No 3. līdz 6. novembrim kinoteātrī "K. Suns" notiks Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra un audiovizuālās mākslas katedras filmu mākslas nozares studentu filmu skate. Īsfilmas uzņemtas LKA Mācību filmu studijā kā mācību darbi filmu režijas un operatora mākslas programmās, portālu "Delfi" informēja Latvijas Kultūras akadēmijā.
3. novembrī pulksten 21.30 kino "K.Suns" paredzēta filmu skates atklāšana, kurā ieeja ir tikai ar ielūgumiem, taču etīžu seansi 4., 5. un 6. novembrī pulksten 19.00 ir apmeklējami bez ieejas maksas.

Filmu programma:

Dokumentālās filmas:
1. Inese Apse. 'Uz sienas' (12 min)
2. Juris Zemītis. 'Rabarberi' (9 min)
3. Juris Pīlēns. 'P04' (9 min)
4. Stīna Skulme. 'Ziemas smarža' (10 min)
5. Kristīne Kursiša. 'Frizētava' (7 min)

Spēlfilmas:
6. Uldis Cipsts. 'Amatieris' (12 min)
7. Haralds Matulis. 'Gaļa' (18 min)
8. Mairita Jonikāne. 'Tur ārā ir pasaule cita' (10 min)
9. Vents Grīnbaums. 'Un ūdens top par mākoņiem' (12 min)
Filmu anotācijas

Uz sienas (12', dok.)
Režisore, operatore Inese Apse; asistenti: Lāsma Ābele, Jānis Bleikšs, Aigars Sērmukšs, Ilze Upeniece.

Filma par ielu mākslu ir savdabīgs pilsētas portrets. Zīmējumi un uzraksti uz māju sienām, sētām un citām publiski pieejamām virsmām kļūst par neatkarīgu valodu, kurā paust uzskatus, apliecināt sevi, sazināties vienam ar otru. Zīmējumi kā simboli uz sienas rotaļājas ar cilvēkiem uz ielas. Kāds šos zīmējumus un uzrakstus rada, tie top arī dzīvokļos un darbnīcās. Tad, kad iestājas nakts, kāds tos pūš un krāso uz sienām...

Rabarberi (9', dok.)
Režisors, operators, montāža: Juris Zemītis; intervētājs: Uģis Līvzemnieks; šoferi: Lāsma Līvzemniece, Inese Strautiņa.

Meža vidū atrodas bezpajumtnieku apmetne, kur dzīvo tēvs un dēls Lapiņi. Viņu ikdiena ir alkohols un noderīgu mantu meklējumi izgāztuvēs. Sarunājoties ar viņiem atklājas, ka cilvēcīguma bezpajumtniekiem ne mazāk kā mums – "normālajiem". Iespējams, pat vairāk.

P04 (9', dok.)
Režisors, operators, montāža: Juris Pīlēns.

Filmas centrā ir Latvijas jūras spēku kuģis "P04" Bulta un tā apkalpe. Ceļošana augšup lejup pa upi ir šo puišu ikdiena, kamēr skatītājiem garām slīdošās poētiski industriālās ainavas upes krastos atgādina citu realitāti. Kuģa iekšienē valda darba atmosfēra un biedriskums.

Ziemas smarža (10', dok.)
Režisore, operatore: Stīna Skulme.

Poētiski nesteidzīgs skatījums uz ziemas stingo valdzinājumu. Filmas priekšplānā ir cilvēki un to rosīšanās, taču šķietami vienaldzīgās ziemas noskaņas klājas visam pāri.

Frizētava (7', dok.)
Režisore: Kristīne Kursiša.

Vēl pavisam nesen uz Gogoļa ielas strādāja frizētava bez kāda īpaša nosaukuma, skatlogu rotāja lakonisks uzraksts "Frizētava un Manikīrs". Koši blondā frizētavas īpašniece priecājās par katru reto apmeklētāju...

Amatieris (12', spēlfilma)
Režisors: Uldis Cipsts; operators: Kārlis Feldbergs; mākslinieks Uno Lācis; lomās: Liene Gāliņa, Ivo Martinsons, Kaspars Zvīgulis.

Stāsts par mīlestību un atklātību. Skatoties filmu varam atcerēties brīžus, kad ir gribējies mīlēt, bet racionālais prāts guvis virsroku. Tas ir stāsts par to, vai ir vērts riskēt un atklāt savas jūtas vai tomēr izlikties, ka nekas nav noticis.

Gaļa (18', spēlfilma)
Režisors: Haralds Matulis; scenārijs: Daina Tabūna, Haralds Matulis; operators: Marģeris Eglītis; skaņa: 1000 mazas ausis; stils&grims: Līga Krūze; lomās: Uldis Ulmanis, Ilona Balode, Nils Sakss, Marts Pujāts; producente: Zane Matule.

Kad vīrietis vēlas garīgi pilnveidoties, bet sievieti interesē vienīgi jūtu dzīve un sekss, traģiski konflikti ir neizbēgami. Dažreiz tos atrisināt spēj vienīgi mērķtiecīga vardarbība. Galvenie varoņi sastop dzejnieku Martu Pujātu. Vai tas izmainīs viņu dzīvi?

Tur ārā ir pasaule cita (10', spēlfilma)
Režisore un scenārija autore: Mairita Jonikāne; operatore: Inese Apse; skaņas rakstītājs: Kārlis Kumsārs; lomās: Kristīne Krūze, Jānis Āmanis, Ivars Kalvāns u.c.

Stāsts par meiteni, kura ar drauga palīdzību izbēg no psihiatriskās slimnīcas. Abi bezrūpīgi un romantiski pavada laiku, bet sadursme ar realitāti izrādās smaga.

Un ūdens top par mākoņiem (12', spēlfilma)
Režisors: Vents Grīnbaums; operatori – Mairita Jonikāne, Vents Grīnbaums; skaņa – Edmunds Jansons; lomās – Pēteris Šiliņš, Guna Grīnbauma, Jānis Joņevs.

"Ar pēkšņām šausmām es apjēdzu, ka viņš atdarina mani. Imitācija bija ļoti asprātīga, taču trāpīja man kā pļauka sejā. Tajā mirklī es ieraudzīju sevi ar citu acīm, un mani pārņēma drausmīga nolemtības apziņa — it kā šis radījums uz skatuves būtu pārāk nejēdzīgs, lai paliktu dzīvs" (P. Akroids)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!