Foto: Vida Press
Režisora Stenlija Kubrika 1980. gada filma "Mirdzums" ("The Shining"), kas veidota pēc Stīvena Kinga tāda paša nosaukuma darba, ir šausmu žanra klasika un gan kinomīļu vidū, gan dažādos apkopojumos bieži vien dēvēta par visu laiku labāko šausmu filmu. Liela šī kinodarba veiksme ir šermuļus uzdzenošā viesnīca, kur norit stāsta darbība. Izrādās, tā tapusi, iedvesmojoties no reāli eksistējošas viesnīcas.

"The Overlook Hotel", kurā kopā ar sievu un dēliņu ierodas Džeka Nikolsona varonis, režisors Kubriks filmā veidojis, izmantojot vairākās viesnīcās nolūkotus elementus, bet pirmsākums visam ir "Stanley Hotel" Kolorādo štatā ASV – tieši šī vieta iedvesmojusi Stīvenu Kingu viņa romānam.

Šajā viesnīcā Kings kopā ar sievu nakšņojis 1974. gadā. Viņi milzīgajā namā bijuši vienīgie viesi, un, saskaņā ar leģendu, naktī uztrūkstoties no šausmīga sapņa, kurā viņa tolaik trīs gadus vecais dēlēns šausmās skrējis pa viesnīcas gaiteni, viņam arī radusies ideja, kas pārtapa romānā un vēlāk jau arī skatītāju mīlētā filmā.

Pēc filmas nonākšanas uz lielajiem ekrāniem un kulta statusa iemantošanas daudzi Kinga, Kubrika, Nikolsona un labu šausmu stāstu cienītāji devās uz "Stanley Hotel", bet piedzīvoja tur vilšanos – lai gan atmosfēra bija atbilstoša, tur trūka iespaidīgais labirints, kas gan nav pieminēts Kinga darbā, bet filmā spēlē izšķirošu lomu.

"Cilvēki meklēja labirintu. Viņi vēlējās izdzīvot šo pieredzi," savulaik izdevumam "The New York Times" stāstījis viesnīcas īpašnieks Džons V. Kalens, un 2015. gadā daudzu vēlme tika piepildīta – pie viesnīcas atklāja labirintu.

Šoruden Stīvens Kings atzīmēja savu 70. jubileju, un uz ekrāniem iznāca cita populāra viņa darba – romāna "Tas" ("It") – ekranizācija, savukārt 31. oktobrī kinoteātrī "Forum Cinemas" uz lielā ekrāna būs iespējams baudīt 1980. gada Kubrika meistardarbu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!