Foto: Shutterstock
Vērtējot atkritumu apsaimniekošanas nozari šajā gadā, vēl joprojām nav izdevies sakārtot godīgas konkurences jautājumus, pastāstīja vides apsaimniekošanas uzņēmumu "Eco Baltia grupa" valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs.

Vienlaikus viņš norādīja, ka nav sakārtoti arī "godīgas spēles" nosacījumi visiem tirgus dalībniekiem. "Tas saistīts ar lielo pašvaldības uzņēmumu īpatsvaru šajā tirgus sektorā, uz ko jau iepriekš norādījusi Konkurences padome, un kas kropļo konkurenci tirgū. Lielā mērā varētu pat teikt, ka pēdējo gadu laikā, ir noticis pretējais - pašvaldības arvien vairāk ir iesaistījušās atkritumu apsaimniekošanas nozarē, kā rezultātā arī privāto uzņēmumu līdzdalība šajā nozarē ir mazinājusies," uzsvēra Simanovičs.

Viņaprāt, nav attaisnojušās cerības uz tirgus "attīrīšanos" no negodprātīgajiem ražotāju atbildības sistēmas tirgus dalībniekiem, kuru darbību rezultātā Latvijā veidojas nelegālās izgāztuves, "bet to kontrole joprojām ir vāja un tie atdzimst jaunos uzņēmumos ar vecajām shēmām".

"Tas noteikti būs jautājums, pie kura kontrolējošajām iestādēm nākamgad būs jāstrādā. Tāpat ražotāju atbildības sistēmām noteiktās finanšu garantijas patlaban ir pārāk mazas un to slieksnis būtu jāceļ, lai izvairītos, ka valstij par saviem līdzekļiem ir jāsedz negodprātīgu uzņēmēju radītie zaudējumi," skaidroja Simanovičs.

"Eco Baltia grupas" uzņēmumi nodrošina pilnu atkritumu apsaimniekošanas ciklu – sākot no atkritumu savākšanas un šķirošanas un noslēdzot ar pārstrādi un otrreizējo izejvielu eksportu. "Eco Baltia grupā" ietilpst vides apsaimniekošanas uzņēmumi "Eco Baltia vide", "Eko Kurzeme", "Jumis", pārstrādes rūpnīcas "Pet Baltija", "Eko Pet" un "Nordic Plast", ražotāju atbildības sistēmas operators "Latvijas Zaļais punkts", kā arī otrreizējo izejvielu tirdzniecības un apstrādes uzņēmums "Eko Reverss".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!