Foto: LETA

Pašvaldību pieprasījums pēc budžeta dotācijām Eiropas Savienības (ES) fondu projektu īstenošanai būtiski pārsniedz plānoto, teikts Finanšu ministrijas (FM) informatīvajā ziņojumā par valsts budžeta dotāciju pieejamību pašvaldību īstenotajos ES fondu 2014. – 2020. gada plānošanas perioda projektos.

Īstenojot ES līdzfinansētos projektus, noteikts, ka ES fondu līdzfinansējuma likme ir 85%, bet minimālais nepieciešamais nacionālais finansējuma apmērs ir 15%.

Iepriekš Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) bija aprēķinājusi, ka ES fondu līdzfinansētu projektu īstenošanai pašvaldībās valsts budžeta finansējums ir 29,6 miljonu eiro apmērā. Tomēr FM norādīja, ka pašvaldību ES fondu projektu īstenošanai valsts budžeta dotāciju pieprasījums sasniedzis jau 53,8 miljonus eiro.

Turklāt 2019. gadā plānoto ES fondu projektu īstenošanai nepieciešamais valsts budžeta dotāciju apmērs varētu būt vairāk par 5,7 miljoniem eiro, tādējādi palielinot vispārējās valdības budžeta deficītu 2019. gadā par 5,7 miljoniem eiro.

FM norādīja, ka pašvaldības aktīvi iesaistās ES fondu projektu īstenošanā, tādējādi paredzot arī lielāku nacionālo finansējuma apmēru projektu īstenošanai. Tomēr pašvaldību ES fondu projektu īstenošanai valsts budžeta dotāciju pieprasījums pārsniedz iepriekš plānoto.

"Apzinoties kopējās situācijas būtiskumu un ierobežotos valsts budžeta līdzekļus, nepieciešams labot izveidojušos situāciju ar neprognozējamu valsts budžeta dotāciju apmēra palielināšanu ES fondu projektu iesniegšanas un ieviešanas laikā," uzsvēra FM.

FM aicina VARAM kopā ar Latvijas Pašvaldību savienību un Latvijas Lielo pilsētu asociāciju piedāvāt mehānismu, kas ļautu piešķirt valsts budžeta dotācijas pašvaldību īstenotajos ES fondu projektos kontrolējamā un prognozējamā veidā.

Par minēto jautājumu nākamnedēļ spriedīs Ministru kabinets.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!