Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kristers Fuglesangs ir pirmais un vienīgais zviedru kosmonauts, viņš ir pavadījis kosmosā 26 dienas 17 stundas un 37 minūtes, liecina informācija "spacefacts.de", izgājis arī atklātā kosmosā. Strādājis Eiropas Kodolpētniecības centrā (CERN) Ženēvā pie Lielā hadronu paātrinātāja projekta. 1992. gadā Fuglesangu kā piemērotu kandidātu izvēlējās Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA), un kopš tā brīža pagāja 14 gadi, līdz zviedru kosmonauts devās savā pirmajā kosmosa lidojumā. Viņš ir trenējies un guvis vajadzīgo pieredzi gan Krievijā, gan ASV. Intervijā portālam "Delfi", kas notika jaunuzņēmumu pasākuma "Startup Day" Tartu laikā, Fuglesangs stāsta par savu pieredzi kosmosa lidojumos, kā arī ļauj noprast, cik liela iespējamība ir kādreiz redzēt kosmonautu no Latvijas.

Šobrīd Fuglesangs ir profesors Karaliskajā Tehnoloģiju institūtā (KTH) Stokholmā, kā arī ir KTH Kosmosa centra direktors. Kopumā viņš ir veicis divus lidojumus kosmosā uz Starptautisko kosmosa staciju 2006. un 2009. gadā un to laikā piecas reizes ir devies atklātā kosmosā.

Izrādās, ir vajadzīgas tikai 8,5 minūtes, lai nokļūtu orbītā. Savas uzstāšanās laikā minējāt, ka bijāt ļoti priecīgs beidzot doties kosmosā. Kādas bija sajūtas, pirmoreiz izjūtot bezsvara stāvokli kosmosā?

Jā, lidojums tiešām ir ļoti ātrs. Mēs, visa komanda, bijām vienkārši sajūsmā, gavilējām, it īpaši es, pirmoreiz esot tur augšā.

Cik ilgs laiks pagāja, līdz varējāt doties kosmosā?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!