LMS balvu – iespēju nākamgad Mākslinieku savienības galerijā rīkot presonālizstādi -
par darbu "Spiediens" saņēma Daiga Krūze
. Savukārt DELFI piedāvāja saviem lasītājiem un mākslas mīļotājiem iepazīties ar lielāko daļu no "Rudens" izstādes darbiem un izvēlēties sev tīkamākos portāla
sadaļā
. Balsojuma rezultātā uzvarēja un DELFI lasītāju balvu saņēma
Signe Vanadziņa
.

Oktobrī vienlaicīgi uz divu teātru skatuvēm pirmizrādes piedzīvoja divas Šekspīra traģēdijas "Karalis Līrs" izrādes. Nedēļu pēc Šekspīra lugas versijas Nacionālajā teātrī, notika Šekspīra traģēdijas "Karalis Līrs" pirmizrāde Valmierā režisora Oļģerta Krodera versijā.

Latvijas Nacionālajā teātrī Indras Rogas iestudētajais "Karalis Līrs" pirmizrādi piedzīvoja 20.oktobrī. "Tas ir viens no Nacionālā teātra šīs sezonas galvenajiem notikumiem - mēs uzvedīsim vienu no pasaules ievērojamā dramaturga nozīmīgākajam lugām," žurnālistiem atzina teātra direktors Ojārs Rubenis . Līdz ar pirmizrādi teātrī atgriezās arī aktieris Rūdolfs Plēpis.

Šogad Latvijā pirmo reizi norisinājās fotogrāfijas Gada balvas konkurss. To organizēja nekustamo īpašumu kompānija "Latio". Oktobrī notika pirmā konkursa laureātu apbalvošana. No aptuveni 270 pieteikumiem dažādās konkursa kategorijās balvas – metālmākslinieka Valda Štrāla darinātu simbolisku balvu, kā arī naudas prēmiju, – saņēma divpadsmit autori.

Divus patiesus "gardumiņus" Latvijas dažāda stila mūzikas cienītājiem sagādāja koncertu organizatori. Ar sava jaunākā albuma programmu Rīgu pieskandināja saksofona spēles meistars Kenijs Garets , bet deju mūzikas leģendas "Underworld" galvu reibinošā uzstāšanās nudien ilga trīs stundas un pat ilgāk.

Sanktpēterburgas XVI starptautiskā teātru festivālā "Baltijas māja" Jaunais Rīgas teātris par režisora Alvja Hermaņa iestudēto izrādi "Garā dzīve" ieguva skatītāju balvu un bronzas statuju . Savuties izdevniecība "Dienas Grāmata" ne tikai uzsāka dempingu grāmatu tirgū ar savu sēriju "XX gadsimta literatūras klasika", bet arī laida klajā vērtīgu izdevumu – "Hermanis. Naumanis. Latviešu stāsti.", kas iemūžinās JRT izrādes "Latviešu stāsti" un atgādinās par latviešu rakstnieku mazspēju reālu likteņstāstu atveidē.

Oktobrī apritēja simt gadi kopš dzimis viens no izcilākiem latviešu rakstniekiem – Anšlavs Eglītis. Par godu cienījamā rakstnieka apaļajai jubilejai, 14. oktobrī Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē norisinājās īpašs sarīkojums . Ar īpašu gājienu no Daugavas krasta līdz Latviešu biedrības namam 11.oktobrī tika svinēta latviešu kordiriģentu Gido un Imanta Kokaru 85 gadu jubileja . Par godu režisora Jāņa Streiča 70 gadu jubilejai oktobrī kinoteātrī "Rīga" tika demonstrētas režisora filmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!