Foto: AFP/Scanpix

Trešdien Eiropas Parlamenta (EP) deputāti plenārsēdē Strasbūrā balsojumā atbalstīja Eiropas Savienības (ES) un Japānas ekonomisko partnerattiecību nolīgumu (EPN), kas varētu par vairāk nekā 30% celt ES preču un pakalpojumu importu uz Japānu, portāls "Delfi" uzzināja EP.

Nolīgums tika atbalstīts ar 474 balsīm "par", 152 pret un 40 deputātiem atturoties. Nolīgums stāsies spēkā 2019. gada 1.janvārī pēc tam, kad to būs ratificējuši Eiropas Parlaments un ES Padome.

Tāpat deputāti balsojumā ar ievērojamu vairākumu – 535 balsīm "par", 84 "pret" un 45 deputātiem atturoties – atbalstīja arī ES un Japānas Stratēģisko partnerattiecību nolīgumu, kura mērķis ir sadarbību paplašināt no tirdzniecības uz citām nozarēm, tostarp, enerģētikā, izglītībā, pētniecībā un izstrādē, terorisma apkarošanā un cīņā ar klimata pārmaiņām, jo abas puses apņemas ievērot Parīzes klimata nolīgumu. Stratēģisko partnerattiecību nolīgums ir jāratificē visām ES dalībvalstīm.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka, izvērtējot tirdzniecības līguma ietekmi, aplēsts, ka ES eksports uz Japānu pēc līguma stāšanās spēkā varētu pieaugt pat vairāk nekā par trešdaļu, proti, 34%. Eiropas institūcijas uzsver, ka šis ir lielākais tirdzniecības līgums, kādu jelkad noslēgusi ES, jo kopumā tiks atcelti 97% muitas tarifu, kas tiek piemēroti ES eksportam uz Japānu. EPN spēkā stāšanās dienā jau tiks atcelti 90% tarifu.

Finansiālā ziņā lielākie ieguvēji no šī līguma būs ES vīna un citu alkoholisko dzērienu, gaļas, piena produktu, ādas, tekstilizstrādājumu ražotāji, autoražotāji, kā arī mazie un vidējie uzņēmumi. Kā aplēsusi Eiropas Komisija (EK), muitas nodokļu atcelšana ikgadējās Eiropas ražotāju un pakalpojumu sniedzēju izmaksas samazinās par apmēram vienu miljardu eiro.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras eksperti portālam "Delfi" iepriekš norādīja, ka nozares, kas šobrīd eksportē uz Japānu to turpinās darīt un to eksporta apjomi turpinās augt, jo tās jau ir iepazinušas šo tirgu, tā īpatnības un nodibinājuši stabilas attiecības ar turienes uzņēmumiem. Latvijas tautsaimniecības nozare, kas noteikti var audzēt eksporta apjomus, ir pārtikas rūpniecība un lauksaimniecības produkcija.

Sarunas par brīvās tirdzniecības līgumu ES un Japāna sāka 2013. gadā, un līdz šim notikuši astoņpadsmit sarunu raundi, bet Ekonomisko partnerattiecību nolīgums (EPN) parakstīts šī gada 17. jūlijā. Nolīgums stāsies spēkā 2019. gada 1. janvārī – pēc tam, kad to būs ratificējuši EP un ES Padome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!