Foto: Reuters/Scanpix/ LETA
Lietuva jau nākamgad varētu sākt importēt no ASV sašķidrināto dabasgāzi, paziņojis enerģētikas ministrs Žīgimants Vaičūns, kas šonedēļ iepazīstināja amerikāņu kompānijas ar valdības lēmumu līdz 2024. gadam izpirkt Klaipēdas termināļa kuģi "Independence".

"Šo ziņu kompānijas uztvēra īpaši labvēlīgi - nodrošināties ar ilglaicīgu piegādi. (..) Nešaubos, ka šī vizīte liks ASV kompānijām Lietuvu uzlūkot kā nopietnu klienti. Neizslēdzu iespēju, ka šīs sarunas jau nākamgad varētu vainagoties ar tādiem vai citādiem līgumiem par sašķidrinātās gāzes piegādi," viņš sacījis ziņu aģentūrai BNS.

Amerikas Savienotajās Valstīs ministrs tikās ar sašķidrinātās dabasgāzes kompāniju pārstāvjiem un iepazīstināja viņus ar kuģa izpirkšanai nepieciešamajiem likumdošanas grozījumiem, kas šobrīd tiek izskatīti Lietuvas Seimā.

Pēc Vaičūna teiktā, lēmuma pieņemšana gaidāma jau šogad, un tas būtiski mainītu Lietuvas kā sašķidrinātās dabasgāzes pircējas statusu, paverot iespējas elastīgāk slēgt piegādes līgumus.

"Pirmām kārtām parādītos iespēja elastīgākiem īstermiņa, vidēja termiņa un ilgtermiņa pirkuma līgumu noteikumiem, un (..) tas nodrošinātu plašāku telpu un iespējas konkurētspējīgākām gāzes cenām," viņš piebildis.

Enerģētikas ministrs, kā arī termināļa operatores "Klaipedos nafta" ģenerāldirektors Mindaugs Jusjus un kompānijas "Lietuvos energijos tiekimas" vadītājs Mants Mikalajūns tikušies ar "Cheniere", "Freeport LNG", "Commonwealth LNG", "Total" un citu ASV kompāniju pārstāvjiem. Dažas no tām jau ekspluatē sašķidrinātās dabasgāzes termināļus, citas vēl plāno tādus būvēt vai jau gandrīz uzbūvējušas.

Kā stāstījis Vaičūns, liela uzmanība šo tikšanos laikā pievērsta jautājumam par gāzes transportēšanas izdevumu samazināšanu.

"Transportēšanas izmaksas šobrīd veido aptuveni pusi visas ASV sašķidrinātās dabasgāzes cenas (..) Nācās pārliecināties par kompāniju elastību, jo faktiski ASV kompānijas ne pārāk nodarbojas ar transportēšanas pakalpojumiem, tāpēc domāju, ka tā ir viena no jomām, kur var meklēt risinājums kopā ar ASV vai ES institūcijām," viņš spriedis.

"Neizslēdzu iespēju, ka mēs paši varētu paņemt gāzi no ASV, ja tiek pieņemts lēmums par mūsu "Independence" izpirkšanu un ilglaicīgu darbināšanu," piebildis ministrs.

Kā Vaičūns uzsvēra septembrī Vašingtonā notikušajā transatlantiskajā drošības forumā, lai stiprinātu Eiropas Savienības (ES) enerģētisko drošību, jāpalielina sašķidrinātās dabasgāzes imports - pirmām kārtām no ASV, jo šobrīd daudzas Eiropas valstis joprojām ir ļoti atkarīgas no Krievijas gāzes.

Polijas valsts gāzes un naftas kompānija PGNiG novembrī paziņoja, ka ar "Cheniere Marketing International" parakstījusi līgumu par sašķidrinātās dabasgāzes piegādi uz 24 gadiem, bet vēl pirms tam - arī ar "Venture Global LNG" uz 20 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!