Foto: LETA

Iecavas SIA "Vizulo" ražo iekštelpu un ārtelpu gaismekļus, uzņēmuma inženieri izstrādā jaunus gaismekļus, veic dažādus pētījumus. Ar tā gaismekļiem ir izgaismota "Porsche" ēka Nīderlandē, Māstrihtā, Brīvības piemineklis Rīgā, tie ir izmantoti Francijā, Kurševelas kūrortā, arī Mežaparka estrādē un Rīgas lidostā.

"Vizulo" tika dibināts 2012. gadā, un pērn uzņēmums sasniedza 5,5 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir vairāk nekā divreiz vairāk nekā gadu iepriekš, liecina uzņēmuma sniegtā informācija. Tāpat būtiski audzis eksporta apjoms, piemēram, 2015. gadā noiets ārvalstu tirgos veidoja vien 8%, 2017. gadā – jau 85%. "Vizulo" kvalitātes vadītāja Ilze Sproģe stāsta, ka 2014. gadā uzņēmumā izlēma, ka ir jāveicina eksports, tika pieņemti darbā eksporta menedžeri.

Pērn uzņēmumā saražoja 32,5 tūkstošus gaismekļu. Lielākā daļa no tiem bija ārtelpu – vairāk nekā 30 tūkstoši. Vislielākais eksporta apjoms bija uz valsti, kas atrodas vistālāk no Latvijas – uz Jaunzēlandi, tāpat tika uzsākta sadarbība un pārdoti pirmie gaismekļi uz Peru. Būtiski eksporta tirgi ir arī Izraēla, Francija, Igaunija, Nīderlande, Somija u.c.

"Vizulo" var lepoties ar daudziem prasīgiem projektiem, piemēram, ar uzņēmuma gaismekļiem ir izgaismota "Porsche" ēka Nīderlandē, Māstrihtā, Brīvības piemineklis Rīgā, tie ir izmantoti Francijā, Kurševelas kūrortā, arī Mežaparka estrādē un Rīgas lidostā. Jau ziņots, ka uzņēmums ierindojies starp uzvarētājiem Ungārijas pašvaldības izsludinātā iepirkumā, kā rezultātā Budapeštā līdz 2019. gada maijam plānots nomainīt un uzstādīt 2500 jaunus "Vizulo" ražotus gaismekļus.

Sproģe atklāj, ka šogad uzņēmumā plāno sasniegt jau deviņu miljonu eiro apgrozījumu, kas ir gandrīz divas reizes vairāk nekā pagājušā gadā. Turklāt drīz jau "Vizulo" pārcelsies uz jaunām telpām, jo šajās jau ir kļuvis par šauru. Uzņēmuma ražotne atrodas Iecavā.

Pārvar stereotipus

Runājot par eksporta tirgu iekarošanu, Sproģe teic, ka nākas pārvarēt vairākus izaicinājumus. Piemēram, viens no tiem ir stereotipi un aizspriedumi par Austrumeiropas valstīm. Esot uzņēmuma ražotnē, portāls "Delfi" novēroja, ka uz detaļām un sastāvdaļām tiek likts uzraksts "Made in Latvia" un jūtams lepnums par dzimto valsti.

Uz gaismekļu detaļām un sastāvdaļām tiek likts uzraksts "Made in Latvia" (foto: Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra).

Tāpat eksporta tirgos pašmāju uzņēmumam nākas konkurēt ar pasaules lielajām kompānijām kā "Philips", "Schrader" u.c. Šīm kompānijām ir daudz lielāki resursi, tomēr Sproģe teic, ka "Vizulo" var vinnēt ar fleksibilitāti, jo mēdz būt lielas atšķirības tirgus pieprasījumā. Tas nozīmē, ka katram klientam ir nepieciešami specifiski projekti, piemēram, īpašas krāsas vai gravējumi. Turklāt cenas Latvijas uzņēmuma gaismekļiem nebūt nav zemākas, salīdzinot ar konkurentiem.

"Mēs ražojam arī divus eksemplārus, ja klients to prasa," atklāj Sproģe. Uzņēmumā nodrošina mazas partijas, kopumā "Vizulo" strādā uz projektiem, līdz ar to arī neveido produktu krājumus. Šobrīd uzņēmums attīsta iekštelpu gaismekļu segmentu, lai samazinātu sezonalitātes ietekmi, jo ziemā ārtelpu produktu tirgus apjoms samazinās.

Iegulda pētniecībā

Izpētes projektos uzņēmums sadarbojas ar Rīgas Tehnisko universitāti gaismekļu materiāli izpētē, Latvijas Universitāti optikas izpētē, Elektronikas un datorzinātņu institūtu u.c. Pašā uzņēmumā ir ierīkota telpa izpētes vajadzībām, kur tiek montēti jaunie gaismekļi, veikti testi un mērījumi. Turklāt investīcijas produktu izpētē un attīstībā pēdējos gados ir augušas, tā pērn investīcijas pieaugušas līdz 439 tūkstošiem eiro. Salīdzinājumam, 2015. gadā tie bija 302 tūkstoši eiro. Tiek uzlaboti arī ražošanas procesi – pirktas modernas iekārtas, instrumenti, ieviestas jaunas metodes produktivitātes paaugstināšanai.

Piemēram, 2017. gadā beidzās projekts, kurā "Vizulo" pētīja, kādus materiālus izmantot viedo gaismekļu ražošanā. Savukārt šogad tika uzsākts jauns projekts par LED ielas gaismekļu gabarītu samazināšanas tehnoloģiskajiem risinājumiem. Lai izstrādātu gaismekli "Luscinia", kura izstrāde tika uzsākta 2017. gadā un pabeigta 2018. gada martā, ieguldītais finansējums sasniedza apmēram 178 tūkstošus eiro.

Uzņēmuma rūpnīcā, kas atrodas Iecavā, ir nodarbināti vietējie un apkārtējo novadu iedzīvotāji (Iecavas, Bauskas, Jelgavas, Dobeles u.c.) (foto: Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra).

Kopumā uzņēmuma produktu klāsts ir ievērojami audzis, katru gadu tiek izstrādāti vairāki jauni produkti. Šobrīd uzņēmumā ir nodarbināti 12 inženieri. Tiek uzsvērts, ka visi inženieri, vadītāji ir Latvijas augstskolu absolventi. Savukārt pašā rūpnīcā, kas atrodas Iecavā, ir nodarbināti vietējie un apkārtējo novadu iedzīvotāji (Iecavas, Bauskas, Jelgavas, Dobeles u.c.).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!