Foto: LETA

Svētdien, 8. jūlijā, ar noslēguma koncertu "Zvaigžņu ceļā" izskanēja XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki. Tajā tautu uzrunāja arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Tiesa, viņa sacītais izpelnījās ļoti pretrunīgu novērtējumu, un netrūka tādu, kas sociālajos tīklos kārtējo reizi vīpsnāja par prezidenta runas dotībām. Arī mūziķis un dzejnieks Andris Kivičs nav spējis klusēt.

Jau vēstīts, ka Vējonis klātesošajiem atgādināja svētku nozīmīgumu, kā arī mudināja kopt un paplašināt kultūras laukus. Daudzi gan sociālajos tīklos un interneta komentāros vēlāk neslēpa – prezidenta uzrunas laikā viņi izjutuši kaunu un nav spējuši izturēt valsts vadītāja stostīšanos.

Akmeni Vējoņa dārziņā metis arī Kivičs, kurš "Facebook" publiskojis savas pārdomas par prezidenta uzrunu. Arī viņš paudis visai skarbu kritiku.

"Palasīju Vējoni žēlojošos komentārus un nenoturējos. Ja Valsts prezidents valsts lielākajā notikumā (un arī ārpus tā regulāri) nevar izdarīt vienīgo, kas viņam ir jāvar izdarīt – iedvesmojoši, emocionāli, tekoši runāt, tad tas ir signāls visai tautai – arī jums savā darbā nav jāvar paveikt tas, kas jums ir jāpaveic, jums nav savā lietā jābūt varošiem, jo (kā var feisbukā lasīt) jūs... esat tikai cilvēki!!!" sarkasmu nav slēpis Kivičs.

Mūziķis mudinājis ļaudis padomāt par to, kas notiktu, ja arī citu profesiju pārstāvji savu darbu neizdarītu pēc labākās sirdsapziņas.

Un tagad iedomāsimies, ka Vējoņa līmenī savu darbu dara lidmašīnas piloti, ķirurgi operāciju zālēs, pārmijnieki uz dzelzceļa un tā tālāk.

Tā kā pats esmu uzstājies un runājis ļoti daudz un lielas (500-20000) publikas priekšā, varu pateikt, ka problēma ir tajā – prezidents vienkārši nav pārliecināts par sevi un to, ko dara. Tas ir vienīgais iemesls. Un nepārliecināts prezidents nav labs prezidents tautai, kura jau tāpat mokās ar mazvērtības kompleksu. Bet varbūt tas nemaz nav svarīgi," savu nostāju paudis Kivičs.

Jāatzīmē, ka mūziķa viedoklis guvis plašu atsaucību. Vairāk nekā 1,3 tūkstoši "Facebook" lietotāju dalījušies ar Kiviča rakstīto. Tāpat arī viņa pārdomas izraisījušas kaismīgu diskusiju sociālo tīklu lietotāju vidū.

Vējoņa uzrunas ieraksts noslēguma koncertā apskatāms šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!