Foto: Reporters/Scanpix/LETA
Lielākais aizņēmumu līgumu skaits ir iedzīvotājiem vecuma grupā no 36 līdz 45 gadiem (vidēji 1,8 līgumi uz cilvēku). Šī vecuma grupa arī turpina aktīvi aizņemties, piemēram, vasarā vien – laika posmā no jūnija līdz augustam – tikai šīs vecuma grupas iedzīvotāji ir noslēguši 15 tūkstošus jaunu līgumu, liecina "Kredītinformācijas biroja" (KIB) apkopotā informācija. Vienlaikus aktīvāka kļuvusi mileniāļu paaudze: 26-35 gadus vecie.

KIB datu bāzē ir reģistrēti 589 tūkstoši privātpersonu ar dažādām līgumsaistībām, kopā 992 tūkstoši dažādu aizņēmumu līgumu par kopējo summu virs sešiem miljardiem eiro (dati apkopoti uz šā gada septembra beigām). Tas ir kopējais iedzīvotāju aizņēmumu slogs – gan kavētas, gan arī laikus samaksātas saistības. "No malas skatoties, vidējais cipars – 1,7 līgumi uz personu – it kā nešķiet daudz, bet, visticamāk, tas veidojas tā, ka lielākajai daļai ir tikai viens aizņēmums, bet daļai ir 4-5 aizņēmumi," skaidro KIB valdes loceklis Intars Miķelsons. Turklāt viens aizņēmējs vidēji ir aizņēmies pie 1,4 kredītdevējiem.

Lielākā daļa šo aizņēmumu ir patēriņa kredīti (pēc skaita) – gandrīz puse jeb 40,5% ir patēriņa līgumi un 29,6% ir kredītkaršu līgumu, kas principā ir tas pats patēriņa aizņēmums. Savukārt hipotekārie kredīti veido samērā nelielu daļu kopējo līgumsaistību grozā, tikai 12,7%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!