Foto: Publicitātes foto
Virtuālajā vidē lielu popularitāti izpelnījies šķietami vienkāršs pamatskolas līmeņa matemātikas uzdevums. Pieaugušie nespēj rast atbildi atjautības testam, kurā jāsaskaita banāni, āboli un kokosrieksti.

Mulsinošais loģikas uzdevums vizualizēts ar ēdienu. Pirmajā rindā attēloti trīs āboli, kuru kopējā summa ir 30. Likumsakarīgi, ka viena augļa vērtība ir desmit (30/3=10).

Otrajā rindā uzzīmēts ābols un divi banānu ķekari, kas kopā veido summu 18. Veicot pavisam vienkāršus matemātiskus aprēķinus, sanāk, ka viena banānu ķekara vērība ir četri (18-10=8; 8/2=4).

Savukārt trešajā rindā no banānu ķekara atņemti kokosrieksti, un to starpība ir divi. Tātad kokosriekstu vērtība arī ir divi, jo jau iepriekš tika izsecināts, ka banānu vērtība ir četri (4-2=2).

Noslēgumā saskaitīti ābols, kokosrieksts un banānu ķekars, taču to kopējā summa nav norādīta. Interneta lietotāji sadalījušies divās nometnēs, un daļa apgalvojusi, ka rezultāts ir 16 (10+4+2=16), savukārt citi, ka kopējā summa ir 14.

Ja ņem vērā iepriekšējos aprēķinus, ka ābola vērtība ir desmit, banānu ķekara – četri, bet kokosriekstu – divi, šāds rezultāts ir tikai likumsakarīgs, taču daudzi palaiduši garām, ka loģikas uzdevuma pēdējā rindiņā bildes mainījušās.

Tajā uzzīmēts tikai viens kokosrieksts, nevis divi kā iepriekš. Savukārt banānu ķekarā ir tikai trīs auglīši, nevis četri kā pirms tam.

Tādējādi sanāk, ka pēdējā matemātiskajā darbībā kokosrieksta vērtība ir viens, bet banānu ķekara – trīs. Savukārt uzdevuma atrisinājums ir 14.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!