Foto: Publicitātes attēli

Latvijas iedzīvotājiem, salīdzinot ar kaimiņvalstīm, videi draudzīga apģērbu mazgāšana ir salīdzinoši mazāk svarīga – liecina Samsung AddWash pētījums par veļas mazgāšanas paradumiem. Patiesībā gudri saimniekot nav nemaz tik grūti, tāpēc Samsung kopā ar septiņu bērnu mammu un bloga mnemozine.lv autori Unu Gavari iepazīstina ar vienkāršiem ieteikumiem no praktiskās dzīves, kas palīdzēs veļas mazgāšanas procesu padarīt draudzīgu dabai un maciņam.

1. solis – izvēlies atbilstošu mazgāšanas temperatūru

Katrs piektais Latvijas iedzīvotājs uzskata, ka kvalitatīvi izmazgāt drēbes iespējams tikai karstā ūdenī, taču tas ne vienmēr ir efektīvākais mazgāšanas veids. Videi draudzīga ir nevis zemākā, bet gan atbilstošākā ūdens temperatūra un mazgāšanas režīms. Apģērbu un veļasmašīnu ražotāji ir parūpējušies, lai ūdens un elektrības resursi tiktu izmantoti pareizi, tev ir tikai jāprot izlasīt uz apģērba birkas esošās norādes un jāizvēlas atbilstošā programma.

Septiņu bērnu mamma Una Gavare atzīst, ka, iegādājoties jaunu apģērbu, vienmēr rūpīgi apskata norādes uz apģērba. "Man ir ļoti svarīgi, lai drēbes nav jānes uz ķīmisko tīrītavu un par to kopšanu es varu parūpēties es pati, tāpēc dažkārt pirms pirkšanas labāk trīs reizes apskatu birku, lai zinātu par visiem simts, ka konkrētā apģērba gabala mazgāšanas man nesagādās galvassāpes vai papildu ķīmiskās tīrīšanas izdevumus."

Ir veikti aprēķini, ka mazgājot veļu 300, veļasmašīna patērēs līdz pat 75% mazāk elektroenerģijas nekā 600 temperatūrā. Taču atsevišķiem apģērbiem un audumiem, piemēram, dvieļiem un gultasveļai, jāizmanto 900 programmas, lai tiktu iznīdētas visas baktērijas.

Par tīrāku un gudrāku veļas mazgāšanu parūpējusies arī jaunākas Samsung veļasmašīnas AddWash EcoBubble tehnoloģija, kura ūdeni un mazgāšanas līdzekli sajauc kopā ar gaisu, izveidojot biezu putu kārtu. Tā mazgāšanas līdzeklis iesūcas apģērbā daudz dziļāk nekā parastais ūdens un ziepju sajaukums, nodrošinot vēl tīrāku veļu.

2. solis – izmanto videi draudzīgus mazgāšanas līdzekļus

Maldīgi uzskata tie, kas domā, ka ekoloģiskie mazgāšanas līdzekļi drēbes izmazgā sliktāk nekā citi. Pētījumos un praktiskos eksperimentos pierādīts, ka tā nav, turklāt eko līdzekļi ir koncentrētāki un tāpēc lietojami mazākās dozās ilgāku laiku. Šie līdzekļi ierasti ir ar neitrālu aromātu vai vispār bez smaržas, tāpēc nekairina ādu.

Atceries, ka sadzīves ķīmijas ietekmi uz vidi nosaka tās lietošanas paradumi – iegādājoties pulveri vai šķidro mazgāšanas līdzekli, apskati informāciju uz iepakojuma par tā dozēšanu. Arī ierastie mazgāšanas līdzekļi jālieto mazākā daudzumā, jo tie kļūst arvien koncentrētāki.

3. solis – nedarbini pustukšu vai pārpildītu veļasmašīnu

Veļas mazgāšanā, tāpat kā citās sfērās, svarīgi ievērot līdzsvaru – nedarbini pustukšu vai pārpildītu veļasmašīnu. Ja tā nebūs līdz galam piepildīta, lieki patērēsi resursus, savukārt, ja tajā būs vairāk apģērbu nekā norādīts ražotāja instrukcijā, cietīs mazgāšanas kvalitāte un tad drēbes var nākties pārmazgāt.

Una Gavare atzīst, ka mēdz grēkot, pieliekot veļasmašīnā pārāk daudz drēbju, tomēr tagad, kad ģimenē ir divas veļasmašīnas, un viena no tām Samsung AddWash ar 12 kg ietilpību, viņa ir priecīga, jo mazgājamo drēbju daudzumu varēs plānot citādāk, īpaši tāpēc, ka puikas aug arvien lielāki.

Ja rodas vajadzība izmazgāt vien dažas drēbes, un veļasmašīna tomēr ir pustukša, pārliecinies, vai tā ir aprīkota ar īpaši šādiem gadījumiem paredzētu programmu un izmanto to!

4. solis – saudzē savu veļas mazgāšanas iekārtu

Tev noteikti nav sveša situācija, ka veļasmašīnas tīrības nolūkos, ieslēdz pilnu mazgāšanas ciklu, neievietojot tajā drēbes. Tomēr tas nav uzskatāms par energoefektīvāko un pareizāko tīrīšanas risinājumu, jo parasta cikla laikā centrifūga bez tajā ievietota apģērba darbojas ar maksimālo jaudu, kas to bojā. Samsung AddWash veļasmašīnā iebūvēts speciālais Eco Drum Clean mazgāšanas režīms, ka ierīci uztur tīru un tajā pašā laikā nebojā tās tehnisko aprīkojumu. Veļasmašīnas pašattīrīšanas režīmu speciālisti iesaka izmantot reizi trīs mēnešos.

Par pētījumu

Pētījumu veica tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs "SKDS" interneta vidē 2016. gada februārī. Aptauja ir reprezentatīva ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Izlases lielums ir 1005 respondenti Latvijā, Lietuvā un Igaunijā – katrā 500 respondenti.

Tematiskā projekta "Veļas laboratorija" raksts tapis sadarbībā ar "Samsung Electronics Baltics". Vairāk par projektu šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!