Foto: stock.xchng
Mēneša laikā – no šā gada 7. novembra līdz 7. decembrim – par 23,07 miljoniem eiro samazinājies nodokļu parādnieku – fizisko un juridisko personu, kas budžetam parādā vairāk nekā 150 eiro, kopējais saistību apjoms, liecina Valsts ieņēmumu dienesta Publiskojamo datu bāzē pieejamā informācija.

Novembra sākumā vairāk nekā 52 110 nodokļu parādnieku saistības pret valsti bija 884 279 932 eiro. Decembra sākumā nodokļu parādi, kas pārsniedz 150 eiro, bija 50 000 fiziskām un juridiskām personām. Parādsaistību kopējā summa decembra sākumā bija 861 207 007 eiro.

Nemainīgs gan palicis lielāko nodokļu nemaksātāju pirmais trijnieks – SIA "Vexoil Bunkering", SIA "Inrercom Trading Ltd" un SIA "Ormus", liecina VID dati.

2002. gadā Uzņēmumu reģistrā reģistrētās SIA "Vexoil Bunkering" saistības pret valsti no 38,14 miljoniem eiro novembra sākumā pieaugušas līdz 38,65 miljoniem eiro.

Kā liecina UR apkalpojošās firmas "Lursoft" dati, uzņēmums kā darbības veidus norādījis uzglabāšanu un noliktavu saimniecību. Kā jūnijā ziņoja "Lursoft" Klientu portfelis, kuģu bunkurēšanas uzņēmumam "Vexoil Bunkering" VID piemērojis šogad jau ceturto nodrošinājumu – aizliegumu reģistrēt, pārreģistrēt, pārjaunot un grozīt komercķīlas. 2017. gadā "Vexoil Bunkering" apgrozījums bija 1,6 miljoni eiro, bet gadu tas noslēdza ar 584 976 eiro peļņu. Uzņēmuma lielākais īpašnieks un valdes priekšsēdētājs ir 1986. gadā dzimušais Dmitrijs Čebotarjovs, bet atlikušie 20% uzņēmuma pieder 1987. gadā dzimušajam Reinim Inkēnam.

Otras lielākās nodokļu parādnieces "Inrercom Trading Ltd" saistības pret valsti no 21,27 miljoniem eiro novembra sākumā pieaugušas līdz 21,43 miljoniem eiro. Kompānijas saimniecisko darbību VID apturējis 2016. gada 30. novembrī. Uzņēmums iepriekš nodarbojās ar dažādu preču un elektronisko ierīču vairumtirdzniecību.

Trešās lielākās nodokļu nemaksātājas būvmateriālu vairumtirgotājas SIA "Ormus" saistības pret valsti decembra sākumā, tāpat kā pirms mēneša, bija 20,99 miljoni eiro, Uzņēmums jau 2016. gadā atzīts par maksātnespējīgu. Uzņēmuma apgrozījums 2015. gadā bija 29,09 miljoni eiro, bet zaudējumi – 1,18 miljoni eiro.

Ceturtajā vietā tāpat kā novembra sākumā ar 14,01 miljona eiro parādu bija SIA "Bebriko Ltd". Uzņēmuma parādsaistību apjoms mēneša laikā nav būtiski mainījies. Uzņēmums reģistrēts 2000. gadā, un tā iepriekšējie nosaukumi bijuši gan SIA "KMM Metāls, gan "MKM Metāls", gan "Bebrico".

Uzņēmuma līdzīpašnieki līdz 2015. gadam bija kādreizējais Jūrmalas domes deputāts Māris Dzenītis, Māris Niedra un Kaspars Loss. Jau vēstīts, ka pār uzņēmumu iepriekš krita aizdomu ēna par vairāk nekā 10 miljonu eiro zaudējumu nodarīšanu valstij.

Piektajā vietā, tāpat kā pirms mēneša, VID ierindojis 2014. gadā reģistrēto automobiļu tirgotāju SIA "Vectors". Tās parādsaistības mēneša laikā no 13,32 miljoniem eiro pieaugušas līdz 13,45 miljoniem eiro. "Lursoft" dati liecina, ka uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Aivars Lipiņš. 2017. gada 6. novembrī VID bija pieņēmis lēmumu par uzņēmuma saimnieciskās darbības apturēšanu.

Sestajā vietā tāpat kā novembra sākumā ar 12,96 miljonu eiro parādu VID ierindojis SIA "Riepu bloki". Kā ziņots, "Riepu blokiem" pērn par videi kaitīgu preču atkritumu apsaimniekošanas sistēmas piemērošanu Valsts vides dienests piemēroja 12,9 miljonu sodu. Uzņēmums vēlāk tika atzīts par maksātnespējīgu.

Savukārt septītajā vietā decembra sākumā VID ierindojis alumīnija ražotāju AS "Krāsainie lējumi", kuras parāds valstij bija 8,39 miljoni eiro. Iepriekš uzņēmums VID nodokļu parādnieku sarakstā bija astotajā vietā. Mēneša laikā parādsaistību apjoms nav būtiski mainījies. 2014. gada februārī tiesa atzina šo uzņēmumu par maksātnespējīgu.

Decembra sākumā astotā lielākā nodokļu nemaksātāja pēc VID datiem bija 2010. gadā reģistrētā elektrisko mājsaimniecības ierīču vairumtirdzniecības firma SIA "Zomejs", kas iepriekš bija devītajā vietā. Parādsaistību apjoms decembra sākumā tāpat kā pirms mēneša bijis ap 7,78 miljoniem eiro. "Lursoft" dati rāda, ka uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir 1982. gadā dzimušais Aleksejs Pomerancs. Pēc Maksātnespējas reģistra datiem šā gada martā "Zomejs" atzīts par maksātnespējīgu. Par administratoru iecelts Alvis Marga.

Devītajā vietā decembra sākumā ar 6,62 miljonu eiro saistībām ierindota 1997. gadā Uzņēmumu reģistrā reģistrētā alumīnija ražotāja AS "A Holding". Pēc "Lursoft" datiem 2017. gadā sabiedrība apgrozīja 6,84 miljonus eiro, bet gadu noslēdza ar 14,36 miljonu eiro zaudējumiem.

Desmitajā vietā decembra sākumā ar 5,92 miljonu eiro saistībām VID ierindojis SIA "Lat Build Holding". Pēc "Lursoft" datiem šis uzņēmums gan šā gada 12. decembrī likvidēts.

VID dati liecina, ka decembra sākumā 98 nodokļu maksātājiem, to skaitā, gan uzņēmumiem, gan privātpersonām, parādsaistības pret valsti pārsniedza vienu miljonu eiro. To vidū bija tādi uzņēmumi kā AS "Dzintars", AS "KVV Liepājas metalurgs" un AS "Liepājas metalurgs", AS "Rīgas vagonbūves rūpnīca", "Rīgas kuģu būvētava", SIA "Dzimtā sēta", AS "Latvijas zaļais elektrons" un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!