Foto: DELFI
"Skonto Plan" tika dibināts 1992. gadā kā stikloto alumīnija būvkonstrukciju ražotājs, un šobrīd ir viens no lielākajiem savas nozares ražošanas uzņēmumiem valstī. Uzņēmumam iesaistoties arvien lielāka mēroga un sarežģītības projektos, eksporta projektu vērtība pēdējo gadu laikā ir pieaugusi no pāris miljoniem līdz vairākiem desmitiem miljonu eiro, attīstībai Lielbritānijā arī dibināts uzņēmums šajā valstī.

Uzņēmums ietilpst "Skonto Group" grupā, un tā darbība tika paplašināta pakāpeniski: 1994. gadā ar PVC logu un durvju ražošanas uzsākšanu; 1995. gadā ar stikla pakešu ražošanas līnijas palaišanu un 1998. gadā ar metāla būvkonstrukciju ražošanas rūpnīcas atklāšanu.

Uzņēmumam iesaistoties arvien lielāka mēroga un sarežģītības projektos, eksporta projektu vērtība pēdējo gadu laikā ir pieaugusi no pāris miljoniem līdz vairākiem desmitiem miljonu eiro. "Skonto Plan" valdes loceklis Raimonds Freimanis teic, ka kopumā 95% produkcijas iet eksportā. Eksporta tirgos dominē trīs valstis – Lielbritānija, Norvēģija un Vācija. Uzņēmuma ieiešana Lielbritānijas tirgū pierādīja, ka "Skonto Plan" spēj nodrošināt augstas kvalitātes un darba drošības prasības paaugstinātas sarežģītības apstākļos. Speciāli tam ir nodibināts arī uzņēmums Lielbritānijā "Skonto Enterprises UK Ltd", kurā strādā ap 100 cilvēkiem.

Ražošanas izejvielu piegādātājs alumīnija stiklotajām konstrukcijām jau vairāk nekā 20 gadus ir viens no lielākajiem alumīnija profilu un risinājumu izstrādātājiem pasaulē – "Schüco". Uzņēmums iepērk izejvielas arī no citiem nozares ražotājiem, piemēram, "Reynaers". Savukārt "Skonto Plan" paši testē savus ražojumus, lai pārbaudītu izturību un citas īpašības – piemēram, ar ūdeni, triecieniem, vēju u.c.

Ilgtermiņa biznesā

"Skonto Plan" mērķa klienti ir projektu attīstītāji vai ģenerāluzņēmēji, kuru apgrozījums var sasniegt pat vairākus miljardus eiro. Arī paši projekti var sasniegt 15-20 miljonu eiro apgrozījumu, un tie tiek plānoti ilgtermiņā. Piemēram, lai vinnētu šādu projektu un noslēgtu līgumu, var paiet pat vesels gads. Freimanis atceras, ka rekords bijis 500 dienas līdz līguma noslēgšanai.

Klientu piesaiste notiek, uzrunājot tikai konkrētas kompānijas, un uzņēmums neizmanto izstādes klientu piesaistīšanai, jo nav standartizētu produktu un katrs projekta risinājums ir individuāli veidots. Piedaloties izstādēs, "Skonto Plan" uzrunā piegādātājus. Reizi gadā uzņēmums piedalās tādās izstādēs kā "BAU", "Glasstech" un "Fensterbau Frontale" Vācijā, "Zak World of Facades" Lielbritānijā.

Aug darbības rādītāji

Uzņēmuma apgrozījumam strauji augot pēdējos gados, Freimanis prognozē, ka šogad tas sasniegs 47,7 miljonus eiro. Viņš teic, ka turpmākajos gados ir plānots turēties pie 50-55 miljonu eiro apgrozījuma gadā, jo nav mērķis visu laiku augt, bet gan nostabilizēties. Jāatzīmē, ka uzņēmums ir lielākais nodokļu maksātājs novadā.

Tāpat uzņēmumā aug arī darbinieku skaits, lielākā daļa strādājošo ir vietējā reģiona iedzīvotāji – no Tukuma, Kandavas, un Freimanis neslēpj, ka darbaspēka piesaiste ir aktuāls jautājums arī "Skonto Plan". Regulāri ir pieejamas apmēram 5-10 vakances, turklāt jāņem vērā, ka projektu skaits un apjoms palielinās. "Mums ir nepieciešami inženieri, kas specializējas uz stikla konstrukcijām, fasādēm, tomēr Latvijas augstskolas sagatavo plaša profila speciālistus. Inženiera postenis ir ļoti svarīgs, tas var ļaut uzvarēt konkursā vai sagraut kompāniju, tāpēc meklējam kvalificētus speciālistus, arī no ārzemēm," atklāj Freimanis.

2016.-2018. gadu periodā rūpnīcā ir veiktas investīcijas 2,6 miljonu eiro apmērā, ir paplašināti cehi, iepirktas jaunas iekārtas utt., savukārt investīciju plāns 2019.-2023. gadam ir 4,6 miljoni eiro. "Vēlamies stiprināt klātbūtni Skandināvijas tirgū, bet mūsu nozarē nevar raustīties pa vairākiem tirgiem, jo katrā valstī ir savas specifiskas darbības nianses. Līdz šim esam fokusējušies uz Lielbritāniju," skaidro Freimanis.

"Vēlamies stiprināt klātbūtni Skandināvijas tirgū, bet mūsu nozarē nevar raustīties pa vairākiem tirgiem, jo katrā valstī ir savas specifiskas darbības nianses. Līdz šim esam fokusējušies uz Lielbritāniju," skaidro "Skonto Plan" valdes loceklis Raimonds Freimanis.

"Skonto Plan" sagatavo fasādes elementus rūpnīcā, tie ir gatavi montāžai un tiek piegādāti uz objektu, lai tieši montētu uz ēkas karkasa. Šāda būvniecības metode ir būvniecības industrijas nākotne, jo šādi tiek samazināta ārējās vides ietekme uz būvniecības procesu un kvalitāti, kā arī tiek samazināts materiālu patēriņš un palielināts būvniecības ātrums. Tāpat tas ir vienīgais risinājums augstceltņu, debesskrāpju būvniecībā, jo sastatņu izbūve ir komplicēta, sasniedzot noteiktu augstumu, un šādas ēkas parasti atrodas šaurās apbūves platībās, kas liedz montāžas materiālu un konstrukciju uzglabāšanu.

Uzņēmums ir viens no finālistiem Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras "Eksporta un inovāciju balva 2018" konkursā, kategorijā "Eksportspējīgākais komersants" lielo/ vidējo komercsabiedrību grupā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!