīs atjaunoto Nikolaja Gogoļa "Revidentu", un jau 6.septembrī to varēs novērtēt skatītāji.
JRT mākslinieciskais vadītājs un režisors Alvis Hermanis otrdien žurnālistiem paskaidroja, ka vairākus gadus izrāde neesot demonstrēta, jo liela daļa iedzīvotāju to jau bija redzējusi, bet tagad iespējams ir izaugusi jauna paaudze, kura atkal to skatītos.

Hermanis stāstīja, ka jaunajā sezonā teātrī plānots iestudēt septiņas jaunas izrādes, un jau 14.septembrī būs pirmizrāde režisora Vara Pinķa iestudējumam bērniem "Ja tu esi sivēns", kura autore ir dzejniece Inese Zandere.

Piņķis nolēmis iestudēt arī Džona Osborna lugu "Ieskaties naidā", kas vēstīšot par jauna inteliģenta cilvēka iespējām dzīvot sabiedrībā, kura viņam riebjas, kā arī par to, ko iesākt ar savu vientulību un attiecību veidošanu ar tuviniekiem.

Hermanis pats iestudēšot izrādi "Klusuma skaņas", kas it kā būšot "Garās dzīves" turpinājums tikai pretējā hronoloģiskā virzienā. "Mēs pēdējā laikā cenšamies taisīt izrādes par labiem cilvēkiem, taču šī izrāde būs par ļoti, ļoti labiem cilvēkiem," stāstīja Hermanis, piebilstot, ka arī šajā iestudējumā nebūšot teksta, taču izrādes laikā skanēšot Pola Saimona un Arta Garfunkela mūzika.

Tā kā "Klusuma skaņas" ir JRT un "Berliner Festspiele" kopražojums, tās pirmizrāde notikšot Berlīnē.

Režisore Ilze Rudzīte iestudēs Adama Rappa "Sarkano lukturu ziemu", kas savukārt esot kā turpinājums jau JRT izrādītajai izrādei "Cēlgāzes". Bet režisore Elīna Cērpa plānojusi iestudēt izrādi par piesārņojumu Daugavā "Ūdens atmiņas".

Savukārt režisores Māras Ķimeles izrādes "Amizants", kuras dramaturģiju veidojot trīs savstarpēji nepazīstamu cilvēku attiecības, kuri nokļuvuši nepazīstamos apstākļos, pirmizrāde būšot 9.oktobrī.

Ķimele arī plānojusi iestudēt Ļeva Tolstoja lugu "Dzīvais mironis", kas esot koncentrēta uz cilvēka iekšējiem pārdzīvojumiem un to, ka dzīves gandarījumu nevar rast tikai labklājībā. Galvenās lomas tajā spēlēšot aktieri Sandra Zvīgule, Andris Keišs un Kaspars Znotiņš.

Iespējams, teātrī arī savas izrādes iestudēšot vai arī sākšot darbu pie tām režisori Gatis Šmits, Andrejs Jarovojs un Liena Šmukste, bet aktieru trupai jaunajā sezonā pievienošoties aktrise Kristīne Krūze.

Hermanis arī stāstīja, ka JRT turpināšot viesoties ar izrādēm ārzemēs, un Latvijas Kultūras dienu ietvaros Krievijā demonstrēšot izrādes "Soņa", "Klusuma skaņas" un "Latviešu mīlestība". "Soņu" plānots izrādīt arī Vācijā, Itālijā, Šveicē, Nīderlandē un Čehijas Republikā, savukārt jau ārzemēs kādu laiku izrādītais iestudējums "Garā dzīve" tiks izrādīts Francijā un Seulas skatuves mākslas festivālā Dienvidkorejā.

Bet izrādi "Ledus" varēs redzēt arī skatītāji Slovēnijā un starptautiskajā teātra festivālā "Baltic Circle" Helsinkos.

JRT mārketinga daļas vadītāja Andra Rutkēviča savukārt norādīja, ka teātris sezonu sākšot jau 30.augustā ar Hermaņa iestudēto "Soņu" Mūzikas un teātra muzejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!