Foto: DELFI

Jau vairākas nedēļas nerimstas ažiotāža ap 19. novembrī pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas notikušo mīlestības tēmai veltīto bezmaksas koncertu "Mīlestības vārdā. 18+". Šonedēļ sabiedrības un mediju uzmanība ir pievērsta koncerta izmaksām un mākslinieku honorāru vētīšanai. Kamēr nācija turpina lauzt šķēpus par to, cik kurš nopelnījis un kurš palicis apdalīts, viens no pasākuma dalībniekiem – grupas "Čikāgas piecīši" muzikants Armands Birkens – nācis klajā ar paziņojumu, ka savu honorāru nolēmis ziedot labdarībai.

Birkens par savu lēmumu šonedēļ publiski paziņojis sociālajā tīklā "Facebook". LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" pirmdien, 3. decembrī, vēstīja, ka viņš par uzstāšanos saņēmis 1017 eiro. Mūziķis izpildīja vienu dziesmu.

"Biju patiesi priecīgs un pagodināts par aicinājumu dziedāt 19. novembra koncertā Rīgā! Bija prieks vispār būt Latvijā šajā vēsturiskajā laikā, kur nu vēl dziedāt," vēstījis Birkens, piebilstot, ka "par to, kas nācis klajā pēc koncerta, šobrīd nekomentēšu". "Visi esam un būsim atbildīgi par savu rīcību," turpinājis mūziķis.

"Pateicos kolēģiem, mūziķiem par labo sadarbību koncertā! Man tas ļoti gāja pie sirds. Esmu nolēmis noziedot savu honorāru par manis dziedāto dziesmu "Mūsu mīlestība" labdarībai Latvijā. To daru mīlestības vārdā. Savādāk nevaru," tā Birkens.

Šonedēļ atklājās, ka kopējās autoratlīdzību summas par koncertu pārsniegušas 57 tūkstošus eiro. Nekāds konkurss par šī koncerta producēšanu nav bijis rīkots.

Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens" pirmdienas vakarā vēstīja, ka koncerta izpildproducents Jānis Šipkēvics jeb Shipsea autoratlīdzībās saņēmis vairāk nekā 17 tūkstošus eiro, videografiku autors Gatis Mūrnieks ap 6400 eiro, Reinis Sējāns – ap 5800 eiro.

Plaši apspriestā jaunā izpildītāja Evija Vēbere par divu dziesmu izpildījumu koncertā saņēmusi 666 eiro, bet, piemēram, grupas "Prāta vētra" dalībnieks Renārs Kaupers – 1000 eiro. Savukārt viņa grupas biedrs Jānis Jubalts, kurš arī uzstājās koncertā, raidījumam norādīja, ka autoratlīdzību nav saņēmis vispār, jo uzstājies draugu aicināts.

Atgādinām, ka plaši apspriestajā koncertā skanēja 18 tautā iemīļotas latviešu dziesmas jaunā skanējumā – no "Turaidas Rozes" līdz "Pērkonam", no "Jauna Mēness" līdz "Čikāgas piecīšiem". Radošā komanda pirms tam vēstīja, ka izvēlētais repertuārs ir "spēcīgākais mīlas un degsmes apliecinājums, kura pamats radies 20. gs. 80. un 90. gados".
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!