Foto: Vida Press
Pēc ilgākas pauzes ieraugot kādreiz labi pazīstamu un iemīļotu seju, bieži nākas novērtēt laika ritējuma atstātās sekas. Mainās arī aizgājušo dekāžu slavenās skaistules, deviņdesmito gadu seriālu zvaigznes.

No ziepju operas uz dievnamu

Holivudas deviņdesmito gadu sliktā meitene

Foto: Vida Press
Šobrīd, uz ielas ieraugot "Beverly Hills, 90210" zvaigzni Šenonu Dohertiju, aktrisi atpazīt diemžēl būtu ļoti grūti. 2015. gada martā Dohertijai tika konstatēts krūts vēzis, kas esot izplatījies pat līdz limfmezgliem. Ārstēšana bija smaga, nācās pat veikt vienas krūts mastektomiju, pēcāk arī ķīmijterapiju un radioterapiju. Nu šķiet, ka procedūras ir devušas rezultātu – pērn aprīlī Douertija pavēstīja, ka vēža izplatīšanās ir pierimusi un sākoties atlabšana.

A post shared by ShannenDoherty (@theshando) on Nov 28, 2016 at 12:32pm PST

Filmēties aktrise pārstāja tikai uz neilgu laiku – pērn iznāca šausmu filma "Bethany" ar viņas piedalīšanos, pabeigta arī "How to Make a Deal with the Devil", kur Šenonai esot Sātana loma.

Deviņdesmitajos gados Dohertija tika dēvēta par "Holivudas slikto meiteni" – medijiem iemeslu rakstīt par viņas nedarbiem netrūka: strīdi un pat izplūkšanās ar "Beverly Hills, 90210" kolēģi Dženiju Gērtu, plosīšanās bāros, regulāra darba kavēšana. Pēc seriāla ceturtās sezonas Dohertija šovu pameta – visticamāk, tieši darba ētikas pārkāpumu dēļ viņai tika lūgts aiziet.

Foto: Vida Press
Aktrise sliktās meitenes tēlu kopt turpināja – kaila nobildējās žurnālam "Playboy", bet pēc ne īpaši veiksmīgas kino karjeras atgriezās seriālu pasaulē. Tika pie darba fantāzijas stāstā "Charmed", ko Latvijā skatītāji pazīst kā seriālu "Amulets", bet pēc trim sezonām pēc nemitīgiem kašķiem ar kolēģi Alīsiju Milano viņai arī šo darbu nācās pamest.

Pēcāk Dohertija savu toreiz palaidnīgo dabu attaisnoja ar stresu, ko nesusi slava, pieredzes trūkumu un problēmām privātajā dzīvē.

Deviņdesmito gadu pirmajā pusē Šenona bija precējusies ar slavenā amerikāņu aktiera Džordža Hamiltona dēlu Ešliju – laulība gan ilga tikai pusgadu. 2002. gadā pēc deviņu mēnešu kopdzīves anulēta tika Dohertijas laulība ar Riku Salomonu, kurš pēc gada kļuva slavens, parādoties sabiedrības dāmas Parisas Hiltones seksa video, un zināms arī kā vīrietis, ar kuru divreiz apprecējās Pamela Andersone.

"Trīs lietas, labas lietas" – senajam latvju teicienam noticēja Dohertija un 2011. gadā pie altāra devās trešo reizi. Apprecējās ar slavenību fotogrāfu Kurtu Isvarjenko un izvilka laimīgo lozi – abi ir kopā joprojām.

Beverlihilsas blondīne beigusi filmēties?

Foto: Vida Press
Blondā jaunkundze Dženija Gērta bija Šenonas Dohertijas naidniece gan dzīvē, gan TV ekrānos. Seriālā "Beverly Hills, 90210" abu varones plūcās par Lūka Perija atveidotā Dilana uzmanību, un abas aktrises kašķējās arī filmēšanas aizkulisēs.

"Mēs ne reizi vien gribējām viena otrai acis izskrāpēt," atminas Gērta. Tad Dohertija no seriāla aizgāja, bet Gērta nofilmējās visās desmit sezonās, kļūstot par fanu mīluli. Arī kritiķi Gērtas darbu slavēja, aktrise tika pie galvenajām lomām vairākās TV filmās, pēcāk atgriezās pie Kellijas lomas "Beverly Hills, 90210" turpinājumā "90210", vēl pēc tam piedalījās realitātes šovos par pašas dzīvi – "Jennie Garth: A Little Bit Country" un "The Jennie Garth Project", kurā tika filmēts, kā Dženija iekārto Kalifornijas māju sev un saviem trim bērniem.

Atvases – trīs meitas – Gērta bija dāvājusi savam otrajam vīram aktierim Pīteram Fasinelli, ar kuru izšķīrās 2012. gadā pēc vairāk nekā desmit gadu kopdzīves. Nu aktrise ir precējusies jau trešo reizi – 2015. gada vasarā mija gredzenus ar kolēģi Deividu Abramsu.

Filmēšanos Dženija atstājusi otrajā plānā. 2016. gadā klajā nāca viena TV filma ar viņas piedalīšanos, nupat viņa atveidojusi pati sevi seriāla "The Mick" vienā sērijā, bet par jauniem projektiem nekas pat nav dzirdēts.

Strādīgā skaistumkonkursu uzvarētāja

Foto: Vida Press
Deviņdesmitajos gados skolnieces bija samīlējušās Zekā Morisā no seriāla "Saved by the Bell", savukārt puišu prātus tolaik pārņēma Zeka ekrāna draudzene Kellija Kepouski, ko atveidoja Tifānija Ambera Tīsena. Un, faniem par prieku, Tifānija pēc "Saved by the Bell" parādījās citā superpopulārā seriālā – "Beverly Hills, 90210".

Ceļš uz Holivudu Tifānijai bija iezīmēts jau bērnībā – piedalīšanās neskaitāmos skaistumkonkursos, "Miss Junior America" tituls 13 gadu vecumā, uzvara izdevuma "Teen" rīkotajā modeļu konkursā un gozēšanās uz šī žurnāla vāka.

Tad nāca loma "Saved by the Bell", dalība TV filmās, kurās darbojās tie paši seriāla varoņi, bet pēc Šenonas Dohertijas aiziešanas Tifānijai tika vieta "Beverly Hills, 90210" uzņemšanas laukumā.

Aktrise strādāja ražīgi – filmējās arī kino, citos seriālos. No 2009. līdz 2014. gadam bija redzama krimināldrāmā "White Collar", bet šogad pirmizrādi piedzīvos komēdijseriāls "Alexa&Katie". 44 gadus vecajai aktrisei jau pāris gadus ir arī savs gatavošanas šovs "Dinner at Tiffani's", kur Tifānijai savas pavārprasmes demonstrē slavenības.

Tīsena deviņdesmito gadu pirmajā pusē, vēl filmējoties "Saved by the Bell", tikās ar savu vēlāko "Beverly Hills, 90210" kolēģi Braienu Ostinu Grīnu. Abi sāka pat dzīvot kopā, bet pēc gada izšķīrās. Savukārt deviņdesmito gadu beigās viņas draugs aktieris Deivids Striklends izdarīja pašnāvību. Arī citi Tīsenas mīļotie bijuši aktieri – jaunā gadu tūkstoša sākumā viņa saderinājās ar Ričardu Rakalo, bet 2005. gadā apprecējās ar Brediju Smitu. Pārim ir divi bērni, un ģimene joprojām ir kopā.

No pareizās meitenes līdz gada sliktākajai aktrisei

Foto: Vida Press
Uzcītīgo skolnieci un "pareizo meiteni" Džesiju seriālā "Saved by the Bell" atveidoja Elizabete Bērklija. Neilgi pēc seriāla noslēgšanās Bērklija šokēja fanus ar izaicinošu lomu režisora Paula Verhūvena skandalozajā erotiskajā drāmā "Showgirls", atrādot ne tikai dejotājas talantu, bet arī savus plikumus.

Kritiķi bija šokā – Bērklijai tika "Zelta avene" kā gada sliktākajai aktrisei un gada sliktākajai jaunajai zvaigznei. Nominācijā "tūkstošgades sliktākā aktrise" viņa piekāpās tikai Madonnai. Viņas aģents atteicās ar Bērkliju vēl kādreiz sadarboties, citi uz aktrises telefona zvaniem neatbildēja, bet Elizabete nepadevās.

Foto: Vida Press
Mazas lomas ievērojamās flmās – "The First Wives Club", Olivera Stouna "Any Given Sunday", Vudija Alena "The Curse of the Jade Scorpion" – mijās ar debiju Brodvejā, epizodiskiem darbiem slavenos seriālos. Ļoti atzinīgi, piemēram, tika novērtēta viņas tēlošana seriāla "CSI: Miami" dažās epizodēs. Kino gan Bērklija nav filmējusies nu jau vairākus gadus, arī TV viņas pēdējais nozīmīgais pienesums bijis 2009. gadā seriālā "The L Word" un 2013. gadā šovā "Dancing with the Stars".

Šogad Bērklija, kurai pērnvasar apritēja 45 gadi, un viņas vīrs mākslinieks Gregs Lorens svinēs savu kāzu 15. jubileju. Ģimenē aug viens bērns – 2012. gada vasarā pasaulē nāca pāra puika Skajs.

Donna Beiža kārdinoša joprojām

Foto: Kadrs no video/Vida Press
Deviņdesmitajos gados Latvijas TV ekrānos nonāca brazīliešu telenovele "Dona Beija" un Maitē Proensa, kura projektā atveidoja galveno lomu.

Ikoniskā aina, kurā Proensas tēlotā donna Beiža kaila jāj uz zirga, ne vienam vien to laiku TV skatītājam joprojām ir spilgtā atmiņā. Proensa, kura janvārī nosvinēja 60 gadu jubileju, cītīgi filmējas joprojām, strādā arī teātrī, un vēl aizvien tiek pie liktenīgo sieviešu lomām.

Kā viņa atklājusi Brazīlijas medijiem, mūžīgo jaunību saglabāt palīdzot strikta diēta, kā arī izvairīšanās no saules stariem, kas ļaujot saglabāt svaigu ādu.
Foto: Vida Press

Laimes luteklei beidzot viss ir skaidrs

Foto: Vida Press
Par Holivudas zvaigznēm kļuvuši teju visi deviņdesmito gadu superseriāla "Friends" galveno lomu atveidotāji. Īpaši paveicās daiļajai Dženiferai Anistonei – viņa seriāla filmēšanas vidū apprecēja skaistuli Bredu Pitu, ar kuru laulībā nodzīvoja piecus gadus, līdz viņš ieskatījās Andželīnā Džolijā.

Par darbu seriālā "Friends" Anistone saņēma gan "Emmy", gan "Zelta globusu" un tika pie miljonu piedāvājumiem Holivudā. Komēdijas "The Break-Up", "Marley&Me", "Horrible Bosses", "We're the Millers" to veidotājiem ienesušas simtiem miljonus, Anistone tikusi pie savas zvaigznes Holivudas Slavas alejā un ir viena no labāk apmaksātajām aktrisēm Holivudā.

Viņas īpašumu vērtību lēš 200 miljonu dolāru apmērā, Anistone joprojām regulāri tiek iekļauta pasaules seksīgāko sieviešu sarakstos un pie viņas sāniem ir aktieris Džastins Terū, kurš mīļoto pie altāra veda 2015. gada augustā.

"Bija laiks, kad es strādāju, strādāju un tikai strādāju. Bet tad iemācījos pateikt nē," izdevumam "Harper's Bazaar" pirms diviem gadiem atzinusi aktrise. "Un tagad zinu – jābūt kaut kam ļoti svarīgam, lai es izietu no mājas, atstātu suņus, vīru. Jo vecāks kļūsti, jo vairāk to saproti."

Pēc gada Anistonei apritēs 50 gadi, un aktrise saka – šobrīd jūtas krietni labāk nekā pirms padsmit gadiem. "Ne tikai ķermenis ir labākā fiziskā formā, bet arī prāts. Es kā trīsdesmitgadniece tikai centos visu saprast, bet, kad apritēja četrdesmit, bija sajūta – OK, nu man viss ir skaidrs."

Pieredzes bagātākā no draugiem

Foto: Vida Press
Seriāla "Friends" cita spožā zvaigzne bija Kortnija Koksa, kura, dodoties uz kastingu, bija gan pieteikusies lomai, kas pēcāk tika Dženiferai Anistonei. No seriāla galvenajiem varoņiem Koksa bija pieredzes bagātākā – TV debitējusi jau pirms desmit gadiem, pastrādājusi gan ar action zvaigzni Dolfu Lundgrēnu "Masters of the Universe", gan ar komiķi Džimu Keriju "Ace Ventura: Pet Detective".

Pārtraukumos starp "Friends" sezonām Koksai bija daudz darba arī Holivudā – filmēšanās populārajā "Scream" triloģijā, kur Kortnija sastapa savu topošu vīru Deividu Ārketu. 1999. gadā viņi apprecējās, bet laulība pajuka 2010. gadā. Oficiāli aktieri izšķīrās tikai 2013. gada maijā, un pēc pusgada Kortnija uzsāka kopdzīvi ar ziemeļīru mūziķi Džoniju Makdeidu, grupas "Snow Patrol" dalībnieku, kurš sacerējis dziesmas gan Edam Šīranam, gan Robinam Viljamsam, gan Pinkai.

Pēc "Friends" noslēgšanās 2004. gadā Koksai bija iecerēta loma seriālā "Desperate Housewives". No tās gan nācās atteikties – Kortnija bija stāvoklī un 2004. gada vasarā laida pasaulē meitiņu, kas arī ir vienīgā aktrises atvase. Turpmākie darbi dižus panākumus nenesa, līdz Koksa 2009. gadā sāka filmēties komēdijseriālā "Cougar Town", par šo lomu tiekot pie "Zelta globusa" nominācijas.

2015. gadā ar 102. sēriju noslēdzās arī "Cougar Town", TV jaunu projektu 53 gadus vecajai Koksai pagaidām nav, bet kino viņas beidzamais darbs ir 2016. gada drāma "Mothers and Daughters", kurā filmējušās arī Šarona Stouna, Sjūzena Sarandona, Kristina Riči.

40 gados kļuva par māmiņu

Foto: Vida Press
Aktrise Kortnija Torna-Smita deviņdesmitajos gados bija redzama divos ļoti populāros seriālos – vispirms piecus gadus filmējās "Melrose Place", bet tad tika pie darba "Ally McBeal". Cerēto galveno lomu gan viņa šajā seriālā nedabūja, taču teju 70 sērijās nofilmējās. Tad Kortnija kopā ar Džimu Beluši fanus astoņas sezonas smīdināja "According to Jim", pēcāk dabūja darbu "Two and a Half Men", kur filmējās līdz pat 2015. gadam.

Kopš tā laika 50 gadus vecās aktrises filmogrāfijā ievērības cienīgu ierakstu nav.

Foto: Vida Press
2008. gadā, būdama 40 gadu veca, Torna-Smita kļuva par māmiņu. Vīram mārketinga firmas prezidentam Rodžeram Fišmenam viņa dāvāja dēlu Džeikobu. Tolaik aktrise filmējās seriālā "According to Jim" – sākumā viņa grūtniecība tika rūpīgi slēpta, bet pēcāk jau nācās to iekļaut scenārijā.

"Vienmēr biju vēlējusies kļūt par māti. Atminos, kad 36 gadu vecumā man izjuka attiecības, es domāju – nekas cits neatliks kā adoptēt. Tad satiku Rodžeru, un viņš ne mirkli nešaubījās, ka mums būs bērniņš. Bet man bija 39 gadi, un neko nevarēja zināt. Bet man tiešām paveicās!"

Kāzas ar Harisonu Fordu

Foto: Vida Press
Ar "Zelta globusiem" un "Emmy" apbalvotajā seriālā "Ally McBeal" galveno lomu atveidoja Kalista Flokhārta, kura sākotnēji šaubījusies, vai šo darbu vispār pieņemt – viņa jau strādāja pie TV un kino filmām, bija labi iejutusies Brodvejā un negribēja sevi saistīt ar ilgtermiņa līgumu. Tomēr tika pierunāta un jau pēc pirmās sezonas ieguva "Zelta globusu", kā arī saņēma godpilnu iespēju gozēties uz izdevuma "Time" vāka.

Pēc "Ally McBeal" beigām Flokhārta piecus gadus strādāja kritiķu slavētajā seriālā "Brothers&Sisters", bet šobrīd filmējas pēc komiksu motīviem radītajā "Supergirl".

Kopš 2002. gada Flokhārta ir kopā ar Holivudas superzvaigni Harisonu Fordu – abi iepazinās "Zelta globusu" pasniegšanas ceremonijā. 2009. gadā Valentīna dienā pāris saderinājās un nākamā gada vasarā svinēja kāzas. Ģimenē aug pāra adoptēts dēls Laiems.

Foto: Vida Press
Ne mazāk kā par šobrīd 53 gadus vecās Flokhārtas privāto dzīvi tabloīdi vienmēr rakstījuši par aktrises figūru – gadu laikā viņa bijusi nemainīgi tieva, pat veselībai bīstami kārna. Baumoja, ka Kalista sirgst ar anoreksiju, ko gan viņa pati bez mitas noliedza. Pirms desmit gadiem gan Flokhārta atzinās, ka "Ally McBeal" laikos gluži veselīgu dzīvesveidu neesot piekopusi – par maz ēdusi, par daudz strādājusi un uzturējusies trenažieru zālē.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!