Foto: DELFI
Izveidots atjaunotās Latvijas 251 vecāko un saimnieciski veiksmīgāko uzņēmumu saraksts. 1991. gadā Latvijā reģistrēti 16 289 uzņēmumi, līdz mūsdienām izdzīvojusi vairāk nekā viena trešdaļa, liecina kredītinformācijas un parādu piedziņas uzņēmuma "Creditreform Latvija" pētījums.

Tālajā 1991. gadā, kas uzskatāms par pirmo oficiālo uzņēmumu reģistrēšanas gadu, par kuru saglabājušies dati, Latvijā reģistrēti pavisam 16 289 uzņēmumi, no tiem vēl joprojām aktīvi darbojas 4790 (10 658 tikuši likvidēti, bet 612 – reorganizēti). Līdz mūsdienām izdzīvojusi un vēl joprojām darbojas vairāk nekā viena trešdaļa šo atjaunotās Latvijas vecāko uzņēmumu. Ņemot vērā to, ar kādiem apstākļiem atjaunotās Latvijas uzņēmīgajiem cilvēkiem un biznesam kopumā bija jārēķinās, kā arī vēlākajos gados sekojošajām krīzēm un tirgus orientācijas maiņu, šis uzskatāms par samērā labu rādītāju.

Sarakstā iekļautas tikai kapitālsabiedrības – AS un SIA (gan privātie, gan sabiedriskie ar valsts un/ vai pašvaldību kapitālu, jo šīs tiesiskās formas veido Latvijas uzņēmējdarbības “mugurkaulu” un par tām gan publiski, gan oficiāli ir pieejama visplašākā informācija.

Sarakstā atlasīti tikai visaugstākajai maksātspējas riska klasei piederīgi uzņēmumi. Tas nozīmē, ka saraksta veidošanas brīdī (2018. gada novembrī) uzņēmumam ir teicams finanšu stāvoklis un labas perspektīvas nākotnē. Piederību riska klasēm nosaka kopumā 36 faktori, tādi kā paša uzņēmuma finanšu stāvoklis, nozares finanšu stāvoklis, saistīto uzņēmumu stāvoklis, negatīvu maksājumu vēsture un citi.

Šo uzņēmumu pārstāvētākās nozares ir tirdzniecība, rūpniecība un būvniecība. Kopumā 2017. gadā tie apgrozījuši 3,2 miljardus eiro, nopelnījuši 409,6 miljonus eiro, nodokļus samaksājuši 607,6 miljonus eiro. Tajos nodarbināti gandrīz 37 tūkstoši cilvēku.

Saraksta pirmajā vietā ir miltu ražotājs "Dobeles dzirnavnieks", tālāk seko daudznozaru uzņēmums "Augstceltne", poligrāfijas kompānija "Baltijas banknote", holdingkompānija "LNK", siltumizolācijas materiālu ražotājs "Tenax" u.c. Pilns uzņēmumu saraksts atrodams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!