Foto: Reuters/Scanpix/LETA/Publicitātes foto/DELFI
Kopumā 2018. gads aizritējis vērienīgu darījumu zīmē – pērn Baltijā kopā izziņoti 100 uzņēmumu iegādes un apvienošanas darījumi (M&A), kopējai atklāto darījumu summai par uzņēmumiem sasniedzot 2,5 miljardus eiro. Baltijas vadošais uzņēmumu iegādes un apvienošanas darījumu konsultants "Oaklins M&A Baltics" apkopojis piecu lielāko darījumu topu, kas pērn noslēgti Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Apkopoti tikai tie darījumi, kuru summas publiski zināmas.

Darījumu vērtība pērn bijusi 2,5 reizes lielāka nekā iepriekšējos trīs gados. Pagājušā gada un visas desmitgades lielākais darījums pērn veikts finanšu pakalpojumu nozarē, pasaules vadošajam investīciju fondam "Blackstone" veicot pirmo ieguldījumu Baltijā un par vienu miljardu eiro iegādājoties 60% "Luminor" bankas akciju.

Otrais lielākais darījums Baltijas valstīs pērn īstenots enerģētikas nozarē, uzņēmumam "Enefit Green" par 493 miljoniem eiro iegādājoties "Nelja Energia". Savukārt trešajā vietā ir mežsaimniecības jomā īstenotais darījums, zviedru uzņēmumam "Södra" par 324 miljoniem eiro iegādājoties citu Zviedrijas uzņēmumu Latvijā – "Bergvik Skog", ar mežu īpašumiem un darbiniekiem. Ceturtais lielākais darījums pērn īstenots azartspēļu biznesā, Luksemburgas investīciju kompānijai "Novalpina" par 230 miljoniem eiro iegādājoties azartspēļu operatora "Olympic Entertainment" akcijas. Top 5 noslēdz Vācijas autobūves koncerns "Daimler", kas kopā ar citiem investoriem par 151 miljonu eiro iegādājās daļu no kopbraukšanas platformas "Taxify".

Igaunija – joprojām vadošās pozīcijās

Latvijā tirgus dzinulis ir mežsaimniecība, kā arī augstas pievienotās vērtības ražotāji. Savukārt Igaunijas vērtīgāko darījumu priekšgalā vērojamas tehnoloģiju nozares – IT risinājumi un enerģētika. Lietuva uz pārējo Baltijas valstu fona izceļas ar faktu, ka lielākos darījumus šeit īsteno lielās mazumtirdzniecības ķēdes, piemēram, "Maxima". Ar agresīvu apetīti tās veic darījumus ārpus Lietuvas, tādējādi konsolidējot gan Baltijas, gan Polijas un Skandināvijas tirgus.

Stratēģiskie investori – aktīvākie Baltijas M&A darījumos

2018. gads pasaules mērogā izcēlies ar ievērojamu finanšu investoru aktivitāti, kas galvenokārt skaidrojams ar kopumā pozitīvo situāciju pasaules tirgos. Baltijā pērn pirmo reizi investējuši divi no lielākajiem un atpazīstamākajiem privātā kapitāla fondiem pasaulē – "Blackstone" un "Kartesia". Tomēr lauvas tiesu no visiem darījumiem joprojām veic stratēģiskie investori, un paredzams, ka Baltijas reģions tuvā nākotnē starptautiskiem investoriem kļūs vēl pievilcīgāks.

Pasaules mēroga investorus Latvijā piesaista augstas pievienotās vērtības ražotāji un pakalpojumu sniedzēji. "Šo apgalvojumu labi ilustrē uzņēmuma "Groglass" piemērs. Ar "Oaklins M&A Baltics" atbalstu pērn noslēgts darījums par anti–reflektīvā stikla ražošanas uzņēmuma "GroGlass" iegādi. Uzņēmuma vadības komanda Aleksandra Kelberga (Alexander Sasha Kelberg) vadībā ar starptautiskā investora "Kartesia" atbalstu izpirka "GroGlass" kapitāldaļas no investīciju fonda "NCH Capital". "Groglass" ir ražotājs ar pašu attīstītu, unikāli pielāgotu ražošanas procesu, nodarbinot vietēji pieejamo, augsti izglītoto darbaspēku un ražojot produkciju visai pasaulei. Ar vietēji iegūtām priekšrocībām "Groglass" kļuvis par pasaules kvalitātes un cenas līderi šajā jomā. Darījuma ietvaros "Oaklins" komanda vadīja globālu konkurenci rosinošu izsoles procesu, kas nodrošināja augstākās iespējamās cenas sasniegšanas iespēju. Tā rezultātā tika saņemti 10 piedāvājumi, kopējai uzņēmuma vērtībai sasniedzot vairāk nekā 50 miljonus eiro," komentē "Oaklins M&A Baltics" partnere Valērija Lieģe.

Kopumā konkurence par uzņēmumiem attīstītajā Eiropā šobrīd ir ļoti liela, to pārdošanas vērtējumi ir augsti. Tāpēc investori sāk skatīties uz tām teritorijām, kas iepriekš nav bijušas viņu interešu lokā. Pirmā šādā veidā uzmanību piesaistīja Polija, kas ir lielākais tirgus Austrumeiropā. Bet tagad arī Polijā jau ir grūti atrast labus, investoriem interesantus uzņēmumus. Attiecīgi notiek virzība tālāk, un arī Baltijas valstis jau ir investoru interešu lokā. Turklāt Baltijā uzņēmumu cenas joprojām ir zemākas nekā Rietumeiropā. Kopumā 2018. gads noslēdzies ar vienu no lielākajiem investīciju apjomiem pēdējo gadu laikā. Arī šis gads aktivitātes ziņā solās būt līdzvērtīgs un kritums gaidāms vien tad, kad pie durvīm būs nākamā krīze.

1. Viens miljards eiro


Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Nozare: finanšu pakalpojumi

Investīciju fonds "Blackstone" iegādājies 60% "Luminor" bankas akciju par vienu miljardu eiro. Apvienojot "Nordea" un "DNB" biznesu Baltijas valstīs, "Luminor" tika izveidota 2017. gadā un ir trešais lielākais finanšu pakalpojumu sniedzējs reģionā ar 23% tirgus daļu kreditēšanā, kopējiem bankas aktīviem 15 miljardu apmērā, aptuveni 3000 darbiniekiem un 64 klientu apkalpošanas centriem visā Baltijas reģionā. Par plāniem apvienot darbību Baltijā "Nordea" un "DNB" paziņoja 2016. gada vasarā. "Luminor" kopējais kredītportfelis mērāms 12 miljardu eiro apmērā, savukārt kopējais klientu noguldījumu apjoms sasniedz vairāk nekā 8 miljardus eiro. "Luminor" kopējais pašu kapitāls ir 1,74 miljardi eiro.

"Blackstone" aktīvu pārvaldības uzņēmumi ar apmēram 439 miljardiem ASV dolāru pārvaldīšanā ietver starptautiskus ieguldījumu fondus, kas vērsti uz privāto kapitālu, nekustamo īpašumu, valsts parādu un pašu kapitālu, ne-investīciju kredītiem, reāliem aktīviem un sekundāriem fondiem.

2. 493 miljoni eiro


Foto: Publicitātes foto
Nozare: enerģētika

Igaunijas energokompānijas "Eesti Energia" atjaunojamās enerģijas uzņēmums "Enefit Green" iegādājies "Nelja Energia" par 493 miljoniem eiro.

"Enefit Green" un "Nelja Energia" akcionāri uzņēmuma iegādes un pārdošanas līgumu parakstīja 2018. gada 29. maijā. Kopējā šī darījuma summa sasniedza 289 miljonus eiro. Papildus tam "Enefit Green" pārņēma "Nelja Energia" aizņēmumus, kas veidoja 204 miljonus eiro. 77% "Nelja Energia" akciju piederēja Norvēģijas kompānijai "Vardar Eurus", kuras īpašnieki bija Norvēģijas vietējās pašvaldības (90%) un "Nefco" (10%). Savukārt atlikušie 23% "Nelja Energia" akciju piederēja investoriem no Igaunijas. "Enefit Green" šī darījuma sagatavošanai un īstenošanai piesaistīja tādus uzņēmumus, kā "Swedbank Corporate Finance", advokātu biroju "Ellex Raidla" un konsultāciju uzņēmumus "PricewaterhouseCoopers" un "ÅF".

"Enefit Green" ir Igaunijas energokompānijas "Eesti Energia" atjaunojamās enerģijas uzņēmums, kas ražo elektroenerģiju videi draudzīgā veidā, izmantojot siltumu, vēju, sauli, biomasu, ūdeni un arī sadedzinot sadzīves atkritumus. Līdz ar "Nelja Energia" iegādi, neskaitot vēja enerģijas parkus, "Enefit Green" ražošanas portfelim pievienota granulu ražotne Latvijā un mazākuma akcionāra pozīcijas Igaunijas biogāzes spēkstacijās, kā arī vēja ģeneratoru apkopes un remonta uzņēmumā. Pēc darījuma noslēgšanas "Enefit Green" pieder Baltijas valstīs izvietoti vēja enerģijas parki ar 398 megavatus lielu kopējo jaudu. Tāpat arī uzņēmumam pieder ar atjaunojamiem resursiem darbināmas koģenerācijas spēkstacijas ar 25 megavatu jaudu elektrības ražošanai un 85 megavatu jaudu siltumenerģijas ieguvei. Pēc šī darījuma "Enefit Green" elektroenerģijas ražošanas kapacitāte pieauga gandrīz trīskārtīgi, pārsniedzot vienas teravatstundas robežu.

3. 324 miljoni eiro


Foto: Shutterstock
Nozare: mežsaimniecība

Zviedrijas uzņēmums "Bergvik Skog" 2018. gada novembrī par 324 miljoniem eiro pārdevis savus meža īpašumus un nodevis uzņēmumu darbību kopā ar visiem darbiniekiem Latvijā uzņēmumam "Södra". Pārdoti 111 100 hektāri zemes, no kuriem 80 300 hektārus veido produktīva meža zeme. Interese par šo darījumu bija liela, procesā piedalījās daudzi nopietni un vērā ņemami dalībnieki. Šo mežu īpašumu vēlējās iegādāties arī valsts uzņēmums "Latvijas Valsts meži" (LVM).

4. 230 miljoni eiro


Foto: DELFI
Nozare: azartspēles

"Novalpina Capital" iegādājies "Olympic Entertainment" par 230 miljoniem eiro.

"Olympic Entertanment Group" (OEG) pagājušajā gadā pārņēma Luksemburgas investīciju kompānijas "Novalpina Capital" meitasuzņēmums "Odyssey Europe". Vispirms tas vienojās par akciju kontrolpaketes atpirkšanu no OEG dibinātājiem Armina Karu un Jāna Korpusova, bet pēc tam galīgā atpirkšanas piedāvājuma ceļā ieguva mazākuma akcionāru akcijas, informē LETA.

OEG ir lielākais azartspēļu uzņēmums Baltijas valstīs. Tas darbojas arī Itālijā, Slovākijā un Maltā.

Luksemburgā reģistrēto "Novalpina Capital" 2017. gadā nodibināja Stīvens Pīls, Stefans Kovskis un Bastians Likens, kuri iepriekš darbojās Lielbritānijas investīciju kompānijā "TPG Capital".

5. 151 miljons eiro


Foto: Reuters/Scanpix/LETA/Publicitātes foto/DELFI
Nozare: kopbraukšanas platformas

Igaunijā dibinātais uzņēmums "Taxify" 2018. gada maijā noslēdza investīciju raundu 175 miljonu ASV dolāru apmērā. Piesaistītās investīcijas uzņēmums ieguldīja savu tehnoloģiju attīstībā un turpinās strādāt pie labākajiem risinājumiem, kā pārvietoties pilsētās, galvenokārt Eiropas un Āfrikas tirgos. Investīciju raundu vadīja starptautiskais autotirgus līderis "Daimler", kura portfelī jau ir vairāki Eiropas mobilitātes un tehnoloģiju uzņēmumi. "Daimler" pārstāvji pievienojās arī "Taxify" valdei.

"Taxify" investoru vidū ir Eiropas riska kapitāla fonds "Korelya Capital" un "TransferWise" līdzdibinātājs Tāvets Hinrikus (Taavets Hinrikus), kuri pievienojas vairākiem jau esošajiem investoriem, tostarp "Didi Chuxing". Investīciju raundā "Taxify" uzņēmums tika novērtēts viena miljarda ASV dolāru apmērā.

"Taxify" 2013. gadā Igaunijā dibināja tobrīd 19 gadus vecais Markuss Villigs. Villigs aizņēmās no saviem vecākiem koledžas naudu, izstrādāja pirmo aplikācijas versiju un personīgi uzrunāja pirmos taksometru vadītājus, kuri sāka platformu izmantot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!