Foto: Vida Press

Oktobrī Holivudā uzvirmoja viens no skaļākajiem skandāliem pēdējās desmitgadēs – panākumiem bagātais producents Hārvijs Vainstīns tiek apsūdzēts par seksuālu uzmākšanos un vardarbību pret vairākām sievietēm.

Pēc tam, kad tapa zināms par apsūdzībām, Vainstīns zaudējis visu – viņu atlaida no paša līdzdibinātās kinostudijas un izslēdza no ASV Kino mākslas un zinātnes akadēmijas, sieva paziņoja par šķiršanos, un savulaik slavu un panākumus baudījušais producents kļuvis par izstumto.

Vainstīna ceļš uz Holivudas Olimpu sākās aizvadītā gadsimta septiņdesmitajos gados, kad viņš kopā ar brāli Bobu nodibināja kino producēšanas un izplatīšanas kompāniju "Miramax". Brāļi to pameta 2005. gadā un izveidoja paši savu kompāniju "The Weinstein Company".

Hārvija Vainstīna kā producenta vārds saistīts ar Kventina Tarantino filmu "Lubene", kas kļuva par pirmo "Miramax" kases grāvēju, kā arī filmām "Angļu pacients", "Krietnais Vils Hantings", "Ņujorkas bandas", "Iemīlējies Šekspīrs", "Karaļa runa" un citām skatītāju un kritiķu mīlētām filmām.

Interesants ir fakts, ka, kā aprēķinājis portāls "Quartz", kopš 1993. gada "Oskara" balvu ceremonijās Vainstīns pateicības runās ir pieminēts 34 reizes. Laikā kopš 1966. gada tieši tikpat daudz reižu tajās pieminēts Dievs, bet abus pārspēj vien Stīvens Spīlbergs, kuram zelta statuetes saņēmēji laika posmā no 1966. gada līdz 2016. pateikušies 43 reižu.

Vainstīns bijis precējies divas reizes un ir piecu bērnu tēvs.

Skaļais skandāls sākās, kad laikraksts "The New York Times" pavēstīja, ka Hārvijs Vainstīns vairākus gadu desmitus seksuāli uzmācies gados jaunām sievietēm, kuras vēlējās darboties kinoindustrijā.

Kopš tā brīža audzis to sieviešu pulciņš, kuras beidzot ir gatavas publiski runāt par uzmākšanos un pat izvarošanu, ko veicis Vainstīns. Starp sievietēm, kuras apsūdzējušas 65 gadus veco vīrieti par uzmākšanos, ir tādas kinozvaigznes kā Gvineta Paltrova, Andželīna Džolija, Keita Bekinseila, Kara Delevinja, Mira Sorvino, Rouza Makgovana, kuru Vainstīns ir izvarojis, un citas.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!