Foto: PantherMedia/Scanpix

Zviedru fotogrāfe Moa Kalberga radījusi neparastu fotoprojektu "Hundred Times the Difference" (Simt gadu atšķirība). Tā fotogrāfe apraksta savu ideju par fotografēšanu – uzņemot bildes no dzemdībām Zviedrijā un Tanzānijā.

"Vairums sieviešu uz šīs planētas dzīves laikā dzemdē kaut vienu bērnu. Visām sievietēm dzemdību laikā nākas piedzīvot līdzīgas sajūtas. Tomēr vide un apstākļi, kuros pasaulē nāk bērni, dažādos pasaules nostūros atšķiras. Es fotografēju dzemdības Zviedrijā, kur ir viens no zemākajiem mātes mirstības rādītājiem, un arī Tanzānijā, kur risks nomirt dzemdību laikā ir ļoti augsts.

Zviedrijā sievietes dzemdē atsevišķā telpā, kur līdzās ar viņu ir vīrs vai kāds cits no tuviniekiem. Viņa var dzert sulu vai ūdeni: pudelītes stāv līdzās gultai, kuras muguras daļa ir regulējama. Skan mierīga mūzika. Nepieciešamības gadījumā sieviete var pasaukt palīgā medicīnas personālu un pieprasīt atsāpināšanu, ko izmanto aptuveni puse no dzemdētājām šajā valstī. Ja kaut kas notiek ne tā, papildspēki palātā ieradīsies dažu minūšu laikā, un visas nepieciešamās procedūras tiks veiktas iespējami ātrāk. Priekšlaikus dzimušos bērnus ievietos jaundzimušo nodaļā, kur par viņiem parūpēsies profesionāļi – speciālisti spēj nodrošināt aprūpi pat mazuļiem, kuri dzimuši 22. grūtniecības nedēļā. Zviedrijā uz 100 000 dzemdībām novēro tikai četru līdz sešu sieviešu nāves gadījumus.

Tanzānijā dzemdētājas atrodas kopīgā palātā, kurā nav nekāda aprīkojuma, ultrasonogrāfiskās izmeklēšanas un augļa sirdstoņu mērīšanas ierīču, kā arī medikamentu. Atsāpināšana netiek pielietota. Veļu, ar ko pārklāj gultu, dzemdētājas nes pašas. Kad topošās mammas sāk stenēt vai kliegt no sāpēm, vecmātes viņām pavēl būt mierīgām, lai ekonomētu spēkus – tie būs nepieciešami, kad sāksies izstumšanas periods. Ja bērns piedzimst priekšlaikus, nekādas speciālas aprūpes viņam nebūs, jo medicīnas iestādēm nav atbilstošas aparatūras. ANO 1990. gadā pieņemtais plāns par dzemdētāju mirstības gadījumu samazināšanu par 75 procentiem nevar tikt izpildīts. Tanzānijā 400 no 100 000 grūtniecēm mirst dzemdību laikā," tā par projektu vēsta fotogrāfe.

Kalberga atzīstas: "Šajās fotogrāfijās nav asiņu, intīmu vietu. Manā skatījumā, seja daudz vairāk raksturo, nekā vienkārši dzemdību sāpes. Esmu ļoti priecīga, ka man atļāva piedalīties dzemdībās, es centos būt maksimāli neredzama un maksimāli cieņpilni izturēties pret sievietēm un medicīnas personālu. Ievēroju, ka Tanzānijā sievietes dzemdību laikā ir daudz atbrīvotākas un mierīgākas."

Fotoprojekta gala rezultātu var aplūkot fotogrāfes veidotajā blogā Moakarlberg.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!