Foto: Edijs Kārkliņš
Aizvadītajā nedēļas nogalē aizritēja erudīcijas viktorīnas "Prāta spēles: simtgades kauss" otrais reģionālais pusfināls, kurā tikās labākās 23 Rīgas rajona erudītu komandas no Carnikavas, Salaspils un Rīgas.

Pusfināla tēmas šoreiz bija kā izaicinājums visām komandām, pārbaudot zināšanas par simfonisko mūziku, lībiešiem, dievnamiem, kokiem un heraldiku, vietvārdiem, kora dziesmām un mūzikas vēsturi, un tradicionāli komandas izvēlējās arī tēmu par "Delfi" aktualitātēm.

Saspringtā sīvas cīņas un konkurences gaisotnē tika aizvadīta pirmā spēles puse, kuras laikā komandas vairakkārt mainīja savu atrašanās pozīciju kopvērtējuma tabulā. Arī noslēgumā šī spēle izcēlās ar vairākām dalītām vietām, kas prasīja papildizspēles.

Tomēr rezultātā ar 400 punktiem uzvaras laurus plūca komanda "Manu kaķi sauc Manfrēds", savukārt 2. un 3. vietu ar 380 punktiem dalīja divas komandas, un savstarpējā izspēlē noslēgumā 2. vietu ieņēma komanda "EKA", bet 3. vietu – "Kolakilā". Labāko piecinieku noslēdza komanda "Satvēriens" ar 4. vietu un komanda "Lāčplēši" ar iegūto 5. vietu. Vairāk par rezultātiem var uzzināt šeit.

Ar skaistiem vārdiem un īpašu novēlējumu Latvijai dzimšanas dienā savu uzvaru šajā spēlē komentē pirmās vietas ieguvēji "Manu kaķi sauc Manfrēds".

"Pirmkārt, liels paldies Simtgades kausa veidotājiem par lielisko projektu. Jau ieraugot spēles laukumu ar organizatoru sagatavotajām tēmām, pārņēma neliels satraukums, jo tika piedāvāts gana plašs spektrs, sākot ar "kora mūziku" un beidzot ar "kaķiem". Tieši tēmu daudzveidība ir lielākais šīs spēles pluss, jo tu nekad nevari zināt, kas tevi sagaidīs. Pat ja tēma var likties zināma un droša, tomēr nekad nevar zināt, kādus mazāk zināmos faktus par to organizatori būs atraduši. Mūsu komandai galvenais mērķis, piedaloties gan šajā projektā, gan arī "Prāta spēlēs", ir saliedēšanās un atkalredzēšanās. Papildus tam, nenoliedzami, var minēt, ka lielākais ieguvums ir jaunās zināšanas un fakti, kurus, iespējams, ikdienas skrējienā mēs neuzzinātu, un pati spēle kopumā. Novēlējums citām komandām – paļauties uz sākotnējo intuīciju, jo bieži vien pareizā atbilde atnāk pati pirmā.

Latvijas simtgadē es vēlos mums visiem novēlēt būt rīcības cilvēkiem, neko šajā dzīvē neuztvert par pašsaprotamu. Iedegties par savu valsti, kā arī mācīt to saviem bērniem. Mums jāatceras, ka katrs no mums spēj sniegt savu artavu valsts tālākai attīstībai. Es aicinu mūs sapņot, mīlēt, darīt un rūpēties ne tikai par saviem tuvākajiem cilvēkiem, bet arī par šo zemi un valsti, lai ne tikai šajā gadā, bet arī pēc simt, divsimt un vairāk gadiem nākamās paaudzes varētu lepoties ar savu valsti un tās iedzīvotājiem," tā uzvarētāju komandas pārstāvis.
Foto: Edijs Kārkliņš

Savukārt otras erudītākās komandas "EKA" vērtējumā spēle tika aizvadīta pacilātā noskaņojumā un kopīgā jautrībā: "Lielākais spēles izaicinājums saistījās ar emocijām un spēju tās savaldīt brīdī, kad grūtu jautājumu atbildes bija zināmas. Domāju, ka līdzīgs spēles stils būtu jāīsteno arī finālā, lai komandā valda pozitīva gaisotne un noskaņojums. Komanda "EKA" ir sajūsmā par projektu "Prāta spēles Latvijas simtgadei", apmeklējot vairākas pilsētas, uzzinājām daudz jaunas informācijas un nostiprinājām jau zināmo. Novēlam veiksmi visiem dalībniekiem, un daudz laimes Latvijas simtgadē!"

"Spēle bija ļoti interesanta, un dalītie rezultāti vien jau parāda to, ka šeit spēlē labākie no labākajiem – zināšanas un ambīcijas uzvarēt ir līdzvērtīgas. Varam tikai minēt, cik interesants izvērtīsies pats fināls, kur tiksies erudītākie no visām Latvijas spēlēm.

Nākamais reģionālais pusfināls spēlētājus gaida Latgalē jau 20. oktobrī Balvos. Un tad ar piecām labākajām komandām tiksimies lielajā finālā Latvijas dzimšanas dienas mēnesī 10. novembrī, lai noskaidrotu Simtgades kausa un erudītākas komandas statusa ieguvējus," stāsta spēļu vadītāji un organizatori brāļi Zači.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!