Foto: F64

Fiskālās disciplīnas padome pēc 28. novembra sēdes vērsusi uzmanību uz pamatotiem nesabalansētības draudiem budžetā, portālu "Delfi" informēja padomes pārstāvji.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir sākusi skatīt priekšlikumu par grozījumiem Likumā par budžetu un finanšu vadību, galvenokārt sakarā ar pagaidu budžeta regulējumu, kamēr jaunā Saeima apstiprinās jauno valdību.

Saeimas komisijā skatītais priekšlikums ierosina atteikties no ierobežojuma pagaidu budžetā vienā mēnesī izdevumu pilnvarojumam nepārsniegt 1/12 daļu no iepriekšējā gada budžetā apstiprinātajiem izdevumiem.

Fiskālās disciplīnas padome ierosina pagaidu budžeta gatavošanā ievērot maksimālos budžeta izdevumu apmērus 2019. gadam, kuri ir apstiprināti Vidēja termiņa budžeta ietvara likumā 2018., 2019. un 2020. gadiem. Jebkādi izdevumu palielinājumi pensijām, pabalstiem un darba apmaksai, kuri nav bijuši ietverti vidēja termiņa ietvara likumā, kā uzsver padomes pārstāvji, ir pilnībā jākompensē ar citu valsts budžeta izdevumu samazinājumu.

"Padome atzīmē, ka valdība ir uzņēmusies lielas izdevumu saistības, kurām nav pietiekams resursu segums valsts budžeta plānos, kas varētu radīt smagas izvēles 2019.gada budžeta sastādīšanā, kā arī problēmas politiskajām partijām īstenojot savas prioritātes valdības sastādīšanas procesā. Īpaši problemātiska ir budžeta sastādīšana ar deficītu apstākļos, kad ekonomika strauji attīstās. Saglabājas ļoti augsts risks, ka nepietiekami kontrolējot budžeta izdevumu līmeni pašlaik var nākties samazināt budžeta izdevumus vai palielināt nodokļu slogu, lai kompensētu nesabalansētību," skaidroja padomes pārstāvji.

Padome ir neatkarīga koleģiāla institūcija, kas izveidota ar mērķi nodrošināt fiskālās disciplīnas nosacījumu ievērošanas uzraudzību.

Saeima Padomē apstiprinājusi publisko finanšu konsultantu Jāni Plato, Rīgas Tehniskās universitātes profesoru Ingaru Eriņu, KPMG direktoru vadības un riska konsultāciju jomā Andžu Ūbeli, Latvijas Universitātes profesori Innu Šteinbuku, Rīgas Ekonomikas augstskolas Ekonomikas departamenta vadītāju Mortenu Hansenu un Igaunijas Bankas viceprezidentu Ulo Kāsiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!