Foto: DELFI
Uzņēmums "Technical Textiles" ir izstrādājis dažādu modeļu taktiskās bruņu un šķembu vestes. Atsevišķi tiek izstrādātas bruņu un šķembu vestes militārajām vajadzībām un atsevišķi – apsardzes un policijas vajadzībām. Plānos ir izstrādāt speciālus modeļus sieviešu vestēm, kā arī atmīnēšanas tērpus un suņu bruņu vestes.

Bruņu vestu izstrāde uzņēmumā sākās 2017. gada maijā, astoņu mēnešu laikā tapa pirmo piecu modeļu dizaina paraugi un sākās darbs pie tehnoloģiskās izstrādes. Laika gaitā visi modeļu prototipi tika testēti un uzlaboti, ņemot vērā klientu ieteikumus un sabiedriskajos tīklos notiekošās debates. Tāpat tika veiktas pārrunas ar militāristiem un policistiem, kas ieteica dažādus uzlabojumus. Pirmā bruņu vestu piegāde aizsardzības struktūrām tika veikta 2018. gada sākumā. Atkarībā no modeļa un specifikācijas vestu cena var svārstīties vidēji 700-1200 eiro robežās.

"Pirmie mūsu ražotie produkti militārajām vajadzībām tika realizēti 2018. gada janvārī. Diemžēl konfidencialitātes līgums mums liedz izpaust detalizētu informāciju par produktiem un tehniskajām specifikācijām šiem darījumiem," skaidro "Technical Textiles" īpašnieks un vadītājs Guntars Šults. Tomēr Šults neslēpj, ka uzņēmuma bruņu vestes tiek izmantotas, piemēram, Latvijas un Francijas armijā. Vestu ražotājs izpilda lielāku ārvalstu kompāniju pasūtījumus, kas savukārt ir ieguvušas līgumus ar klientiem.

Attīsta produktus

Uzņēmuma jauninājums ir šķembu veste, kas ir aprīkota ar universālo jostu sistēmu papildu ekipējumam atkarībā no nepieciešamības. Jostu modulārā sistēma ļauj izvietot/ uzkabināt dažādu izmēru un formu papildu ekipējumu – modulārās somas un aksesuārus. Tādā veidā vienā izstrādājumā tiek apvienota šķembu veste ar taktisko vesti.

Piemēram, taktiskās vestes, kuras tiek pielāgotas apsardzības institūciju vajadzībām, ir salīdzinoši vieglākas ar jaunākās paaudzes kevlāra paneļu pildījumu, kas ir par 600 gramiem vieglāks nekā vecās paaudzes paneļu komplekts. Šie paneļi ir lokanāki, un cilvēkam šajās vestēs ir vieglāk kustēties, kas palielina kustību iespējas taktiskajās mācībās.

Šults skaidro, ka taktiskajā šķembu vestē ir apvienotas divas funkcijas, drošība pret dažādu lādiņu šķembām (IIIA klase) un iespēja virsū vestei uzkabināt modulārās uzkabes elementus, līdz šim šķembu vestēm uzņēmums šādu funkciju nepiedāvāja. Šīs vestes ir īpaši piemērotas karavīriem, pārvietojoties bruņu transportieros, kur ir maz vietas.

Atrod jaunu nišu

Savulaik Šults savu biznesu bija fokusējis uz trikotāžas ražošanu, tomēr, izvērtējot tā brīža situāciju, sapratis, ka ir jāsāk meklēt jaunas nišas. Tā, pirms sākt darbību šūto militāro produktu ražošanā, tika veikta izpēte, kas apstiprināja, ka šajā nozarē Latvijā ir tikai viens spēlētājs – "SRC Brasa", kas savu produkciju tirgo gan Latvijas, gan ES valstu armijām.

"Technical Textiles" ražo arī somas, filca produktus u.tml., turklāt gandrīz visas somas ir pašu projektētas. Tās izmanto apsardzes uzņēmumi, piemēram, "G4S", mednieki u.c. Uzņēmuma klientu vidū ir Viļakas un Balvu policijas, savulaik vieni no lielākajiem projektiem pašmāju tirgū bija koncertzāle Liepājas dzintars un Latgales vēstniecība Gors.

"Plānos ir vestu izstrāde sievietēm, tāpat uzņēmumā domā par atmīnēšanas tērpu ražošanu, kā arī notiek bruņu vestu izstrāde," stāsta "Technical Textiles" īpašnieks un vadītājs Guntars Šults.

Plānos ir vestu izstrāde sievietēm, pie kuras uzņēmums strādā pašlaik. Izaicinājums ir tajā, ka sieviešu vestēm ir nepieciešamas krūšu iešuves, bet tām savukārt ir vajadzīgas papildu vīles. Tāpat uzņēmumā domā par atmīnēšanas tērpu ražošanu, kā arī notiek suņu bruņu vestu izstrāde. Šajā nišā Latvijā nav konkurentu, tikai ārzemēs. Šults lepojas, ka šūto militāro produktu ražošana kopumā attīstās ātri, gandrīz tāpat kā IKT nozare.

"Mēs attīstāmies, tomēr straujākai izaugsmei pietrūkst resursu. Latgalē nav pieejami augsti kvalificēti speciālisti, inženieri vajadzīgajā daudzumā. Mums pašiem nākas apmācīt jaunos darbiniekus," atzīst Šults. "Technical Textiles" izaugsmei izmanto ES fondu naudu, jo tikai ar saviem līdzekļiem nevarētu attīstīt biznesu. Tiek kombinēts pieejamais finansējums, lai varētu iepirkt vairāk iekārtu.

Darbs pie šujmašīnas nav viegls, un Šults atklāj, ka ir diezgan liela darbinieku mainība. Šobrīd uzņēmumā strādā ap 20 cilvēku, tomēr plānots, ka nākamgad tie varētu būt jau 50. Uzņēmuma vadītājs teic, ka šogad apgrozījums varētu sasniegt 300 tūkstošus eiro, bet nākamgad – jau vienu miljonu eiro.

Vairāk eksportā

Uzņēmumā plāno likt lielāku uzsvaru uz eksportu. "Katru klientu uzrunājam individuāli, rakstām piedāvājumus, zvanām, veidojam attiecības. Ja vēlamies ieiet jauna tirgū, mums ir jābūt vai nu atšķirīgiem produktiem vai nu lētākiem," skaidro Šults. Savus produktus uzņēmums reklamē "Facebook" lapā, kas ir devusi rezultātus, tāpat tiek izmantots "Enterprise Europe Network" tīkls.

"Technical Textiles" pie jaunu produktu izstrādes strādā sadarbībā ar Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju (RTA). Izmantojot RTA tehnoloģisko nodrošinājumu un zinātnisko potenciālu, tiek testētas dažādu jauno materiālu fizikālās īpašības, lai izmantotu tos aizsardzības līdzekļu ražošanai. Tāpat, piesaistot studentus, tiek strādāts pie jaunu modeļu izstrādes, kas uzlabos bruņu vestu funkcionalitāti. Uzņēmumā, notiekot jaunu produktu izstrādei, tiek cerēts ieviest ražošanā vairākus jaunus bruņu un taktisko vestu modeļus, kas būtiski atšķirsies ar saviem tehniskajiem parametriem.

Uzņēmums ir viens no finālistiem Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras "Eksporta un inovāciju balva 2018" konkursā, kategorijā "Rūpnieciskais dizains". SIA "Technical Textiles" ir dibināta 2016. gada septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!