Foto: Latvijas Volejbola federācija

Latvijas U-22 sieviešu volejbola izlase negaidīti ieguvusi iespēju startēt nākamā gada Eiropas čempionāta finālturnīrā, vēsta Latvijas Volejbola federācija.

Kvalifikācijas cikla B grupas vienīgajā spēlē Latvijas volejbolistes ar 0-3 (12:25, 16:25, 13:25) piekāpās Polijas izlasei. Tikmēr Izraēla atteicās no brauciena uz Daugavpili un izpelnījās divus tehniskos zaudējumus ar 0-3 (0:25, 0:25, 0:25). Laukuma saimnieces grupā ieguva otro vietu ar trīs punktiem un lielisku attiecību mazajos punktos, kas ļāva reāli cerēt uz finālsacensībām.

"Domāju, ka mums tā bija ļoti savāda situācija un arī savāda grupa. Kad uzzinājām, ka Izraēlas izlase neieradīsies, mainījām gatavošanās grafiku. Zinājām, ka Polija ir spēcīga komanda, līdz ar to vairāk koncentrējāmies uz darbu pie attīstības, nevis tikai gatavojāmies mačam," atklāj Latvijas izlases galvenais treneris Daniele Kaprioti. "Spēle bija ļoti grūta, taču otrajā setā mēs kaut ko pamainījām un nokļuvām mazliet tuvāk - tas ir svarīgi."

Finālturnīram kvalificējās visu četru grupu uzvarētājas, kā arī trīs labākās otro vietu īpašnieces. Trijās grupās sacentās četras komandas, tāpēc labāko otro vietu ieguvēju noteikšanā ņēma vērā tikai pirmo triju komandu savstarpējos rezultāti.

C grupas spēlē Serbija ar 3-2 (25:18, 27:29, 26:28, 25:19, 15:10) svētdien apspēlēja Spāniju, līdz ar to kļuva skaidrs, ka šīs grupas otrā labākā komanda nevar apsteigt Latviju.

Daugavpilī aizvadītajā kvalifikācijā mūsu izlasi pārstāvēja Alise Juršāne-Piņķe, Anastasija Andrjuščenko, Megija Grundmane, Rēzija Mazure-Mago, Evelīna Rutkovska, Anna Cepurīte, Anna Rīta, Arina Sosinoviča, Anete Čelnova, Junora Vagele, Laura Vāvere, Kristīne Leskinoviča un Vlada Pridatko.

"U-22 izlase ir procesā, kas saistīts ar Latvijas volejbola attīstību. Centāmies analizēt spēli un kaut ko uzlabot. Nekoncentrējāmies tikai uz pamatsastāva spēlētājām, ļāvām spēlēt arī citām. Jo bijām ļoti pārliecināti, ka varam kvalificēties," norāda izlases galvenais treneris. "Iesaistījām arī jaunākas spēlētājas, domājot jau par U-20 kvalifikāciju. Bija svarīgi iepazīt spēlētājas un veidot viņu saspēli. Tas bija galvenais mērķis, jo ir jāstrādā arī pie nākamajiem soļiem. Veidojām komandas garu, kā arī centāmies saprast trenēšanās iespējas un iederēšanos komandā. Vēlamies, lai meitenes uzlabo to, ko mēs prasām. Finālturnīrā izlases kodols, iespējams, būs tāds pats, bet varētu pievienoties vēl kādas meitenes."

Latvijas izlase piedalīsies U-22 EČ sieviešu finālturnīrā, kas 2024. gada jūnijā un jūlijā notiks Itālijā. "Šī ir lieliska iespēja, bet varbūt mēs būsim kā pelnrušķīte. Manuprāt, lai kļūtu par princesi, pelnrušķītei vispirms dažreiz jāpieņem tas, ka var nākties būt vājākajai starp labākajām," norāda Itālijas speciālists. "Šī ir lieliska iespēja - kad nokļūsim tur, mēs daudz mācīsimies. Visiem jālepojas. Ja kāds nelepojas un domā, ka tā bija veiksme, tad neizprot šo iespēju. Bet mums šī patiešām ir milzīga iespēja."

Kas jāuzlabo līdz finālturnīram? "Uzlabojumi vajadzīgi tehniskajās lietās, pārsvarā saidauta jomā," norāda Daniele Kaprioti. "Jāuzlabo arī kas tāds, lai spēlētājās turpinātu ļoti cīnīties par Latviju. Jāuzlabo spēles lasīšana, kad spēlējam pēc sistēmas un ārpus sistēmas - tas pats arī attiecībā uz pretiniecēm. Ja mēs to varētu panākt, tad būs lieliska iespēja saprast, pie kā mums vēl jāpiestrādā. Jo dažreiz tikai tad, ja pieskaries tam, ko vēlies, tu spēj saprast, vai vari iederēties vai kā pietrūkst."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!