Foto: DELFI

Latvijā vien neliels skaits pircēju iegādājas brīvās turēšanas apstākļos un bioloģiski audzētu vistu olas, un joprojām vairums pircēju Latvijā pērk sprostos turētu vistu olas, intervijā aģentūrai LETA sacīja "Balticovo" padomes priekšsēdētājs un līdzīpašnieks Valdis Grimze.

"Runājot par 1.numura [brīvās turēšanas apstākļos turētu vistu] un bioloģiski audzētu vistu olām, pircēju skaits, tāpat kā piedāvājums, ir neliels," sacīja Grimze.

"Balticovo" plāno attīstīt brīvās turēšanas apstākļos audzētu vistu olu ražošanu, kā arī strādāt pie iespējas ražot lētākas bioolas, ņemot vērā globālās tendences tirgū. Tā kā lielāko daļu bioloģiski audzētu vistu olu cenu veido putnu barība, kas ir ļoti dārga, it sevišķi, ja tā jāieved no ārzemēm, "Balticovo" nākotnē plāno attīstīt šādas barības ražošanu.

Vienlaikus Grimze atgādināja, ka "Balticovo" patlaban ir viens no lielākajiem dzīvnieku barības ražotājiem Latvijā, un gadā iepērk apmēram 68 000 tonnu graudu, bet kompānijas saražotā barība veido apmēram 90 000 tonnu. Pamatā "Balticovo" saražoto putnu barību izmanto pašpatēriņam, bet ļoti nelielu daļu tās pārdod sadarbības partneriem, zemnieku saimniecībām, kuras kompānijai ārpakalpojumā ražo brīvi turētu vistu olas. Arī bioloģiskās olas kompānijai ražo sadarbības partneri, bet tiem barību uzņēmums pagaidām neražo.

Pēc viņa sacītā, vairāk nekā 70% no "Balticovo" apgrozījuma patlaban veido čaumalu olas, kam seko šķidrie olu produkti, vārītās olas, olu čaumalas, putnu mēsli, kā arī dzīvie putni, kurus kompānija pārdod Polijā, kad ir pagājis to produktīvākais dējības laiks.

Vienlaikus viņš atzina, ka cāļus "Balticovo" vairs neaudzē, jo inkubētā cāļa pašizmaksa ir augstāka nekā cena, par kuru "Balticovo" tos var iepirkt. Līdz ar to pagaidām "Balticovo" ir izdevīgāk 1-2 dienas vecus cāļus iepirkt no Vācijas.

"Balticovo" valdes loceklis Toms Auškāps, komentējot uzņēmuma nākamā gada izaicinājumus, norādīja, ka "Balticovo" turpinās strādāt pie ārpus sprostiem turētu vistu olu ražošanas. Tāpat, pēc viņa teiktā, pie izaicinājumiem var minēt arī kvalitātes saglabāšanu un celšanu, kā arī pārtikas un biodrošības prasības. "Esam noslēguši vērienīgu investīciju ciklu, tieši stiprinot mūsu biodrošību. Tas ir ne tikai saistībā ar lapsām, vanagiem un vienkāršiem garāmgājējiem, bet arī saistībā ar cilvēku plūsmu uzņēmumā, kas patiesībā ir novērots kā galvenais risks attiecībā uz infekciju ienešanu. Šos riskus nevar tolerēt. Ja audzējam vairāk nekā divus miljonus putnu un ir 280 darbinieki, biodrošība ir ļoti būtiska," viņš sacīja.

LETA jau ziņoja, ka "Balticovo" apgrozījums 2017.gadā bija 52,3 miljoni eiro, kas ir par 17,3% vairāk nekā 2016.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa bija 10,8 miljoni eiro, kas ir četras reizes lielāka nekā 2016.gadā.

"Balticovo" pamatdarbība ir vistu olu, olu pulvera, olu šķidrās masas, vārītu vistu olu bez čaumalas, vārītu kapātu olu ražošana un realizācija. Uzņēmuma lielākais īpašnieks ir BCO, kam pieder 95,42% akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!