Foto: DELFI

Telekanāla "STV Pirmā!" sociālais projekts "Caur ērkšķiem uz..." raisījis plašas diskusijas, bet pēc resursu centra sievietēm "Marta" atklātās vēstules par iespējamiem ētikas un tiesību pārkāpumiem šovā tas nonāca arī Tiesībsarga biroja uzmanības centrā.

Kā "Delfi Izklaidi" informēja "STV Pirmā!" pārstāvji, ir saņemta vēstule no Tiesībsarga biroja, kurā atzīts – izvērtējot pirmās septiņas projekta epizodes, tiesībsargs tajās nesaskata projekta veidotāju apzinātu vēlmi aizskart dalībnieču godu un cieņu.

"Informācija par vardarbību, atkarībām un sociālajām problēmām, par kurām stāsta dalībnieces, nav glaimojoši fakti viņu dzīvēs, un tas varētu vedināt uz domām par iejaukšanos viņu privātajā dzīvē un goda un cieņas aizskaršanu. Juridiskajā doktrīnā pamatots, ka nepamatota iejaukšanās citas personas privātajā dzīvē ir notikusi, ja tiek atklāta apkaunojoša informācija par citas personas privāto dzīvi, apkaunojoša privātas dzīves faktu publikācija, bijusi personas parādīšana nepareizā gaismā sabiedrības acīs.

Latvijas judikatūrā tiek norādīts, ka gods un cieņa ir ētikas un morāles kategorijas, un katram cilvēkam izpratne par tām var atšķirties. Ar godu saprot personas sabiedrisko novērtējumu, kas ir izveidojies personas darbības rezultātā, bet ar cieņu – personas sabiedriskā vērtējuma atspoguļošanu viņas pašas apziņā jeb personas pašnovērtējumu. Patiesu faktu (patiesības) publicēšana parasti netiek atzīta par aizskarošu, lai gan tas aizskar personas reputāciju (labo vārdu). Vairāku valstu tiesības atzīst, ka personai ir jāsamierinās ar tādu personas vērtību mazinošu paziņojumu, ja tas satur patiesus faktus," teikts Tiesībsarga atbildē.

Daudzveidīgā programma raidījumā radīja iespaidu par vēlmi dalībniecēm palīdzēt izkļūt no dzīves grūtībām, atkarībām un vardarbības.
Latvijas Republikas tiesībsargs
Tiesībsargs norādījis, ka svarīgs aspekts ir pašu dalībnieču atklātā vēstule, kurā viņas uzsvēra savas tiesības pašām pieņemt lēmumus un paust viedokli un vēlmi piedalīties šādā projektā, ko vēlāk "Marta" savā vēstulē nodēvēja par "cilvēku cieņu aizskarošu un dalībnieces publiski pazemojošu raidījumu".

"Kā izskanēja vairākos raidījumos, tad kritērijs sieviešu dalībai raidījumā bija pārmaiņas. Daudzveidīgā programma raidījumā radīja iespaidu par vēlmi viņām palīdzēt izkļūt no dzīves grūtībām, atkarībām un vardarbības. Noskatoties raidījuma sērijas, netika saskatīta raidījuma veidotāju apzināta vēlme pazemot vai aizskart raidījuma dalībnieču godu un cieņu," teikts Tiesībsarga biroja atzinumā.

Tāpat akcentēts, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesa savos spriedumos vairākkārt norādījusi, ka vārda brīvībai ir ļoti plašas robežas un tā aizsargā arī tādas idejas, kas šokē sabiedrību vai tās daļu.

Foto: DELFI
Analizējot raidījumu no cilvēktiesību viedokļa, tiesībsargs pozitīvi novērtējis arī transseksuāļa Lindas un homoseksuāli orientētās Laimas dalību tajā – tā veicinot sabiedrības toleranci un iejūtību pret cilvēkiem, kuri uzdrošinās būt citādi: "Raidījumā piedalās arī dalībniece ar netradicionālu seksuālu orientāciju, kā arī transseksuālis. No cilvēktiesību aspekta pozitīvi vērtējams, ka šīs dalībnieces ir parādītas gaisotnē, kas veicina pieņemošu attieksmi no sabiedrības puses, tādējādi cīnoties ar pastāvošajiem stereotipiem."

Resursu centrs "Marta" savā atklātajā vēstulē bija vērsis uzmanību arī uz iespējamu bērnu tiesību apdraudējumu un to, ka šova saturs "atkārtoti viktimizē raidījuma dalībnieces un pakļauj iespējamai stigmēšanai dalībnieču nepilngadīgos bērnus".

Arī tiesībsargs pievērsis uzmanību šiem jautājumiem un norādījis, ka ir kritiski vērtējamas epizodes, kurās raidījuma dalībnieces stāsta par vardarbības gadījumiem savā dzīvē vai atšķirtību no bērniem.

"Liekot sievietēm stāstīt par šiem sāpīgajiem momentiem viņu dzīvēs, iespējama viņu atkārtota viktimizācija. Šādas epizodes raidījumā nebūtu iekļaujamas," teikts atzinumā. Tāpat noteikts, ka nav pieļaujama bērnu identifikācija, un šova veidotāji pēc šīm rekomendācijām sola sekot līdzi, lai raidījuma dalībnieču bērnu sejas tiktu aizklātas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!