Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Komisija (EK) ir pieprasījusi paskaidrojumu no Čehijas par premjerministra Andreja Babiša iespējamu interešu konfliktu, ceturtdien paziņoja reģionālās attīstības ministre Klāra Dostālova.

Viņa apstiprināja, ka ir saņemts rakstisks pieprasījums no Eiropas Savienības (ES) budžeta komisāra Gintera Etingera.

Čehijas ziņu aģentūra ČTK arī vēstīja, ka Eiropas Parlaments pēc "Zaļo" frakcijas pieprasījuma plāno apspriest Babiša kā premjerministra un uzņēmēja divējādo lomu.

Organizācija "Transparency International", kā arī mediji un opozīcijas politiķi ilgu laiku ir žēlojušies par to, ka Babišam kā multimiljardierim un premjeram var būt ievērojama ietekme uz valdības un ES subsīdiju piešķiršanu. Babišs ir arī viņa dibinātās populistiskās partijas "Neapmierināto pilsoņu akcija" (ANO) līderis.

Babišs kā līdzīpašnieks tādās kompānijās kā "Agrofert" vienlaikus ir arī labuma guvējs no šādām subsīdijām.

Babišs attaisno savu divējādo lomu, sakot, ka ir ievietojis savas "Agrofert" akcijas trasta fondā un tāpēc viņam nav tiešas ietekmes uz šīs lauksaimniecības kompānijas uzņēmējdarbību. Babišs arī uzstāj, ka viņš pat kā premjers nevar viens pats lemt par subsīdiju piešķiršanu.

Babišam, kuru žurnāls "Forbes" atzinis par otru bagātāko čehu, draud apsūdzības par krāpšanos ar ES lauksaimniecības subsīdijām, bet viņam kā parlamenta deputātam ir imunitāte pret kriminālvajāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!