Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Latvijā ieviestā prasība darba sludinājumos uzrādīt algas apmēru ir vērtējama neviennozīmīgi, tostarp darba devējiem šāda prasība rada daudz bažu, pirmdien intervijā Latvijas Radio atzina personālvadības konsultāciju un pētījumu kompānijas "Fontes" vadītāja Anta Praņēviča.

"Ja skatāmies no darba devēju viedokļa, tad izaicinājumu ir vairāk nekā ieguvumu," teica Praņēviča.

Viņa skaidroja, ka darba devējus šobrīd visvairāk uztrauc esošo darbinieku reakcija, jo, pat ja uzņēmumā ir ļoti sakārtota atalgojuma sistēma ar konkrētu atalgojuma amplitūdu attiecīgajam amatam, būs darbinieki, kuru atalgojums šajā amplitūdā atradīsies augstāk un kuru zemāk, tāpēc uzņēmējiem ir jābūt gataviem skaidrot darbiniekiem, kāpēc darbinieks saņem attiecīgo algu. Tāpat šāda situācija var izraisīt daudz neauglīgu diskusiju, kā arī darbinieku motivācijas samazināšanos, vai nesaprašanos savā starpā.

Praņēviča minēja, ka šobrīd Latvijā darba devēji jau saskaras ar grūtībām piesaistīt darbiniekus, un, nosakot atalgojuma griestus, ļoti labi kandidāti, un uz kuriem varētu izdarīt izņēmumus, sludinājumā minētā nepietiekami augstā atalgojuma dēļ, visticamāk, nemaz nepieteiksies uz attiecīgo pozīciju, tādējādi vēl vairāk sarežģījot iespēju aizpildīt vakances.

"Šobrīd likums no darba devēja puses rada daudz vairāk bažu nekā prieku vai ieguvumus," atzina Praņēviča.

Tajā pašā laikā "Fontes" vadītāja pieļāva, ka prasība darba sludinājumos uzrādīt algas apmēru, iespējams, varētu mazināt diskrimināciju saistībā ar dzimumu un vecumu, kā arī, iespējams, samazināt interviju skaitu, kur tikai to noslēgumā tiek konstatēts, ka tiek runāts par dažādiem algu līmeņiem.

Tāpat Praņēviča piebilda, ka, iespējams, darba tirgus pats būtu nonācis līdz nepieciešamībai sludinājumos uzrādīt algas apmēru, jo jau iepriekš atsevišķi uzņēmumi darba sludinājumos uzrādīja atalgojuma līmeni. "Tajā brīdī tas notika dabiski, bet šajā brīdī tas tiek ļoti strauji uzspiests gan tiem, kas ir tam gatavi, gan tiem, kas nav tam gatavi," viņa teica, atzīmējot, ka pirms šādām izmaiņām likumā Latvijā būtu bijis jādod vismaz gads laika, lai uzņēmēji varētu sagatavoties, sakārtojot iekšējos procesus.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvijā novembra beigās stājās spēkā izmaiņas darba likumā, nosakot, ka turpmāk darba sludinājumos jānorāda arī attiecīgā amata darba algas amplitūda. Potenciālā bruto darba alga sludinājumos jānorāda mēneša vai gada laikā, vai arī kā stundas tarifa likme.

Darba likuma izmaiņas paredz arī virkni citu izmaiņu, par kurām vienojušies sociālie partneri - darba devēju un darba ņēmēju intereses pārstāvošas organizācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!