Foto: Vida Press
Piektdien, 31. augustā, aprit 21 gads kopš lēdijas Diānas Frensisas Spenseres, pazīstamas kā Velsas princese Diāna, nāves. Viņas dzīvība aprāvās 36 gadu vecumā traģiskā auto avārijā Parīzē.

Par "tautas princeses" mūžu un privātās dzīves līkločiem, šķiet, izteikušies pilnīgi visi, kam nav bijis slinkums, un izdevums "Harper's Bazaar" viņas nāves atceres dienā apkopojis vairākus interesantus un daudziem, iespējams, līdz šim nezināmus faktus par Diānas dzīvi.

Radu rakstos – zvaigznes un skandalozas personības

Foto: Vida Press

Diāna ir dzimusi aristokrātu ģimenē, un viņas tēvs Džons bija grāfs. Daudzi, iespējams, nav dzirdējuši, ka Velsas princesei bija diezgan tuva radniecība arī ar vairākām slavenām personībām.

Tā, piemēram, ļoti attāla Diānas radiniece bija aktrise Odrija Hepberna. Tāpat viņu vienojušas radnieciskas saites ar britu politiķi Vinstonu Čerčilu un vairākiem ASV prezidentiem.

Viņas radu sarakstā ir arī viena no 18. gadsimta skandalozākajām personībām – Devonšīras hercogiene Džordžiāna Spensere, pēc kuras dzīves motīviem uzņemta filma "The Duchess" ("Hercogiene") ar Keiru Naitliju galvenajā lomā. Arī ar Mariju Stjuarti, kura 16. gadsimtā bija Skotijas karaliene, Diānu vienoja attāla radniecība.

Diānas vecmāmiņa ir strādājusi karaļnamā

Foto: AFP/Scanpix

Princeses Diānas vecmāmiņa Rūta Rouša jeb baronese Fermoja bija karaļnamam tuvu stāvoša persona.

Dažus gadus pirms Diānas nākšanas pasaulē viņa kļuva par karalienes Elizabetes II mātes Elizabetes Bousas-Laionas galma dāmu.

Diānas omītes uzdevums bija pavadīt laiku ar Elizabetes māti un sastādīt viņai kompāniju. Jāatzīmē, ka Rūtu vienoja tuva draudzība arī ar pašu karalieni, un, kā vēsta "Harper's Bazaar", viņa palīdzējusi organizēt un plānot daudzus nozīmīgus karaļnama pasākumus.

Sapņoja kļūt par profesionāu balerīnu

Foto: AFP/Scanpix

Diāna bērnībā apguva baletu un sapņoja kādu dienu kļūt par profesionālu balerīnu. Tiesa, šo ieceri neizdevās piepildīt, jo viņa izauga pārāk gara, lai turpinātu ar baletu nodarboties profesionālā līmenī.

"Deja viņai bija dvēselē. Es saskatīju tīro prieku, ko viņai sniedza deja. Viņa dievināja spēju kustēties un dejot. Es redzēju, ka tas arī palīdzēja mazināt viņas emocionālo spriedzi," kādā intervijā savulaik stāstījusi viņas baleta pasniedzēja Anna Alana.

Lai gan Diānai neizdevās realizēt sapni par balerīnas karjeru, arī pieaugušā vecumā viņa turpināja dejot, un, kā atklājusi viņas skolotāja, tā viņai bijusi gluži kā terapija, kad laulībā ar princi Čārlzu bijušas kārtējās nesaskaņas.

Viņai skolā nepadevās mācības

Foto: AP/Scanpix

Līdz deviņu gadu vecumam Diāna skolojās mājās. Vēlāk viņa devās uz internātskolu, bet vēl pēc tam – uz meiteņu skolu Kentas grāfistē.

Tiesa, mācības viņai sagādāja lielas grūtības. Diāna vairākkārt izkrita eksāmenos, un 16 gadu vecumā viņa no skolas izstājās.

Pēc tam Diāna devās mācīties uz Šveici, bet tur tika aizvadīts tikai viens semestris. Viņa atgriezās Londonā, kur kopā ar divām draudzenēm mitinājās mātei piederošā dzīvoklī un strādāja dažādus vienkāršus darbus.

Viņa strādāja par auklīti un bērnudārza skolotāju

Foto: Vida Press

Darba gaitas Diāna uzsāka 19 gadu vecumā, kad pēc mācībām Šveicē atgriezās Londonā. Sākumā viņa bija deju skolotāja, bet vēlāk piestrādāja par auklīti kādā amerikāņu ģimenē, kas dzīvoja Londonā.

Par auklītes darbu Diāna saņēmusi piecus ASV dolārus stundā. Viņa ne tikai pieskatījusi bērnus, bet arī mazgājusi veļu, uzkopusi māju un veikusi citus ikdienas darbiņus.

Paralēli šim darbam Diāna arī uz pusslodzi strādāja kādā Londonas bērnudārzā

Princis Čārlzs vispirms satikās ar Diānas māsu

Foto: AP/Scanpix

Diāna ar savu nākamo vīru princi Čārlzu iepazinās 16 gadu vecumā. Princis tolaik satikās ar viņas māsu lēdiju Sāru.

Tomēr tieši Diānai bija lemts kļūt par prinča sievu, un 1981. gada 29. jūlijā miljoniem ļaužu pie TV ekrāniem visā pasaulē sekoja līdzi viņas kāzām ar Čārlzu.

Jāatzīmē, ka Diānas māsai Sārai joprojām saglabājušās ļoti siltas attiecības ar karalisko ģimeni, un viņa joprojām sazinās un tiekas ar abiem Diānas dēliem – princi Viljamu un princi Hariju.

Diāna savas dzīves laikā vairākās intervijās stāstījusi, ka māsa Sāra vienmēr bijusi viens no viņas tuvākajiem cilvēkiem un uzticības personām.

Viena no populārākajām žurnālu vāku modelēm

Foto: EPA/LETA

Diāna bija ne tikai tautas, bet arī "mediju princese". Viņas gaitām nemitīgi sekoja līdzi žurnālisti un fotogrāfi, taču slavai bija arī ēnas puse – preses pārstāvji spēlēja lielu lomu arī notikumos ap Diānas nāvi.

Savas dzīves laikā Diāna vairāk nekā 50 reizes parādījusies uz izdevuma "People" vāka, bet laikraksta "Times" vāku viņa rotājusi astoņas reizes.

Uz izdevuma "Newsweek" pirmās lapaspuses viņa parādījusies septiņas reizes, un Diāna savas dzīves laikā regulāri parādījās vēl daudzos citos žurnālos, tostarp arī dzeltenajā presē, kas nepagurdama sekoja līdzi viņas gaitām.

Pirmā, kura troņmantnieku dzemdēja slimnīcā

Foto: AP/Scanpix

Karaļnama tradīcija bija troņmantniekus dzemdēt mājās. Diānas un Čārlza pirmdzimtais dēls Viljams bija pirmais nākotnes monarhs, kurš nācis pasaulē slimnīcā.

Arī Diānas un Čārlza otrais dēls Harijs pasaulē nāca ārstu uzraudzībā – Svētās Mērijas slimnīcas Lindo spārnā.

Šeit pasaulē nākuši arī visi trīs Diānas mazbērni – prinča Viljama un Kembridžas hercogienes Katrīnas bērni Džordžs, Šarlote un Luiss.

Mīļākā grupa – 'ABBA'; draugi – slavenības

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Princese bija liela zviedru grupas "ABBA" fane. Kā vēsta mediji, prinča Viljama un hercogienes Katrīnas kāzu ballītē 2011. gadā, godinot Diānas piemiņu, atskaņotas vairākas šīs grupas dziesmas.

Savukārt Diānas tuvāko draugu lokā netrūka mūsdienu popkultūras slavenību. Viņai bija tuvas attiecības ar mūziķi Eltonu Džonu, dziedātāju Džordžu Maiklu, aktrisi Tildu Svintoni un daudziem citiem.

Cieša draudzība viņai bija izveidojusies ar aktieru pāri Kurtu Raselu un Goldiju Hounu, un princese savulaik kopā ar abiem dēliem, slēpjoties no paparaci, vairākas dienas viesojusies aktieriem piederošajā rančo Kolorado.

Princi Viljamu mīļi dēvēja par vombatu

Foto: AP/Scanpix

Diāna savam vecākajam dēlam Viljamam bija devusi mīļu iesauku – vombats.

Šādā vārdā viņa dēlu pasākusi saukt pēc ceļojuma uz Austrāliju, kur pirmo reizi dzīvē redzējusi šo piemīlīgo, mazam lācītim līdzīgo dzīvnieku. Viljamam tolaik bija divi gadiņi.

"Mēs ar vecākiem bijām aizbraukuši uz Austrāliju, un tur bija vietējais dzīvnieks vombats. Un mani vienkārši sāka tā dēvēt. Ne tāpēc, ka es izskatos pēc vombata. Bet varbūt izskatos gan?" intervijā pirms aptuveni desmit gadiem jokojis Viljams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!