Foto: Publicitātes foto
Izmazgāt veļu, to nesabojājot – tā ir viena no 21. gadsimta pamatprasmēm. Nenoliedzami, šo procesu ļoti atvieglo automātiskās veļasmašīnas, kurās paredzēta atsevišķa programma ir ne tikai kokvilnai un sintētikai, bet pat bērnu veļai, džinsiem, gultasveļai, apaviem jeb praktiski visam, ko varam atrast savā skapī. Tomēr, pat uzticot savu garderobi labai veļasmašīnai, ir jāatceras, ka ar to vien nepietiks – atbildība par to, lai baltās zeķes pēc mazgāšanas nebūtu kļuvušas maigi rozā, joprojām paliek mūsu rokās.

Veļas grozu stratēģija

Izvieto veļas grozus tajās mājokļa vietās, kur tie tiešām tiks izmantoti netīro drēbju savākšanai – ne tikai kā ierasts vannasistabā. Ja esi novērojusi, ka drēbju kaudze veidojas guļamistabā uz krēsla – apdomā, vai grozu nevajadzētu novietot tur. Ja bērni pēc aktivitātēm svaigā gaisā vai sporta spēlēm mēdz novilkt sasmērētās drēbes priekšnamā, tad, ja vieta atļauj, grozu var novietot arī tur. Gultasveļai, dvieļiem, galdautiem un citām lielākām drēbēm var izveidot atsevišķu veļas grozu, lai tās neaizņem pārāk daudz vietas pie ikdienas netīrajām drēbēm. Pieradinot sevi un savu ģimeni pie šādas kārtības, būs vieglāk atrast visu, ko nepieciešams iztīrīt un rezultātā mājās būs mazāk noklīdušo zeķu.

Ja mazgāšana jau uzsākta, bet ir gadījies aizmirst ielikt kādu apģērba gabalu, pateicoties Samsung AddWash veļasmašīnā īpaši iebūvētajām durtiņām, nepārtraucot ciklu un neizlaižot ūdeni, to varēsi pievienot mazgāšanai.

Krāsu mācība

Veļas šķirošana var šķist visgarlaicīgākais posms ceļā uz tīrām drēbēm, taču patiesībā tieši tas, cik rūpīgi tam pievērsīsies, var būt izšķirošais punkts lieliskam veļas mazgāšanas rezultātam. Ir taču svarīgi, lai starp kokvilnas audumiem neiemaldās vilnas džemperis, kurš pēc mazgāšanas būs par dažiem izmēriem mazāks.

Visvieglāk drēbes ir šķirot pēc krāsām – baltās, gaišās, krāsainās, melnās mazgāt atsevišķi. Dažos gadījumos gaišās un baltās var mazgāt kopā. Tomēr apdomā, vai tās nav jāsadala arī pēc auduma veida, piemēram, izturīgākus audumus (gultasveļu, dvieļus, džinsas) atsevišķi, arī delikāto veļu, zīdu, apakšveļu. Lai šo procesu padarītu interesantāku, vari šķirošanā lūgt palīdzēt arī bērniem, aicinot tās sadalīt pa krāsām.

Septiņu bērnu mamma un bloga Mnemozine.lv autore Una Gavare atzīst, ka saviem jaunākajiem bērniem tieši šādā veidā ir mācījusi atšķirt krāsas un uztvert dažādas faktūras. "Veļas mazgāšana, būdama ikdienišķa nodarbe, var kļūt par spēli un jautru aktivitāti tieši mazajiem bērniem. Piemēram, mēģinot pa māju atrast dažādās noklīdušās zeķes un iemācot tās ielikt veļas grozā vai uzreiz veļasmašīnā, mājasdarbi tiek apvienoti ar mācīšanās procesu," tā Gavare.

Pogas, rāvējslēdzēji un kabatas

Par refleksu jākļūst kabatu pārbaudīšanai pirms drēbju ievietošanas veļasmašīnā, lai izvairītos no tajās aizmirstu lietu sabojāšanas vai auduma nopūkošanās, kabatā aizmirsta papīra kabatlakatiņa dēļ.

Vienmēr jācenšas aiztaisīt rāvējslēdzējus, aizpogāt pogas, aizāķēt āķīšus – lai samazinātu risku, ka mazgāšanas procesā drēbes var saķerties vai deformēties. Džinsas un apģērbu ar uzdrukām vēlams izvērt uz kreiso pusi un tikai tad mazgāt, bet apakšveļu salikt speciālajā veļas mazgāšanas maisiņā.

Simbolu ābece

Pēc tam, kad drēbes sašķirotas, vēlreiz aplūko apģērba kopšanas simbolus uz tām un salīdzini tos ar savas veļasmašīnas piedāvātajām programmām. Ja ņemsi to vērā, tad arī drēbes kalpos ilgāk.

Mūsdienīgas veļasmašīnas, piemēram, "Samsung AddWash", ļauj drēbes labi izmazgāt arī aukstā ūdenī, tāpēc bez vajadzības neizvēlies programmas ar augstu temperatūru. Īpaši kaitīgs karsts ūdens ir krāsainām drēbēm, smalkai veļai, apakšveļai, turpretī dvieļiem tāds būs pats piemērotākais.

Nē, nē un vēlreiz nē

Atceries – lieki neriskē! Ja uz apģērba rakstīts, ka to nav vēlams mazgāt veļasmašīnā, tad labāk uztici to ķīmiskajai tīrītavai. Izņēmums ir mazgāšana ar rokām – drēbes var mazgāt automātiskajā veļasmašīnā, ja tām ir īpaši saudzīgā, roku mazgāšanai līdzvērtīgā programma.

Tāpat atmet cerības, ka karstā ūdenī vai ar lielākiem centrifūgas apgriezieniem drēbes izmazgāsies labāk, ja pats apģērba gabals nav paredzēts mazgāšanai tādās programmās. Tas var beigties ar deformētām drēbēm, kurās joprojām būs palikuši traipi.

Neizmanto vairāk mazgājamā līdzekļa kā nepieciešams – tā ietaupīsi naudu un novērsīsi situāciju, kad tas nebūs pietiekami izskalojies. Turklāt, izvēloties veļas pulveri, dod priekšroku tam, kas paredzēts automātiskajām mašīnām.

Un visbeidzot – nepārpūlē veļasmašīnu un sevi. Veļa ir jāmazgā, kad tā ir netīra, negaidot īpašu veļas dienu, jo pārpildītas veļasmašīnas var nepietiekami labi izmazgāt drēbes, savukārt tev var rasties izaicinājums daudzos izmazgātos veļas grozus pienācīgi izžāvēt.

Tematiskā projekta "Veļas laboratorija" raksts tapis sadarbībā ar "Samsung Electronics Baltics". Vairāk par projektu šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!