Foto: Publicitātes foto
Katrs otrais Latvijas iedzīvotājs veļasmašīnu izmanto vairākas reizes nedēļā, liecina "Samsung AddWash" pētījums. Tas apliecina, ka daudzās mājsaimniecībās tā ir neatņemams palīgs ikdienas mājasdarbos, tomēr – ja savu veļasmašīnu lieto jau vairākus gadus, pārdomā, vai nav pienācis laiks apģērbu uzticēt modernākam modelim, kas ne tikai mazgās labāk, bet arī palīdzēs ietaupīt. Lai izvēlētos sev vispiemērotāko, "Samsung" apkopojis ieteikumus, kas palīdzēs jaunas veļasmašīnas iegādē, savukārt septiņu bērnu mamma Una Gavare atklāj knifiņus, kas palīdzēja izdarīt viņas izvēli.

1. solis - Veic aprēķinus pirms došanās uz veikalu

Pirms izvēles izdarīšanas par labu kādai konkrētai veļasmašīnai, būtiski saprast, kur tā tiks novietota – virtuvē, vannasistabā vai saimniecības telpā – un, cik daudz vietas tai var atvēlēt. Ja platība telpā ir ierobežota, jāapsver iespēja par labu veļasmašīnai ar priekšējo ielādi, tādējādi tās virsmu varēs izmantot dažādu priekšmetu novietošanai. Ļoti mazās vannasistabās veļasmašīnas virsmu var izmantot speciālas izlietnes novietošanai. Savukārt, ja tai paredzētā vieta ir šaura, kompaktāka būs veļasmašīna ar augšējo ielādi. Veļasmašīnas dziļums, atkarībā no ietilpības, svārstās no 33 līdz pat 60 cm, tāpēc, izvēloties īsto, būtiski atcerēties, ka aiz veļasmašīnas jāatstāj vieta arī ūdens caurulēm. Ierasti šajos gabarītos pieslēgvietām tā ir ierēķināta, tomēr, novietojot to nestandarta telpā, ir svarīgi to neaizmirst.

2. solis - Aprēķini savai mājsaimniecībai atbilstošo ietilpību

Katrs desmitais Latvijas iedzīvotājs veļasmašīnā veļu mazgā pat reizi dienā. Iespējams, tas būtu jādara retāk, ja būtu izvēlēta lielāka veļasmašīna. Lai aiztaupītu sev šādas rūpes, pirms veļasmašīnas iegādes pārdomā, cik bieži veļa tiek mazgāta un, vai problēmas sagādā lielas un smagas – segu, galdautu, gultasveļas, dvieļu – veļas mazgāšana. 8 kg vai 12 kg var šķist daudz, tomēr tie ir vien 8-12 dvieļi vai gultasveļas komplekts, ko var izmazgāt vienā reizē.

Septiņu bērnu mamma Una Gavare no pieredzes savā ģimenē atzīst, ka visu ģimenes locekļu drēbju mazgāšana 8 kg ietilpīgā veļasmašīnā ir iespējama, tomēr nākas rēķināties, ka veļas grozā vienmēr atradīsies kas tāds, kas būtu mazgājams vēl. "Līdz ko sākām lietot "Samsung AddWash" ar iespēju vienā reizē izmazgāt 12 kg veļas, noteikti varu teikt, ka šķietami neizsīkstošie veļas kalni nu ir samazinājušies. Esmu ievērojusi, ka izmēru ziņā atšķirība starp mazāku un lielāku veļasmašīnu ir ļoti minimāla – parasti tie ir daži centimetri dziļumā, tāpēc, ja mājokļa platība atļauj, iesaku izvēlēties par dažiem kilogramiem ietilpīgāku veļasmašīnu, turklāt lielā sadzīves tehnika ir tā, kuru jāizvēlas ar ilgtermiņa skatu nākotnē," saka Gavare.

3. solis - Izvērtē programmas un iespējas

Veļasmašīnas izvēle cieši saistīta arī ar apģērbu klāstu un ikdienas aktivitātēm – ja ģimenē ir bērni vai esi jaunā sportista mamma, vai varbūt tavā skapī ir vairākas zīda kleitas, būtiski apskatīt veļasmašīnu piedāvātās programmas, kas pielāgotas dažādām vajadzībām, – sporta tērpiem, bērnu drēbēm, vilnai, apakšveļai, melnam vai krāsainam apģērbam u.c., tāpat daudzi ražotāji piedāvā īpaši ātros mazgāšanas režīmus. Piemēram, pateicoties skalošanas tehnoloģijai, ar dušai līdzīgu strūklu, "Samsung AddWash" veļasmašīnā iebūvētais "SuperSpeed" režīms mazgāšanas ciklu paveic 59 minūtēs.

Savukārt "Ecobubble" tehnoloģija pulveri samaisa ar gaisu un ūdeni, tādā veidā veļasmašīnas lūku piepildot pilnu ar burbuļiem, kas audumā iekļūst 40 reizes ātrāk nekā parastā sajaukumā ar ūdeni un ziepēm. "Ecobubble" nodrošina saudzīgu un kvalitatīvu apģērbu mazgāšanu pat aukstā ūdenī, vienlaikus parūpējoties par enerģijas taupīšanu.

4. solis - Lai taupītu naudu arī pēc iegādes

Veikalā katrai veļasmašīnai ir "pase" jeb informācija ar tās parametriem – energoefektivitāti, centrifūgas apgriezieniem, mazgāšanas kvalitāti, ūdens patēriņu un pat trokšņu līmeni. Sadzīves tehnikas septiņas energoefektivitātes klases apzīmē ar alfabēta burtiem no A līdz G. Labākā ir A klase, kas ne vien palīdzēs samazināt elektrības patēriņu, bet arī saudzēs apkārtējo vidi. Līdz ar jaunākajiem tehnoloģiskajiem risinājumiem, burti tiek papildināti ar "+" zīmēm. Jo tuvāk burts ir alfabēta sākumam un vairāk pievienoto plusu, jo ekonomiskāka ir veļasmašīna.

Salīdzinājumam – A+++ energoefektivitātes klases veļas mazgājamā mašīna elektroenerģiju patērēs par 32 procentiem mazāk nekā A klases. Vairāki ražotāji piedāvā vēl ekonomiskākas iekārtas, tāpēc uz iekārtas tiek norādīta procentuālā atšķirība no labākās klases, piemēram, "Samsung AddWash" gadījumā A+++ – 50 procenti.

5. solis - Klusuma pakāpe

Pat 9 no 10 aptaujātajiem Latvijā atzīst, ka viņiem ir svarīgi, lai veļasmašīna darbotos klusi. To noskaidrot ir pavisam vienkārši – marķējumā ir iekļauta informācija par trokšņu līmeni decibelos mazgāšanas un centrifūgas darbības laikā. Par klusu mazgāšanas ciklu var uzskatīt tādu, kas darbojas amplitūdā no 45dB līdz 65 dB, salīdzinājumam – ledusskapis darbojas 50dB. Savukārt centrifūgas darbības skaļuma amplitūda ir no 60dB līdz 70dB, kas pielīdzināma sarunas radītam troksnim.

Ražotāji cenšas dažādi samazināt trokšņu līmeni, piemēram, "Samsung AddWash" veļasmašīnā ir iebūvēta vibrāciju reducēšanas tehnoloģija jeb sensori, kas pa veļasmašīnas cilindru pareizi izsvaida drēbes pirms centrifugēšanas, un digitāli invertēts motors, kas kontrolē savas darbības ātrumu atbilstoši mazgāšanas ciklam, un tādējādi veļasmašīna darbojas ievērojami klusāk.

6. solis - Apsver savas žāvēšanas iespējas

Viens no veļasmašīnu raksturojošiem lielumiem ir centrifūgas apgriezienu skaits minūtē. Maksimums, ko piedāvā ražotāji, ir 1600 apgriezieni minūtē, taču atsevišķos mazgāšanas režīmos to ir iespējams mainīt. Ja mājās ir veļas žāvētājs vai veļa tiek žāvēta laukos uz auklas, tad drēbes nav nepieciešams izgriezt teju sausas un jauno veļasmašīnu var iegādāties ar mazāku apgriezienu skaitu. Pietiks ar 1200 vai 1400 apgriezieniem minūtē.

Par pētījumu

Pētījumu veica tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs "SKDS" interneta vidē 2016. gada februārī. Aptauja ir reprezentatīva ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Izlases lielums ir 1005 respondenti Latvijā, Lietuvā un Igaunijā – katrā 500 respondenti.

Tematiskā projekta "Veļas laboratorija" raksts tapis sadarbībā ar "Samsung Electronics Baltics". Vairāk par projektu šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!